slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στο Action 24: «Έλεγχοι μη χάσουμε τη... μπάλα, να πάρουν την τιμή τους οι παραγωγοί!».



Το ότι οι Ναξιώτες (και όχι μόνο) κτηνοτρόφοι «πρέπει να πάρουν την τιμή τους» για τα αμνοερίφιά τους τώρα το Πάσχα τόνισαν, στον «αέρα» της εκπομπής «Action Τώρα» του Action 24, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης παραγωγός, Πέτρος Αμοργινός.

«Θα υπάρχουν, όχι μόνο στη Νάξο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αρκετά αμνοερίφια. Το θέμα είναι να μην γίνουν ελληνοποιήσεις προϊόντων, με αποτέλεσμα να χάσουμε όλοι τη… μπάλα! Πρέπει να γίνουν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά. Επίσης, πρέπει να στηριχθεί από τον καταναλωτή το αρνί και το κατσίκι της Νάξου και της υπόλοιπης Ελλάδας, διότι οι κτηνοτρόφοι είναι σε απελπιστική κατάσταση. Έχουν ανέβει τα κόστη σε όλα (ενέργεια, πετρέλαια, αναλώσιμα, φυτοφάρμακα, κλπ) και οι ίδιοι δεν βγαίνουν. Ναι μεν η Ένωση και οι κρεοπώλες προσπαθούν να πάρουν τα αμνοερίφια σε κάποια τιμή, αλλά και ο κτηνοτρόφος πρέπει να πάρει μια ικανοποιητική για εκείνον τιμή», τόνισε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

Από την πλευρά του, ο Π. Αμοργινός υπογράμμισε πως «πέρυσι πουλήσαμε 7,50 το κιλό, με το κόστος στις ζωοτροφές να είναι 8 ευρώ το σακί. Φέτος, πρέπει να πουλήσουμε 9, με το κόστος των ζωοτροφών να είναι πια 15 ευρώ το σακί. Δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορούμε να ζήσουμε, όχι να βγάλουμε και κέρδος! Αν δεν πουλήσουμε 9 ευρώ, δεν γίνεται να επιβιώσουμε. Θα τα πουλήσουμε ή θα τα σφάξουμε τα ζώα μας». 

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Πέρυσι, η Ε.Α.Σ. αγόρασε από τον κτηνοτρόφο στα 7,50 ευρώ και το προϊόν πουλήθηκε 12 με 12,5. Αν οι κτηνοτρόφοι πουλήσουν τώρα 9 ευρώ, συν τα άλλα έξοδα που υπάρχουν (σφαγείο, μεταφορικά, κλπ), το αμνοερίφιο θα φτάσει στα 10,5 στην Αθήνα και μπορεί να πουληθεί όπως και πέρυσι στα 12 με 12,5. Δεν γίνεται να βγάλουν οι υπόλοιποι που εμπλέκονται στη διαδικασία πιο πολλά από όσα ο κτηνοτρόφος – αυτό είναι πρόβλημα!».

Όσο για την τιμή την οποία η Ε.Α.Σ. Νάξου θα δώσει φέτος για να αγοράσει τα αμνοερίφια από τους παραγωγούς του νησιού μας, ο Δ. Καπούνης διευκρίνισε πως «προσανατολιζόμαστε στα 8 ευρώ για το αρνί και στα 8,60 για το κατσίκι. Είναι μια τιμή αρκετά καλή για τον κτηνοτρόφο, αλλά δεν μπορούμε να πουλήσουμε παραπάνω».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης στάθηκε, για μία ακόμα φορά, στη μεγάλη προσπάθεια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου να κατοχυρώσει ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το αρνί και το κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: