slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο Χρήστος Τζανερίκος

…μετά την παρέμβασή του για την τροπολογία Κασιδιάρη
Παραιτήθηκε από το Δικαστικό Σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τον σάλο που προκάλεσε η παρέμβαση του για την τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές με δημόσια δήλωσή του μιλούσε για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου και χαρακτήριζε φωτογραφική της δυσπιστίας της κυβέρνησης την υπό ψήφιση τροπολογία με βάση την οποία για την ανακήρυξη του αποκαλούμενου κόμματος Κασιδιάρη θα αποφασίσει εν ολομελεία το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι η πενταμελής σύνθεσή του.

Σύμφωνα με το νόμο, ο κ. Τζανερίκος έχει προθεσμία ενός μηνός για να αποφασίσει αν θα ανακαλέσει την παραίτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα με νέα παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν», τονίζοντας πως για πρώτη φορά ο Άρειος Πάγος καλείται να αξιολογήσει πρόσθετα στοιχεία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε την σχετική τροπολογία. «Είναι πρόσθετο, είναι θετικό να ενισχύσουμε του δικαστές λόγω του βάρους της υπόθεσης», σημείωσε ότι κ. Βορίδης διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα ο Άρειος Πάγος έκρινε τα τυπικά στοιχεία των υποψηφίων.

Επιπλέον, οι συνταγματολόγοι Αντώνης Μανιτάκης, Μπάμπης Ανθόπουλος, Κώστας Μποτόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, παρά τις επιμέρους ενστάσεις για την τροπολογία, θεωρούν ότι είναι συνταγματική, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η κρισιμότητα του θέματος και ότι η παρέμβαση Τζανερρίκου ήταν αδικαιολόγητη. Ο Ξενοφών Κοντιάδης, από την άλλη πλευρά, δεν τη θεωρεί «θεσμικά ενδεδειγμένη», επειδή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμιμο δικαστή την παραμονή της κρίσιμης διαδικασίας, και προτάσσει τον σεβασμό στο Σύνταγμα.

Ποιος θα τον αντικαταστήσει
Μετά τις εξελίξεις αυτές, την προεδρία του Α1 Τμήματος θα αναλάβει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης η κυρία Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Στην επιτροπή της Βουλής σήμερα η τροπολογία – Αύριο στην ολομέλεια
Χωρίς αλλαγές θα ψηφιστεί την Μ. Τρίτη η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τον σχηματισμό του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κρίνει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Σήμερα Μ. Δευτέρα εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση.
Πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: