Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πεπερασμένη προσφορά καταλυμάτων, προκαλεί μεγάλη άνοδο στις τιμές. «Τα μισά διαθέσιμα καταλύματα ήταν 100 ευρώ το βράδυ, το δωμάτιο της γιαγιάς και του παππού», λέει στην «Κ» ιδιωτική υπάλληλος η οποία έψαχνε δωμάτιο για το καλοκαίρι. [SHUTTERSTOCK]
Ηλιάνα Μάγρα
«Τον Μάρτιο ξεκινήσαμε με τους φίλους μου να ψάχνουμε δωμάτιο στην Πάτμο.
Ανοδος στις τιμές των ξενοδοχείων ακόμη και 80%
Το φετινό, όμως, φαίνεται πως τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη χειρότερα όσον αφορά τόσο την εύρεση δωματίων στα νησιά όσο και την αύξηση των τιμών των καταλυμάτων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως λένε στην «Κ» επίδοξοι παραθεριστές. Πριν από ένα μήνα, ο επιχειρηματίας Εκτορας Σεϊλόπουλος ξεκίνησε να αναζητά ένα τρίκλινο δωμάτιο στη Σίφνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου. «Δεν βρίσκουμε», λέει στην «Κ», «ή βρίσκουμε κάτι πανάκριβα απλά δωμάτια με περισσότερα ή κάτι χάλια, που και πάλι θεωρούνται ακριβά, η τιμή είναι γύρω στα 150 ευρώ το βράδυ». Εχει πάρει τηλέφωνα σε δωμάτια και σε ξενοδοχεία, έχει ψάξει σε Airbnb, αλλά ακόμη τίποτα. «Με πιέζει όλο αυτό», αναφέρει, τονίζοντας πως δεν γίνεται να μην πάει στο νησί εκείνες τις ημέρες γιατί είναι καλεσμένος σε ένα γάμο, «και είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι να βρω διαμονή σε νησί τόσους μήνες πριν».
Οικογενειακές διακοπές, σπορ ή… ησυχία; Τα ελληνικά νησιά που προτείνει η «Le Figaro»
Ψάχνουν από τον Μάρτιο για να κλείσουν δωμάτιο τον Αύγουστο – Ακριβά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Χαρακτηριστικές μαρτυρίες στην «Κ».
Το ίδιο λέει και η ιδιωτική υπάλληλος Μίκα Γερμανού. Τα τελευταία χρόνια, η κ. Γερμανού περνάει τα καλοκαίρια της στην Ανάφη. «Πριν από 4-5 χρόνια», αναφέρει στην «Κ», «έβρισκα πολύ οικονομικό δωμάτιο στην Ανάφη, την ίδια ημέρα». Φέτος, άρχισε να ψάχνει πριν από δύο εβδομάδες –«που για μένα είναι νωρίς», σημειώνει– και πάλι για τον Αύγουστο, τόσο στην Ανάφη όσο και στη Δονούσα, δεν βρίσκει τίποτα. Οι τιμές είχαν από πέρυσι πάρει την ανηφόρα στην Ανάφη, όπου λέει πως το δωμάτιο έκανε 65-70 ευρώ. «Και οι τιμές και οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί», τονίζει, συμπληρώνοντας πως έχει πάρει περισσότερα από 20 τηλέφωνα, έχει κοιτάξει σε booking και σε Airbnb, έχει ρωτήσει γνωστούς της για δωμάτιο.
ADVERTISING
Times: Τα 10 καλύτερα ελληνικά νησιά για ήρεμες διακοπές
«Αν δεν βρούμε, ή θα μείνω σε σκηνή ή θα πρέπει να αλλάξουμε προορισμούς και να πάμε σε κάποιο μεγάλο νησί», αναφέρει. Δεν είναι, όμως, μόνο οι τιμές που έχουν αλλάξει την ιδέα της για τις διακοπές. «Γίνεται ένας χαμός τα τελευταία 2-3 χρόνια, που δεν θυμάμαι να υπήρχε παλιά», αναφέρει, τονίζοντας πως στις περυσινές της διακοπές, έπρεπε να κλείσει και όλα τα εστιατόρια στα οποία θα έτρωγε όσο ήταν στην Τήνο, τρεις εβδομάδες πριν πάει. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αυθόρμητο», εξηγεί στην «Κ». Η επίσης ιδιωτική υπάλληλος Αθηνά Κατσαρή λέει στην «Κ» πως για να πάει διακοπές στις Σπέτσες τον Ιούλιο έκλεισε δωμάτιο τον Φεβρουάριο. «Ακόμη και για αρχές Ιουνίου όταν έψαχνε, το 80% ήταν κλεισμένα», αναφέρει, τονίζοντας πως κι εκεί παρατήρησε μεγάλη αύξηση στις τιμές σε σχέση με την τελευταία φορά που ήταν στο νησί, το 2020. «Τα μισά διαθέσιμα καταλύματα ήταν 100 ευρώ το βράδυ, το δωμάτιο της γιαγιάς και του παππού – και πάλι θα δώσω τα 150 για να είναι της προκοπής», σημειώνει. «Εχουν ακριβύνει όλα υπερβολικά, είναι αισθητό παντού πλέον, εγώ δεν έχω μάθει σε τέτοιες διακοπές», λέει.
Και από την άλλη, κάποιοι έκαναν τον απολογισμό με τα καινούργια δεδομένα και αποφάσισαν πως φέτος δεν θα πάνε στα νησιά. «Είδα λίγο τις τιμές για τα δωμάτια και τα ακτοπλοϊκά και δεν μπήκα καν στη διαδικασία», λέει στην «Κ» οικογενειάρχης, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί. Μετά μια γρήγορη αναζήτηση, συνειδητοποίησε ότι μια τετραμελής οικογένεια με ένα κανονικό αυτοκίνητο θέλει 780 ευρώ για να ταξιδέψει στη Μήλο αλέ ρετούρ. «Με μια πρόχειρη εκτίμηση, για μία εβδομάδα χρειάζεται δυόμισι χιλιάδες ευρώ», αναφέρει. «Φοβάμαι ότι σύντομα», λέει στην «Κ», «θα βλέπουμε τις Κυκλάδες μόνο στον χάρτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου