slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: "Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ, βασίζεται στον Μηχανισμό Διαμόρφωσης του Κατώτατου Μισθού (Ν.4172/2013) και επιβεβαιώνει τη δυναμική και σταθερή ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας"



Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, με την ευκαιρία της τελευταίας αύξησης του κατώτατου μισθού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4% (780 ευρώ), που τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023, δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε αυθαίρετα.

Βασίζεται στον Μηχανισμό Διαμόρφωσης του Κατώτατου Μισθού, που θεσπίσαμε με το άρθρο 103 του Ν.4172/2013 στο υπουργείο Εργασίας και λειτουργεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Ο Μηχανισμός Διαμόρφωσης του Κατώτατου Μισθού, αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στην αγορά εργασίας. Η καινοτομία του συγκεκριμένου νόμου, έγκειται στο γεγονός ότι –για πρώτη φορά- το πλαίσιο, το ύψος και η δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού γίνεται σε ετήσια βάση και συνδυαστικά λαμβάνοντας υπόψη κρίσιμους δημοσιονομικούς δείκτες, τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και την κοινωνική διαβούλευση, μέσω των πιο μεγάλων και αξιόπιστων οικονομικών και κοινωνικών θεσμικών φορέων της χώρας μας. 

Δηλαδή, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα της εργασίας, το ύψος της απασχόλησης, της ανεργίας, το ρυθμό ανάπτυξης κ.o.κ. Με τον τρόπο αυτό, η αύξηση του κατώτατου μισθού γίνεται με απόλυτα ισορροπημένο τρόπο, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και να υπονομεύεται η "αντοχή" της εθνικής μας οικονομίας.

Όσον αφορά στην εξέλιξη του κατώτατου μισθού από το 2019 έως και σήμερα, αυτός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20%, από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019 στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023, δηλαδή συνολική αύξηση 130 ευρώ.

Συνεπώς, η τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση είναι δίκαιη, ισορροπημένη και επιβεβαιώνει τη δυναμική και σταθερή ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Γεγονός, που κάθε φορά δίνει τη δυνατότητα για νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό».


Δεν υπάρχουν σχόλια: