slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: "Δεσμευτείτε για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης"

Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του Νίκου Συρμαλένιου με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης χρηματοδότησης της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης Σύρου, λόγω επικινδυνότητας»

Την καθυστέρηση λήψης από την κυβέρνηση οποιουδήποτε μέτρου αποκατάστασης των όψεων του ιστορικού κτηρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης Σύρου, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του δημάρχου Ερμούπολης Σύρου επεσήμανε μία ακόμα φορά από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη συζήτησης της σχετικής επίκαιρης ερώτησής του.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, παρότι πρόσφατα υπήρξε και νέα πτώση δομικών υλικών και το πρόβλημα επιδεινώνεται καθημερινά και λόγω των καιρικών συνθηκών, και παρότι σε συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα είχε δοθεί η διαβεβαίωση για έμπρακτη στήριξη του αιτήματος χρηματοδότησης, μέχρι σήμερα καμία χρηματοδότηση δεν έχει δοθεί στον δήμο για να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης.

Ο Νίκος Συρμαλένιος, τόσο στην πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του, ζήτησε από το υπουργείο να δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες ενέργειες.

 

 

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

«Κύριε Υπουργέ, η αιτία για το ερώτημα το οποίο σας υποβάλλω σήμερα με την επίκαιρη ερώτηση, είναι ακριβώς τα επανειλημμένα διαβήματα του δημάρχου Ερμούπολης Σύρου, του κ. Λειβαδάρα, που έχουν ξεκινήσει και εντείνονται τους τελευταίους μήνες, για επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των όψεων του ιστορικού κτηρίου, του κτηρίου - αρχιτεκτονικού κοσμήματος του Τσίλερ, το οποίο στεγάζει όχι μόνο το δημαρχείο, αλλά και τα δικαστήρια, υγειονομικά καταστήματα και το αρχαιολογικό μουσείο.

 Πρόσφατα είχαμε δυστυχώς πάλι νέα πτώση δομικών υλικών. Έχει χαρακτηριστεί από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου από το 2016 ως επικίνδυνο και το πρόβλημα επιδεινώνεται καθημερινά και λόγω των καιρικών συνθηκών.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο δήμος έχει ήδη εγκεκριμένη μελέτη την οποία παρέλαβε τον Ιούνιο του 2022, έχει εγκριθεί αυτή η μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και όπως γνωρίζετε το κτήριο αυτό βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, στο πιο κεντρικό σημείο της Ερμούπολης της Σύρου στην πλατεία Μιαούλη.

 Από τα αιτήματα τα οποία είχε κάνει η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος βρεθήκατε σε μία συνάντηση στις 3-11-2022, όπου από εσάς είχε δοθεί η διαβεβαίωση για έμπρακτη στήριξη του αιτήματος χρηματοδότησης. Στη συνέχεια όμως και με ημερομηνία 30-12-2022, σε αναφορά σχετική με τα αιτήματα του δήμου που είχα καταθέσει, εσείς απαντήσατε ότι είχε πάρει ένα ποσό από τους ΚΑΠ, ότι είχε πάρει ένα ποσό από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» από τον Απρίλιο του 2019 και ότι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δεν πήρε τίποτα, διότι δεν αιτήθηκε ο ίδιος ο δήμος χρηματοδότηση. Όμως ξεχάσατε να πείτε ότι όταν τέλειωσε η μελέτη, που εγκρίθηκε όπως σας είπα από το Υπουργείο Πολιτισμού, είχαν ήδη λήξει οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Επειδή, λοιπόν, υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη όπως σας είπα και επειδή πραγματικά το κτήριο αυτό πρέπει να προστατευτεί διότι βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο και εκατοντάδες άνθρωποι μπαίνουν καθημερινά στο κτήριο, αλλά και πολύς κόσμος περιφέρεται γύρω από το κτήριο, το οποίο προσωρινά προφυλάσσεται με ευθύνη του δήμου, θα πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης, έτσι ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση των όψεων του κτηρίου.

 

Δείτε την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα:

 

«Κύριε Συρμαλένιε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Επειδή ακριβώς το ζήτημα του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι πάρα πολύ σημαντικό στη δημοκρατία μας για να ενημερώνονται οι πολίτες και ιδίως όταν πρόκειται για μαθητές, θα ήθελα να δομήσω την απάντησή μου ώστε να είναι όσο πιο κατανοητή και να φύγω από το κείμενο.

Πρώτον, μιλάμε για ένα κτήριο το οποίο όπως είπε ο κ Συρμαλένιος κρίθηκε ως επικίνδυνο από υπηρεσίες δόμησης του δήμου το 2016. Το εύλογο πολιτικό ερώτημα θα ήταν τι έγινε το 2016 μέχρι το 2019 που ήσασταν κυβέρνηση, κύριε Συρμαλένιε.

 Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπήρχε μελέτη, προκειμένου να μπορέσει κανείς να προχωρήσει σε ένα ποσό χρηματοδότησης με βάση την εγκεκριμένη μελέτη για την αποκατάσταση. Όπως είπατε πολύ σωστά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που είχε τέτοιες δυνατότητες μέσω της Πρόσκλησης 7 και της Πρόσκλησης 10 -μιλάω για προσκλήσεις που έχουν να κάνουν με το κτηριακό απόθεμα- ώστε να γίνει αποκατάσταση, είχε λήξει όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη πολύ αργότερα εντός της διακυβέρνησης αυτής, η οποία  μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 Πράγματι υποβλήθηκε η μελέτη, συναντήθηκα με το δήμαρχο τον κ. Λειβαδάρα στο γραφείο μου τον Νοέμβριο του 2022 και του είπα ότι θα εξετάσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να αποκαταστήσουμε αυτό το ιστορικό κτήριο για λόγους πραγματικά πολύ σοβαρούς, όπως ότι είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του Τσίλερ, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με την επικινδυνότητα για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Συζητήσαμε με την κ. Μενδώνη, γιατί το κτήριο αυτό όπως ξέρετε είναι ένα κτήριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένα κτήριο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Πολιτισμού και αναλάβαμε εμείς να εξετάσουμε τα δικά μας χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σας λέω, λοιπόν, ότι και με το δικό σας έμπρακτο ενδιαφέρον όπως και των άλλων Βουλευτών της περιοχής, έχω επικοινωνήσει επανειλημμένα με τον κ. Λειβαδάρα και τον περιμένω τη Δευτέρα στο γραφείο μου προκειμένου να προχωρήσουμε σε χρηματοδότηση αποκατάστασης με βάση την εισήγηση που θα γίνει από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -νυν ΕΠΑ- προκειμένου να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτό το ιστορικό κτήριο και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα επικινδυνότητας τα οποία είναι πολύ σημαντικά γι' αυτό έγινε και η περίφραξη το τελευταίο χρονικό διάστημα σε έναν χώρο γύρω από το κτήριο για να μην υπάρχουν πτώσεις αντικειμένων.

Άρα η απάντησή μου είναι ότι όταν ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα αναλάβαμε δράση, χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη. Όταν υποβλήθηκε η μελέτη εξετάσαμε εντός της Κυβέρνησης αν υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από άλλα συναρμόδια Υπουργεία, δεν υπήρχαν, και θα αναλάβουμε εμείς σαν Υπουργείο Εσωτερικών να χρηματοδοτήσουμε τον Δήμο, ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη γι' αυτό, για την αποκατάσταση του κτηρίου».

 

 

Η δευτερολογία του Νίκου Συρμαλένιου

 

«Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι καταρχήν που θα γίνει η συνάντηση τη Δευτέρα, και ελπίζουμε να υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση στο πρόβλημα. Όμως δεν δεσμευτήκατε πολύ συγκεκριμένα για το αν θα υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο, είπατε για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εγώ θέλω να σας πω ότι πέρα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Δήμος ήδη από τις 12-6-2020 μέσω της Περιφέρειας είχε αιτηθεί να πάρει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι το οποίο δεν έγινε, και η μελέτη η οποία χρηματοδοτήθηκε χρηματοδοτήθηκε από λεφτά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, η μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε και πήρε, όπως σας είπα, την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επομένως, φοβάμαι ότι υπάρχει ακόμα μία μεγάλη ασάφεια για το τι πρόκειται να γίνει και αν θα μπορέσει να καλύψει διότι, σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία καταθέτει ο Δήμος, μιλάμε για έναν προϋπολογισμό -να σας πω και πιο συγκεκριμένα- ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2.260.407 ευρώ. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός. Είστε διατεθειμένοι να καλύψετε αυτό το ποσό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή θα υπάρξει απλώς μια μερική χρηματοδότηση η οποία τελικά δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει στο σύνολό τους αυτές τις ζημιές οι οποίες υφίστανται και καθημερινά επιδεινώνονται και λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως είπαμε; Και βεβαίως είπαμε ότι δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, είναι κυρίως θέμα επικινδυνότητας. Πρέπει να διατηρηθεί η φυσιογνωμία του κτηρίου ως αρχιτεκτονικού καλλιτεχνήματος, αλλά από την άλλη πλευρά να διασφαλιστεί και η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων και των πολιτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών που υπάρχουν εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, όσο και των πολιτών οι οποίοι διέρχονται γύρω από το κτήριο, μιας και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης. Άρα το ερώτημα είναι αν θα καλύψετε το σύνολο της δαπάνης όπως διαφαίνεται από τον προϋπολογισμό, από τη μελέτη που έγινε.».

 

 

Η δευτερολογία του κ. Πέτσα

 

«Κύριε Βουλευτά, θέλω να είμαι κατηγορηματικός προς εσάς, προς τη δημοτική αρχή και φυσικά στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είπα, που έχει μετονομαστεί σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, για το ποσό που θα μου εισηγηθούν οι υπηρεσίες μου. Έχουμε τη μελέτη των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, άρα κοντά στο ποσό αυτό. Δεν μπορώ να πω ακριβώς αν θα είναι 2,3 εκατομμύρια ή αν θα είναι κάτι λιγότερο, αυτό εξαρτάται από την εισήγηση των υπηρεσιών μας. Ξέρετε ότι είμαστε πάντα λίγο εξονυχιστικοί σε αυτά τα θέματα όταν παραλαμβάνουμε μια μελέτη, γιατί μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα χρήματα των φορολογουμένων. Αλλά η δέσμευσή μου είναι κατηγορηματική και θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του κτηρίου, όπως είπατε πολύ σωστά, προς όφελος των εργαζομένων και των επισκεπτών.».

 

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/zY_LD4tDqeU

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: