slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μαρία Χανιώτη: Να παλέψουμε για την κεφαλαιοποίηση της Ανάπτυξης που προέρχεται από τα νησιά μας σε υποδομές και υπηρεσίες.

Αγαπητές φίλες και φίλοι , συμπατριώτισσες και συμπατριώτες , αγαπητοί προσκεκλημένοι  καλησπέρα, 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω  θερμά για την παρουσία σας εδώ απόψε.  Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι ανάμεσα σε γνωστά πρόσωπα , ανάμεσα σε  φίλους  και ανθρώπους που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στα κοινά του νησιού μας κι όχι μόνο.  Η αποψινή εκδήλωση γίνεται ουσιαστικά για να ξαναγνωριστούμε. Αυτή τη φορά σας συστήνομαι ως υποψήφια βουλευτής των Κυκλάδων.  

Σήμερα λοιπόν  θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τους λόγους για τους οποίους πήρα αυτή τη μεγάλη απόφαση, να ζυμωθώ μαζί σας ώστε μαζί να αναδείξουμε τις ανησυχίες αλλά και το όραμα μας  για την επόμενη ημέρα.

Εκδηλώσεις παρόμοιες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων έτσι ώστε και οι άλλοι πολίτες των νησιών μας να μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί των θέσεων και των προτάσεων μας , τι πρεσβεύει το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και βέβαια να γνωρίσουν την Μαρία Χανιώτη  ως υποψήφια Βουλευτή Κυκλάδων. 

Είναι γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη για την χώρα μας μετά  το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη με αποτέλεσμα να χαθούν τόσο άδικα τόσοι άνθρωποι , κυρίως νέοι.  Παιδιά, τα δικά μας παιδιά , το μέλλον της χώρας μας.. 

Τα συναισθήματα,  μετά από αυτό το προδιαγεγραμμένο δυστύχημα  όπως αποδείχτηκε, είναι ανάμικτα . 

 Σιωπή , ανείπωτος πόνος, θλίψη , αγανάκτηση, ανάγκη για απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν … Ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ  απασχολεί την κοινωνία που τόσες μέρες βρίσκεται στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα  ζητώντας με αξιοπρέπεια αλλά και επίμονα,  απαντήσεις. Η διαπίστωση όμως ότι ζούμε από τύχη, αποτελεί κοινό παρανομαστή για όλους μας. Και αναρωτιέμαι: μήπως ήρθε ο καιρός να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, σε αυτές τις εκλογές;


Εύχομαι  κι ελπίζω η απαίτηση ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ  της Ελληνικής κοινωνίας, που είναι  η Ανεξάρτητη  Ελληνική Δικαιοσύνη,  να πράξει το καθήκον της , να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσει ευθύνες όπου ανήκουν.  Χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις. Και ΟΛΟΙ όσοι ευθύνονται να πληρώσουν. 

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της  υποψηφιότητας μου  πολλοί φίλοι και συμπολίτες μου ρωτούν γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. .

Να απαντήσω λοιπόν 

Φίλες και φίλοι , 

Αποφάσισα να  συμμετέχω σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και  να διεκδικήσω  την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας, νιώθοντας   την ανάγκη  για την απαλλαγή από μια κυβέρνηση ανάλγητη, από μια κυβέρνηση που σε όλα τα επίπεδα ενεργεί υπέρ των λίγων και ισχυρών και αφήνει τους πολλούς χωρίς καμία ελπίδα. 

Μία κυβέρνηση που λειτουργεί ως ιδιοκτήτρια ενός οικοπέδου που λέγεται Ελλάδα και το πουλάει και το αγοράζει, κυρίως το ξεπουλάει, προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

  

Είναι κρίσιμη συγκυρία για την χώρα, 

γιατί διαπιστώνουμε καθημερινά  ότι υποχωρεί το κράτος δικαίου, 

γιατί διαπιστώνουμε ότι τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης δεν υπάρχουν πια στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου,

 γιατί διαπιστώνουμε ότι η αξιοκρατία αποτελεί πλέον άγνωστη λέξη.


Αντίθετα, η αίσθηση που κυριαρχεί όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας είναι ότι για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση έχει επιβληθεί παντού ένα καθεστώς ξεδιάντροπης ευνοιοκρατίας για τους ημέτερους , ένα καθεστώς διαπλοκής, βίας που αγγίζει εντέλει τα όρια της μαφιοκρατίας.


Και δεν αναφέρομαι μόνο στα ονοματεπώνυμα, μερικά από τα οποία είναι γνωστά σε όλους μας ως καθημερινοί μας επισκέπτες μέσω της εξουσίας των καναλιών, αλλά και στους Πάτσηδες, που βρήκαν καταφύγιο στα βουλευτικά έδρανα  ή την αυλή της ΝΔ για να μας παίρνουν τα σπίτια μας, που τόσα στερηθήκαμε για να  φτιάξουμε. 


Αναφέρομαι στα γνωστά golden boys που παίρνουν μεγαλύτερο μισθό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της δημοκρατίας, και γίνονται γενικοί διευθυντές στην ΔΕΗ. Πραγματικά, έχουμε κοιτάξει σε κάποιον καθρέφτη το βλέμμα μας όταν ανοίγουμε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ; Πως μας φαίνεται αλήθεια, ότι ο επίσημος εκδότης των λογαριασμών αυτών αμείβεται με 1000€/ημέρα;  

Γιατί πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε σιγά – σιγά, ότι δεν είμαστε όλοι ΙΣΟΙ. 

Και για να ανοίξω και μία παρένθεση αν μου επιτρέπετε,   το τσουβάλιασμα, μέσω του «όλοι ίδιοι είναι»  ή «φταίνε όλοι» είναι η τακτική ώστε να οδηγήσουν τον κόσμο  στην αποχή, απαξιώνοντας  εντελώς την πολιτική.

 Με υπερηφάνεια λοιπόν, σας κοιτώ στα μάτια και σας τονίζω:  αλλοίμονο να μπορούσε  να σκεφτεί κάποιος ότι η Μαρία η Χανιώτη είναι ίδια με τον Μένιο τον Φουρθιώτη ή την κα Νικολάου που ως «γαλάζια ακρίδα» κατασπαταλούσε το δημόσιο χρήμα  και τώρα βρίσκεται απολογούμενη στη δικαιοσύνη.

Όμως, αυτή είναι η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που  μοιράζει pass  των 20 ευρώ και κουπόνια  κάθε λογής  για να  κλείσει τα μάτια ανήμπορων συμπολιτών μας.

 Αντί  να προβεί σε μια δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων μοιράζει ψίχουλα, τη στιγμή μάλιστα πού οι μεγάλες εταιρείες  καταγράφουν τεράστιες αυξήσεις κερδών.


Μια κυβέρνηση ακραία φιλελεύθερη που σε 4 χρόνια έχει διαλύσει το κράτος πρόνοιας,  που κατάντησε η χώρα να βρίσκεται στην θέση 108 όσον αφορά την ελευθερία του τύπου και την ποιότητα της ενημέρωσης, 


Μια κυβέρνηση που δεν δίνει δεκάρα για τα προβλήματα των πολιτών, για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, την παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία, τον πρωτογενή τομέα , τα εργασιακά δικαιώματα.  



Μια κυβέρνηση που δεν φταίει ποτέ και έχει κάνει τη λέξη «συγγνώμη» εργαλείο υποτίμησης. 


Μια κυβέρνηση που θέλει να νοικοκυρέψει τη χώρα ΕΝΩ δεν μπορεί να νοικοκυρέψει το ίδιο της το σπίτι!  


Όλοι  γνωρίζουμε ότι το χρέος της ΝΔ όταν ανέλαβε ως πρόεδρος ο κος Μητσοτάκης, ήταν περί τα  200 εκ και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 400εκ. εφόσον καμία προσπάθεια τακτοποίησης δεν έχει γίνει ως τώρα. 



Μια κυβέρνηση που αντί να κρατάει από το χέρι το μέλλον των παιδιών μας, κρατάει καρέκλες και μαύρες σακούλες. Και μιας που αναφέρθηκα σε  μαύρες σακούλες, να επαναλάβω τη φράση του προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μία σακούλα κρατούσε η οποία δεν ήταν μαύρη. Μια σακούλα που είχε μέσα 37 δις και την παρέδωσε στον ελληνικό λαό. Αλήθεια, τι σακούλα θα μας παραδώσει τώρα ο κος Μητσοτάκης; 

 


Και προκύπτει το ερώτημα: 

Τα funds ΑΡΑΓΕ θα χτυπήσουν την πόρτα του κόμματος της ΝΔ για να τους να ζητήσουν τα χρήματα ή να τους κλείσουν το κόμμα;


Θα ΣΥΡΟΥΝ τον κο Μητσοτάκη σαν  επικίνδυνο εγκληματία οδηγώντας τον σε περιπολικό όπως είδαμε να συμβαίνει πριν λίγο καιρό στην Καστοριά και δυστυχώς , φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η εικόνα από εδώ και στο εξής, μετά την εφαρμογή του απεχθούς πτωχευτικού νόμου που ψήφισε αυτή η καταστροφική κυβέρνηση και την πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου με την οποία αίρονται όλες  οι  δικλείδες ασφαλείας  που προστάτευαν τις πρώτες κατοικίες. Περισσότερες από 700.000 κατοικίες κινδυνεύουν να χαθούν. 







Φίλες και φίλοι, 


Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το διάστημα 2015- 2019  μέσα στο ζοφερό πλαίσιο της πτωχευμένης χώρας που παρέλαβε , με άδεια ταμεία  και  τον  κίνδυνο να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε οι συντάξεις και θυμάμαι  ζητούσαν τα ταμειακά αποθέματα των Δήμων για να τα βγάλουν πέρα, 

τότε  λοιπόν εγώ ήμουν δημοτική σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης. 

Είχα λοιπόν την ευκαιρία να παρακολουθώ  εκ των έσω την πορεία και τις πολιτικές που εφάρμοσε εκείνη την εποχή η τότε κυβέρνηση για την νησιωτικότητα, παρόλες τις Αντιξοότητες. Μια έννοια συνταγματικά κατοχυρωμένη μεν αλλά άγνωστη ως τότε. 

Κι εκεί παίζουν ρόλο τα πρόσωπα , η θέληση, η αγάπη για τον τόπο κι όχι για την καρέκλα! 


Με την σκληρή δουλειά του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, που πρόσφατα άδικα χάθηκε σε ηλικία μόνο 50 ετών κι αυτό αποτελεί τεράστια απώλεια για όλους εμάς του νησιώτες ,γιατί ο Νεκτάριος λάτρευε την νησιωτική χώρα, αγαπούσε το Αιγαίο και πάλευε σκληρά για τα προβλήματα του, ανοίγοντας το δρόμο για την λύση πολλών από αυτά ...


Με την επιμονή λοιπόν του Νεκτάριου και την θέληση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπό μεγάλες πιέσεις λόγο μνημονιακών δεσμεύσεων, κατάφερε  στο πλαίσιο των πολιτικών του για την νησιωτικότητα,  την θεσμοθέτηση του ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ, ενός έργου εμβληματικού, αίτημα χρόνων των νησιωτών, των απλών κατοίκων και των επαγγελματιών που όλα τα χρόνια ένιωθαν σαν πολίτες β’ κατηγορίας εφόσον το κόστος για την μετακίνηση τους από νησί σε νησί και την Ηπειρωτική χώρα ήταν δυσβάστακτο κι αυτό το μέτρο αποτέλεσε τεράστια ανακούφιση.
Αυτό  το μέτρο τώρα ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ και να επεκτείνεται, απαξιώνεται, φθίνει και τείνει, πολύ φοβάμαι, να καταργηθεί εφόσον αντί να πληρώνεται στο τέλος κάθε μήνα όπως όταν θεσμοθετήθηκε , σήμερα έχει τουλάχιστον ένα χρόνο να καταβληθεί στους πολίτες και πολύ παραπάνω στους επαγγελματίες.


Ο  ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πλαίσιο, ήταν που δημιούργησε ένα ακόμη εμβληματικό μέτρο, την βάση αεροδιακομιδών με έδρα τη Σύρο, που μέχρι σήμερα έχει σώσει χιλιάδες ζωές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που επανεκκίνησε το νοσοκομείο της Σαντορίνης που ήταν σχεδόν κλειστό, ενίσχυσε τις δομές υγείας σε όλα τα μικρότερα νησιά στο μέτρο του δυνατού, παρολες  της απαγορεύσεις της τρόικας, οι οποίες συχνά ξεπεράστηκαν  για το καλό της κοινωνίας. 


Ο ΣΥΡΙΖΑ  ήταν, που μετά από μεγάλες προσπάθειες, 

επαναλειτούργησε το ΝΕΩΡΙΟ κι έδωσε πίσω τη δουλειά σε 600 οικογένειες ,έδωσε πνοή στον τομέα της οικονομίας της Ερμούπολης μετά την κρίση  που βίωναν για χρόνια.


Ο ΣΥΡΙΖΑ  πάλεψε με τέρατα εντός  κι εκτός της χώρας και σε πολύ δύσκολες συνθήκες,  με την βοήθεια του λαού που θυσιάστηκε γιατί πίστεψε στην προσπάθεια,  με συνέπεια , με πρόγραμμα, επιμονή και υπομονή  και με τα όποια λάθη του,  γιατί λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτε,  το  2019 παρέδωσε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος, ταμεία με αποθέματα , ένα μαξιλάρι 37δις για να μπορεί ο κος Μητσοτάκης και η χώρα  σήμερα να ακουμπά στα δύσκολα.  


Δρομολόγησε και παρέδωσε ολοκληρωμένα  έργα που για χρόνια λίμναζαν ή έμοιαζαν άπιαστο όνειρο  και άλλα έτοιμα προς υλοποίηση  .



Κι εδώ στα νησιά μας που θεωρούνταν πλούσια  και επαρκώς αναπτυγμένα όποτε δεν υπήρχε πρόβλεψη τότε για μεγάλα έργα , η τότε κυβέρνηση με την πίεση  του αείμνηστου Νεκτάριου , του τότε υπουργού Γ. Ραγκούση και άλλων  ,  δημιουργήθηκε  ένα Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου ( ένα πρόγραμμα  πολλών εκατομμυρίων που ως στόχο είχε να αμβλύνει τις διαφορές με την Ηπειρωτική χώρα  για να προχωρήσουν κυρίως έργα ύδρευσης  και αποχέτευσης και λιμενικές υποδομές  και μάλιστα χωρίς ενδιαμέσους και μίζες, έχοντας δώσει λύσεις και ανακουφίζοντας  νησιώτες και επισκέπτες .  Πολλά από αυτά είδαμε και  εδώ στο νησί μας με την συμβολή της Περιφέρειας και του δήμου και μέσω προγραμμάτων όπως ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.. 


Επίσης,  το 2018  ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε  η 1η φάση διασύνδεσης των νησιών μας  με το  Ηπειρωτικό δίκτυο  και συμπεριλάμβανε τα νησιά  της  Πάρου, Σύρου και  Μυκόνου . Κάτι που δυστυχώς έχει και αυτό βαλτώσει με την αδιαφορία της παρούσας κυβέρνησης.


Ο  ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε Πάντα με σεβασμό στους πολλούς,  τους οποίους ενίσχυσε στο  μέτρο του δυνατού, επιστρέφοντας τα πλεονάσματα από  τους κόπους των ιδιων βεβαίως αλλά  όχι μοιράζοντας τα στους κολλητούς,  όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση.


 Θεσμοθέτησε την μόνιμη 13η σύνταξη, που η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να την διατηρήσει και ενισχύσει, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά (ελεημοσύνη το χαρακτήριζε) την κατήργησε,

Δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ την τιμή της ενέργειας, προστάτευσε την πρώτη κατοικία ΚΑΙ προεβει σε ρυθμίσεις των χρεών των πολιτών κάτι που έδωσε ανάσα  στους δικαιούχους που αδυνατούσαν λόγο κρίσης να ανταποκριθούν αλλά και στα ταμεία του κράτους εφόσον με αυτόν τον τρόπο εισέπραταν.   


Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα το Καλοκαίρι του 2019, μετά τις εθνικές εκλογές   αποφάσισα κι εγώ   να συμπαραταχθώ  στην Εθνική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ  όπως και χιλιάδες νέοι άνθρωποι ανά την χώρα,  ανταποκρινόμενη  στο κάλεσμα του προέδρου Αλέξη Τσίπρα  στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματος στην Ελληνική κοινωνία  με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα κόμμα μαζικό, δημοκρατικό, εξωστρεφές,  προοδευτικό , με ανθρώπους μέσα από την κοινωνία, σπλάχνα από τα σπλάχνα της ,  να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στον όποιο και εντάχθηκα  μέσω της πλατφόρμας  I-syriza. 


 Στην πορεία  μετά την συμμετοχή μου  στα πράγματα δέχτηκα  την πρόταση να συμμετέχω στις Εκλογικές διαδικασίες για την Νομαρχιακή Επιτροπή των Κυκλάδων την  οποία και αποδέχτηκα και με την βοήθεια πολλών συντρόφων από την Πάρο και  από τα γύρω νησιά μας κατάφερα να εκλεγώ και να εργαστώ μαζί με τις φ/σες και τους σ/φους μου  για την ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν τα νησιά μας και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ  στην κοινωνία των νησιών μας. 


Πέρυσι περίπου την ίδια  περίοδο  είχα την χαρά και την τιμή να εκλεγώ ως σύνεδρος και να συμμετέχω στο 3ο Συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κι εκεί να συναντήσω  και να γνωρίσω σημαντικά στελέχη με τα οποία ανταλλάξαμε απόψεις ,  συζητήσαμε για ζητήματα που καίνε τα νησιά μας και να δώσουμε αμοιβαία υπόσχεση ότι σύντομα θα βρεθούμε  εδώ στα όμορφα αλλά με τεράστιες ,δυσκολίες νησιά μας και θα δούμε τα ζητήματα επιτόπου. . 


Σε αυτό το σημείo θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο  Αλέξη Τσίπρα, την πολιτική γραμματεία και τα αρμόδια όργανα για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Και βέβαια να ευχαριστήσω τους πάνω από 250 συντρόφους και συντρόφισσες  από όλα σχεδόν τα νησιά μας για την τιμή που μου έκαναν, να  με συμπεριλάβουν στις προτάσεις  τους για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κυκλάδων και τέλος την συντονίστρια Μαριαλένα Παναγάκη που με πρότεινε στην Νομαρχιακή επιτροπή σαν υποψήφια από την Πάρο. Πρόταση την οποία αποδέχτηκα με την ελπίδα να μου δοθεί η ευκαιρία να  αγωνιστώ  για τον τόπο μου, την Πάρο , τις Κυκλάδες ,την Ελλάδα μας!


Χαίρομαι που συμμετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο νίκης.  Ενα ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την εμπειρία με την φρεσκάδα και την ανανέωση..  Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα να συμμετέχω σ’ αυτό και εάν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους θα προσπαθήσω να  βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι σε αυτή την Εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας. 



Φίλες και φίλοι, 


Το μείγμα των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ απεδείχθη , με στοιχεία, λίγο και επιζήμιο για την χώρα.  Ναι οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι ανακατατάξεις  , η Πανδημία, ο Πόλεμος , η Ενεργειακή κρίση, οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι κινήσεις αναθεωρητισμού αποτελούν χωρίς καμία αμφιβολία   δυσεπίλυτα  προβλήματα για τις περισσότερες κυβερνήσεις. 

Όμως, ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβερνηση της ΝΔ , όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ήταν λάθος και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κατώτερος των περιστάσεων σε σύγκριση με άλλες χώρες  που τα πήγαν πολύ καλυτέρα .  


Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. όλα αυτά τα 4 χρόνια κατηγορείται για τοξική Αντιπολίτευση. 


Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι  αληθινό. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή  κινήθηκε με αξιοπρέπεια,  χωρίς λαϊκίστικες κορώνες, στάθηκε δίπλα στον κόσμο, έκανε απολύτως τεκμηριωμένη και  συγκροτημένη Αντιπολίτευση με επιχειρήματα ,που ως μόνο στόχο έχει να διασφαλίσει όλα όσα θεωρούσαμε κεκτημένα  που με αγώνες και αίμα  των πολιτών κατακτήθηκαν και όλη αυτή την περίοδο καταπατώνται. Προσπαθούσε και προσπαθεί να εμποδίσει αυτόν το θεσμικό κατήφορο που εχει πάρει η χώρα. 

Απαντά πάντα  με προτάσεις απολύτως κοστολογημένες  κι όχι με ευχολόγια. 


Προτάσεις στο πρότυπο χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά.  

 

Μερικές από αυτές είναι 


  • η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο 6%   (ετήσιο κόστος για τον κρατικο προϋπολογισμό  γύρω στα 900εκ )


  • η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ( Πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, βενζίνη,  φ. αέριο)  ετήσιο κόστος  1.5 δις


Λένε κάποιοι : Που θα τα βρει; 


Μα το συνολικό κόστος και των δυο αυτών προτάσεων είναι πολύ λιγότερα από την μηνιαία επιδότηση της πιο ακριβής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης σύμφωνα με την EUROSTAT . Προτιμούν όμως την πολιτική της επιδότησης της αισχροκέρδειας στην πλάτη των πολιτών.



Κι ας πάμε στο τεράστιο ζήτημα των συντάξεων. 

Η κυβέρνηση αφού παρακράτησε το ποσό των 7 δις ευρώ από τις συντάξεις , δηλαδή 4, 5 δις από τα αναδρομικά και  2,5 δις  από την 13η σύνταξη που έκοψε αντί να αυξήσει όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά  κι ενώ ήταν μόνιμο μέτρο  και ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση, δίνει τώρα  ένα ποσό των 300 ευρώ σαν «τυράκι» ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΆ για να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων που υποφέρουν όταν η σύνταξη δεν επαρκεί ούτε για το 1ο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα. 



Φίλες και φίλοι , 



Πρέπει να εργαστούμε σκληρά και όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στον αγώνα για μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ  


Να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση της ποιότητας της δημοκρατίας, της ελευθερίας του τύπου και της ελεύθερης έκφρασης,  της επανάκτησης της αξιοπρέπειας της χώρας που βάλλεται καθημερινά  με τις  υποθέσεις των υποκλοπών που μας εκθέτουν παντού,  των  οικονομικών και όχι μόνο σκανδάλων που  καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια.

  

Να εργαστούμε σκληρά για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη.

Την απαλλαγή από την πιο καταστροφική κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. 


Την κυβέρνηση της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος με τις προκλητικές απευθείας αναθέσεις 8,5  δις με πρόσχημα την Πανδημία και την ενεργειακή κριση .


Την κυβέρνηση της καταστολής αντί της προστασίας της ασφάλειας του πολίτη , την κυβέρνηση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας. 


Το αβαντάρισμα των παντός είδους λόμπι και καρτέλ ενέργειας είναι προφανές .  Ο ΣΎΡΙΖΑ Π.Σ. με βάση  στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Του ΑΔΜΙΕ που δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης ,

 Παρουσίασε δημόσια  τον υπολογισμό   υπερκερδών σε   2,2 δις ευρώ για την περίοδο 7 /21 - 6/22  (διάστημα 1 χρόνου) ._ Ενώ η Κυβέρνηση Μέτα από 8 μήνες διεργασιών ανακοίνωνε σκανδαλωδώς το ποσό των 400 εκατ.  ως  υπερκέρδη!  Συνεπώς.   1,8 δις ευρω  , χρήματα των νοικοκυριών και των επαγγελματιών δίνονται ως δώρο στις εταιρείες ηλ.  ενεργείας ..


Σε αντάλλαγμα για τους πολίτες δίνονται κουπόνια  market pass, fuel pass , καλάθια νοικοκυριού, Σαρακοστής κτλ   αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων και της επιτροπής ανταγωνισμού ότι αυτές οι πρακτικές θα επιφέρουν αυξήσεις στα προϊόντα εκτός καλαθιού, όπως και έγινε.  

Καμία προσπάθεια έλεγχου της κατάστασης και επιβολής κυρώσεων σε αυτούς που θησαυρίζουν στην πλάτη των καταναλωτών  που τα χρήματά τους επαρκούν  μέχρι τα μέσα του μήνα και μετά προσεύχονται μπροστά στα ράφια των σουπερ μαρκετ για θαύματα… Η αισχροκέρδεια μοιάζει να προστατεύεται ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ . 

Ας απαντήσουν πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, πόσα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν , πόσα  από αυτά εισπράχθηκαν; 



Να απαλλαχτούμε από την κυβέρνηση των 35.000 νεκρών από την Πανδημία λόγο των αθλίων χειρισμών της ,που αντί να προβεί σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, εξάντλησε τις αντοχές των ήδη υπαρχόντων με τις γνωστές συνέπειες, αποδυνάμωσαν  και τελικά διέλυσαν σχεδόν το ΕΣΥ με στόχο την ιδιωτικοποίηση του . Η χώρα μας να θυμίσουμε ότι εξακολουθεί να κατέχει αρνητική πρωτιά σχεδόν σε όλους τους δείκτες παγκοσμίως όσον αφορά στους χειρισμούς της .  Σήμερα η Ελλάδα κατέχει THN χειρότερη εικόνα στην Ε.Ε. σε ημερήσια κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους από COVID σύμφωνα με τον επίσημο φορέα ECDC.


Την Κυβέρνηση της αποψίλωσης των υποδομών υγείας των νησιών μας . 

Το νοσοκομείο Σύρου  και Σαντορίνης,  το νοσοκομείο, Νάξου, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία των μικρότερων νησιών. 

Εδώ να θυμησουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που δημιούργησε την μονάδα αιμοκάθαρσης στην διπλανή Νάξο κι έτσι έστω και με δυσκολία οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας εξυπηρετούνται. Από τότε έχει γίνει κάτι; ΥΠΗΡΞΕ απάντηση στο αίτημα των Παριανών  για δημιουργία μονάδας εδώ στο νησί μας ; 

Αντίθετα,  με θράσος πανηγυρίζουν  ότι προκηρύχθηκαν 6 θέσεις για 22 νησιά ,λίγους μήνες πριν την τουριστική περίοδο που τα νησιά υπερδιπλασιάζουν τους κατοίκους τους, όταν οι ανάγκες είναι τεράστιες. Όταν δεκάδες γιατροί που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Και οι ήρωες γιατροί που μένουν καλούνται πάλι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά . Νησιά όπως η Πάρος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Νάξος  πετάχτηκαν στα αζήτητα! 


Να απαλαχτούμε από την Κυβέρνηση που αυτές τις μέρες του πόνου και της θλίψης όλης της κοινωνίας μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών κι όσο ακόμη γίνονται κηδείες των ανθρώπων που χάθηκαν  ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και χωρίς καμία ενσυναισθηση  βιάστηκε για να κλείσει τα «γραμμάτια» και τις «δουλειές» που εδώ και 4 χρόνια κάνει ΚΙ  έφερε προς ψήφιση την Ιδιωτικοποίηση του μοναδικού ογκολογικού νοσοκομείου Παίδων ΑΓ. Σοφία,


Την Κυβέρνηση που εν μέσω περιόδου εθνικού Πένθους φέρνει ανερυθρίαστα νομοσχέδιο Ιδιωτικοποίησης του πιο πολύτιμου κοινωνικού αγαθού , του ΝΕΡΟΥ


Την κυβέρνηση που  απαξιώνει την τέχνη και τον πολιτισμό, την παιδεία. 


Την κυβέρνηση της οικολογικής καταστροφής, της άλωσης των προστατευόμενων περιοχών στο όνομα της Ανάπτυξης,  χωρίς όρια και προϋποθέσεις . 


Την κυβέρνηση της εγκατάλειψης του Πρωτογενούς τομέα στο έλεος της ακρίβειας  αντί της ενίσχυσης του και της  εφαρμογής πολιτικών με κίνητρα  για συνδυασμό του με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. 


 



Αγαπητές φίλες και φίλοι τελειώνοντας, 



 Ως  γυναίκα, σύζυγος, εργαζόμενη, μητέρα 2 παιδιών, ενεργή πολίτης, που ζει εδώ στα νησιά και βιώνει καθημερινά τις δυσκολίες,
την υποψηφιότητα αυτή, τη μοιράζομαι με τις γυναίκες των Κυκλάδων, που υπό-εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως το σύνολο των γυναικών της χώρας.

Η ισότιμη συμμετοχή γυναικών,
«του άλλου μισού του ουρανού» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο τελευταίο συνέδριο, σε ποσοστό 50- 50 στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την έμπρακτη στήριξη της ισότητας στη χώρα μας, ένα θετικό παράδειγμα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Την μοιράζομαι βέβαια και με τους άνδρες. Τους άνδρες που υπερασπίζονται και σέβονται τα όνειρα και τα δικαιώματα των γυναικών,
που τους ανοίγουν δρόμο,
που συμβαδίζουν μαζί τους, 
συναποφασίζουν και συνδημιουργούν. Που υπολογίζουν τις γυναίκες ισότιμα  και αναγνωρίζουν την προσφορά τους σε όλα τα επίπεδα.

Στο πρόσωπο αυτών των ανδρών και των γυναικών σήμερα εδώ, ενώπιων σας, θα ήθελα να τιμήσω δύο ανθρώπους:

Έναν άνδρα και μια γυναίκα πρότυπα, που χέρι χέρι ξεκίνησαν το ταξίδι της ζωής. Έφυγαν από τον τόπο τους, έκαναν την μεγάλη πορεία τους. Ο ένας πολυπράγμων, ανοιχτό μυαλό, άνθρωπος των πράξεων κι όχι των λόγων, έφτασε ψηλά σε μεγάλη διευθυντική θέση πολύ γνωστής Ελβετικής εταιρείας.
Εκείνη ΙΣΟΤΙΜΑ, έδωσε και δίνει τον δικό της διακριτό αγώνα, το ίδιο ευφυής και αποτελεσματική με ό,τι καταπιάστηκε.
Ώσπου, κατέληξαν στην Πάρο.

Το νησί που επέλεξαν να επενδύσου, να ζήσουν μόνιμα και να συνεχίσουν να δημιουργούν  πάντα με απολυτό σεβασμό στον τόπο. Και οι δύο, σαν μια γροθιά, αμέσως ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία. Έδωσαν με κάθε τρόπο  διέξοδο στους νέους του χωριού τους, βοήθησαν και βοηθούν εθελοντικά σε όλες τις περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, αθλητικές δράσεις, αλλά δίνουν πάντα το παρόν και στους κοινωνικούς αγώνες του νησιού μας…

Εκείνος μέσα από το 2ο βιβλίο του υμνεί τη μούσα κι έμπνευσή του κι εκείνη ανθίζει συμμετέχοντας διακριτά στην δημιουργία του βιβλίου, από την κρίσιμη θέση της διορθώτριας. 
Στα μάτια μου ίσοι !

Αν θα με ρωτούσαν: Μαρία, ποια είναι τα πρόσωπα της προσπάθειάς σου,
για ποιους και ποιές θέλεις να αγωνιστείς σ' αυτήν την πολιτική διαδικασία;
Η απάντηση θα ήταν: αν η πολιτική μου προσπάθεια θα έπρεπε να γίνει πρόσωπα, τότε θα ήθελα να ήταν σαν του κ. Δημήτρη Καλανδράνη και της κ. Κασιανής  Γεραδάμου- Καλανδράνη.

Όχι μόνο για αυτό που αντιπροσωπεύουν τώρα: δυό ενεργοί ώριμοι ανθρώποι, αλλά και αυτό που ήταν όταν ήταν στη μέση ηλικία: γονείς/σκληρά εργαζόμενοι/δημοκράτες/χρήσιμοι πολίτες, και φυσικά εκείνο που ήταν, όταν ήταν νέοι: αγωνιστές/μαχητές/απτόητοι στις δυσκολίες, ενάντιοι στην έλλειψη ευκαιριών και νικητές.

Θέλω να εργαστώ για όλα όσα θα έκαναν ευκολότερη τη ζωή όλων μας, εδώ στην Πάρο μας, στα νησιά μας, έτσι, ώστε όλες και όλοι να είμαστε και να καταλήξουμε "Καλανδράνιδες" -όχι από τύχη- αλλά με φυσικό, εξελικτικό τρόπο. Χωρίς απρόσμενες κακουχίες, χωρίς αδικίες, και κυρίως: ΧΩΡΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ. 


Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ το θερμό χειροκρότημά σας γι' αυτούς του δύο ανθρώπους. 


*******************************

Και ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων 


Επιθυμώ να  δεσμευτώ από αυτό το βήμα, ότι θα  δώσω, μαζί με τους συνυποψήφιους  μου , τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτή την πολιτική μάχη με αξιοπρέπεια, πολιτικό πολιτισμό και ανιδιοτέλεια.

Θα μοιραστώ το προοδευτικό όραμα και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.  και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις έτσι ώστε το αποτέλεσμα των εκλογών να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πρώτο κόμμα στις Κυκλάδες. 

Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη!




Σας καλώ,


 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  να παλέψουμε για την ανατροπή, για εμάς ΚΑΙ τα παιδιά μας, για να πάρουμε την ζωή μας πίσω και να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για δικαιοσύνη παντού! 


Να παλέψουμε για την εφαρμογή του προγράμματος των 6 εθνικών προτεραιοτήτων  που ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ξεδίπλωσε στην ΔΕΘ που συνεχώς  επικαιροποιειται, ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο.  Κι έχει να κάνει με την  παραγωγή,  την εργασία,  το κοινωνικό κράτος, η νέα γενιά, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα  δικαιώματα


Να παλέψουμε για  την κεφαλαιοποίηση της Ανάπτυξης που προέρχεται από τα νησιά  μας σε υποδομές  και υπηρεσίες. 


Να παλέψουμε έτσι ώστε  η ανάπτυξη που επιτυγχάνουν οι Κυκλαδίτες/ισσες κάθε χρόνο ,να επιστρέφει σε έργα και υπηρεσίες ΠΡΩΤΑ για εμάς τις ίδιες/ους και τα παιδιά μας, εδώ πίσω, στα νησιά μας. 


Να  παλέψουμε όλοι μαζί έτσι ώστε το σύνθημα μας δικαιοσύνη παντού να μην μείνει μια φράση χωρίς αντίκρισμα. 


Να παλέψουμε για δικαιοσύνη στην Υγεία , δικαιοσύνη στην παιδεία, δικαιοσύνη στον πολιτισμό , δικαιοσύνη στα ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη  στο κοινωνικό κράτος,  δικαιοσύνη στην εργασία, δικαιοσύνη στην προστασία του περιβάλλοντος  που αλλώνεται τα τελευταία χρόνια στο έλεος της ανάπτυξης, δικαιοσύνη στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!




Σας προτρέπω,

να αξιοποιήσετε την τεράστια δύναμη που έχετε στα χέρια σας.  Να Ψηφίσετε!

 

Σας ζητώ,

Να μην αφήσετε την οργή και την απογοήτευση να σας αποδυναμώσει. 



Μην επιτρέψετε άλλους να αποφασίσουν για εσάς ΧΩΡΙΣ εσάς. 


Σας ζητώ να στηρίξετε την προσπάθεια μου,  να στηρίξετε τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.  , να στηρίξετε την Εθνική προσπάθεια για να επιστρέψει η ελπίδα και το χαμόγελο 



Σας ευχαριστώ
















Δεν υπάρχουν σχόλια: