slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Σιωπητήριο» με γραπτές εισηγήσεις αντί για τοποθετήσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ


Μετά από ψηφοφορία, επικράτησε η πρόταση Σβίγκου για γραπτές εισηγήσεις, έναντι αυτής του Βούτση, που ζητούσε τοποθετήσεις από το βήμα - Επανεμφάνιση Τσαπανίδου στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ


Με ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, μετά την ομιλία του πρόεδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.


Συγκεκριμένα, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου ζήτησε να κατατεθούν κείμενα με εισηγήσεις όσων μελών επιθυμούν να τοποθετηθούν προς το κόμμα μετά από απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να τοποθετηθούν από βήματος της Επιτροπής όποια στελέχη ήθελαν.


Τελικά, υπήρξε ψηφοφορία, όπου εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η πρόταση Σβίγκου και λύθηκε η συνεδρίαση.


Όπως είναι προφανές, στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν πλέον να βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια και στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος, ακόμα και σήμερα, τις οποίες «καυτηρίασε» από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για αμετροέπεια και αντιπαραθέσεις, που δείχνουν ότι κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.


Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και η επανεμφάνιση της Πόπης Τσαπανίδου κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, εν μέσω φημών, που δεν επιβεβαιώνονται, περί επικείμενης απομάκρυνσής της από τη θέση της εκπροσώπου του κόμματος.

Με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών ξεκίνησε η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει υπό βαρύ κλίμα μετά την οδυνηρή ήττα των εκλογών. Οι σύνεδροι υποδέχθηκαν τον Αλέξη Τσίπρα με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Τσίπρας: Αυτές είναι οι 4 αιτίες της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις αιτίες της συντριβής, σύμφωνα με την ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα ήταν:

  1. Ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της («την ατζέντα του φόβου» όπως είπε) και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να πάμε στη κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023 (…) Αλλά να συζητάμε όσα συνέβησαν 8 χρόνια πριν. Ο κ. Τσίπρας απέδωσε αυτή την αιτία στην «μιντιακή υπεροπλία» της ΝΔ αλλά και στα «κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».
  2. Η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει, της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.
  3. «Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Και αυτό βοήθησε αφάνταστα τη ΝΔ να εμπεδώσει τη δική της ατζέντα».Παράλληλα σημείωσε ότι«η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης. Μιας αμήχανης πρότασης που οδηγεί σε μια ασταθή κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την πρόταση του αντιπάλου μας που έμοιαζε πιο κατανοητή και συμπαγής : Αυτοδυναμία για να έχουμε σταθερότητα».
  4. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ «ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση» Όπως είπε φωτογραφίζοντας τον Γ. Κατρούγκαλο «οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα».

Τσίπρας: Οι ριζικές αλλαγές που απαιτούνται

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι είναι επείγον να αλλάξει αυτή η εικόνα «Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα.

Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».

Παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε τελικά όσο και αν προσπαθήσαμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας. Να αποπνέουμε περισσότερη σοβαρότητα, να λειτουργούμε με περισσότερη συλλογικότητα, να εκπέμπουμε περισσότερη σταθερότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό» και «για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα» και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές ώστε να περιορίσουμε, να υπερκαλύψουμε αν είναι δυνατόν αυτά τα ελλείμματα» ως εξής:

  • Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
  • Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.
  • Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα.
  • Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση.
  • Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να δώσει ένεση ηθικού στα στελέχη του λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει κόμμα εξουσίας.

«Το πρωί της Κυριακής στις 25 Ιούνη, οι κάλπες θα είναι άδειες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά σε αυτόν τον αγώνα δε θα πάμε για να χάσουμε. Δε θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε» τόνισε.

Το μήνυμα Τσίπρα στα «συμφέροντα»: Μην βιάζεστε δεν πετύχατε τον στόχο σας

Και θέλω σήμερα, από τη Κεντρική μας Επιτροπή, να στείλω ένα μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να με πολεμάνε και να μας πολεμάνε. Προχθές δε μπορούσαν να κρύψουν τη μεγάλη τους χαρά και τη μεγάλη τους συγκίνηση. Τους απαντάω : Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας.
Από όπου εμείς τη σώσαμε. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε, να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».

Τσίπρας: Σε μικρομματικούς εμφυλίους που οφελούν μόνο τη δεξιά δεν πρόκειται να μπούμε

Αναφερόμενος στην στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλλουμε και να εμπλακούμε».

Τσίπρας: Σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία

«Σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η αυτοδυναμία αλλά η παντοδυναμία και να του δοθεί η ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επαναληφθεί αυτός ο συσχετισμός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα έχουμε μια απολύτως παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Λευκή επιταγή σε μια παράταξη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ασφυξία και ανωμαλία στη λειτουργία της δημοκρατίας».

«Έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό. Μια νομιμοποιημένη, πλέον, ατζέντα σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: