«Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση εκθεμελιώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα καταργούνται πάρα πολλές διατάξεις του βασικού νόμου του περιβάλλοντος, του ν. 1650/1986, Για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το περιβάλλον και μάλιστα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης δεν αποτελεί οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης, αλλά εμπόδιο το οποίο πρέπει να εξαλείψει».Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».»
Όπως τόνισε, τέσσερα στοιχεία του νομοσχεδίου είναι χαρακτηριστικά των προθέσεων της κυβέρνησης:
Το πρώτο είναι οι αλλαγές και οι επεκτάσεις των δραστηριοτήτων στις χρήσεις γης, ακόμα και σε απόλυτα προστατευόμενες περιοχές. Δεύτερο στοιχείο: Η κυβέρνηση προκαθορίζει χρήσεις χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές «Natura». Τρίτον, στο άρθρο 69 υπάρχει ο ορισμός της φέρουσας ικανότητας, που δείχνει την υποκριτική στάση της κυβέρνησης όταν ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση την πολιτική της φέρουσας ικανότητας έχει ακυρώσει «στρατηγικές επενδύσεις», όπως τις βαφτίζει η ΝΔ, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και στην Ίο και στη Μύκονο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τέταρτο σημείο: Οι αξιολογητές θα πληρώνονται απευθείας από τους αξιολογούμενους. Τι μπορεί να κρύβει και τι τέρατα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η σχέση συναλλαγής μεταξύ αξιολογούμενων και αξιολογητών;
Αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σύμφωνος επί της αρχής, αρκεί να υπάρχουν όροι, όπως το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.
Τέλος, αναφέρθηκε στο άρθρο 109 που μιλάει για την ασφάλιση των εργατών σμύριδας, το οποίο προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει, για να μπορέσουν και αυτή τη χρονιά οι σμυριδεργάτες να αποκτήσουν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα και να το διεκπεραιώσουν. Όμως τόνισε: «Αποτελεί εμπαιγμό εκ μέρους της Κυβέρνησης το θέμα της πολιτικής της απέναντι στη σμύριδα. Τα σμυριδωρυχεία για άλλη μια φορά θα μείνουν κλειστά, όπως εδώ και τρία χρόνια. Βάζετε τους σμυριδεργάτες να κάνουν διαλογή στην ήδη εξορυγμένη σμύριδα και πάνω σε αυτά τους δίνετε τα ασφάλιστρα. Ποια είναι η προοπτική, μια ολιστική προοπτική που είχαμε ξεκινήσει εμείς συγκεκριμένα για το σύνολο της ορεινής Νάξου και όχι μόνο εμβαλωματικές λύσεις κάθε χρόνο για τη σμύριδα;»
Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Μέσα σε ένα κλίμα εντεινόμενου αυταρχισμού και συρρίκνωσης της δημοκρατίας είχαμε πριν λίγο την καταγγελία του συναδέλφου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη για το ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν για μία ακόμη φορά απρόκλητα τόσο τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που κατέβηκαν να υπερασπιστούν το περιβάλλον, το οποίο εσείς εκθεμελιώνετε από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και με το σημερινό νομοσχέδιο ως συνέχεια του νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη, του ν. 4685/2020, όσο βεβαίως και τους συμπαραστάτες και φίλους του Γιάννη Μιχαηλίδη, του οποίου η ζωή κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή. Αναλογιστείτε πού έχετε φέρει τη χώρα και πού τη φέρνετε καθημερινά. Και μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι, εσείς δίνετε τα διαπιστευτήριά σας με αυτό το νομοσχέδιο στα «φίλια» συμφέροντα και στους «ημετέρους» φίλους σας.
Τέτοιο είναι αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο δεν είναι μόνο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά είναι ένα πολυνομοσχέδιο στο οποίο προσπαθείτε να περάσετε την τελευταία στιγμή και όπως όπως όλες τις χαριστικές διατάξεις που εσείς θέλετε.
Εκθεμελιώνετε, λοιπόν, την περιβαλλοντική νομοθεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα καταργούνται πάρα πολλές διατάξεις του βασικού νόμου του περιβάλλοντος, του ν. 1650/1986. Και οι λέξεις που σας χαροποιούν, όπως «απλοποίηση», «επιτάχυνση» των αδειοδοτήσεων, των επενδύσεων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία και ιδιαίτερα αυτές που αναφέρονται -οι αδειοδοτήσεις- σε περιοχές «Natura» αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το περιβάλλον και μάλιστα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης δεν αποτελεί οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης, αλλά εμπόδιο το οποίο πρέπει να εξαλείψετε. Αυτή είναι η αντίληψή σας.
Τέσσερα στοιχεία μόνο ανασύρω από το νομοσχέδιο που συζητάμε:
Το πρώτο είναι οι αλλαγές και οι επεκτάσεις των δραστηριοτήτων στις χρήσεις γης, ακόμα και σε απόλυτα προστατευόμενες περιοχές. Μας μίλησε ο κ. Αμυράς πριν σαν να έγινε παλιγγενεσία της οικολογίας στη χώρα μας. Μας είπε για τα απάτητα βουνά, μας είπε για τις απάτητες παραλίες. Δεν ξέρω μόνο αν σε αυτές τις παραλίες το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Το λέω αυτό για να ξέρουμε, γιατί μιλάτε για προστασία του περιβάλλοντος και ανάδειξη των περιοχών εξαίρετου φυσικού κάλλους.
Δεύτερο στοιχείο: Όταν υποτίθεται ότι βρίσκονται υπό εκπόνηση, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές «Natura» πώς προκαθορίζετε εσείς τις χρήσεις γης; Ποια είναι η πολιτική σας;
Τρίτον, μέγιστη υποκρισία που συνδέεται με αυτό που είπα και πριν: Στο άρθρο 69 μιλάτε για τον ορισμό της φέρουσας ικανότητας. Ποιας φέρουσας ικανότητας, αγαπητοί συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, όταν, πρώτον, παραπέμπετε σε προεδρικό διάταγμα το τι σημαίνει «φέρουσα ικανότητα»; Βεβαίως η φέρουσα ικανότητα είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για το περιβάλλον και για την ανάπτυξη, προσδιορίζει τι χωρητικότητα μπορεί να έχει από πάρα πολλές πλευρές ένας συγκεκριμένος τόπος και τι μπορεί να γίνει με βάση τη φέρουσα ικανότητα. Είναι ευτυχές γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση την πολιτική της φέρουσας ικανότητας έχει ακυρώσει δικές σας «στρατηγικές επενδύσεις», όπως τις βαφτίζετε, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και στην Ίο και στη Μύκονο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τέταρτο σημείο: Οι αξιολογητές θα πληρώνονται απευθείας από τους αξιολογούμενους. Τι μπορεί να κρύβει και τι τέρατα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η σχέση συναλλαγής μεταξύ αξιολογούμενων και αξιολογητών;
Για τις διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα ειπώθηκαν πάρα πολλά πράγματα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τελικά είναι σχήμα οξύμωρο όλη περίπου η Ελλάδα να καίγεται και εσείς να αρνείστε να αντιμετωπίσετε τα κρίσιμα θέματα, τα κρίσιμα προβλήματα των πυροσβεστών,. Να καλύψετε τα διαχρονικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, να μονιμοποιήσετε τους συμβασιούχους χωρίς όρους, να μπορείτε πραγματικά έγκαιρα να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα ζητήματα και μετά ελάτε να μας μιλήσετε για πυροσβέστες της ξαπλώστρας!
Για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα φυσικά είμαστε σύμφωνοι επί της αρχής. Με ποιους όρους όμως;
Πρώτον, δεν έχετε ούτε ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Το έχετε παραπέμψει για τον Απρίλιο του 2023 και προφανώς θα φτάσει μέχρι το τέλος του 2023 με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις. Δεν έχετε ούτε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Αυτό που επικαλείστε, ο ν. 4546/2018 που ψηφίστηκε επί της δικής μας διακυβέρνησης, αποτελεί εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας που καθορίζει τη διαδικασία εκπόνησης. Δεν αποτελεί αυτό καθαυτό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Επομένως, τα αιολικά πάρκα στηρίζονται στον αέρα.
Δεύτερον, αναθέτετε τη διαχείριση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης των Υδρογονανθράκων. Να καταλάβω, δηλαδή, τι θα κάνουμε εκεί αιολικά πάρκα ή θα βγάλουμε πετρέλαιο; Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η σχέση της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Τέλος, βεβαίως πάλι απευθύνεστε στους μεγάλους παίκτες, όταν βάζετε ως προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης έγκρισης υπεράκτιων αιολικών πάρκων να υπάρχει ετήσιος κύκλος εργασιών τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το άρθρο 109 που μιλάει για την ασφάλιση των εργατών σμύριδας, που το έφερε ο κ. Βρούτσης, προφανώς το ψηφίζουμε για να μπορέσουν και αυτή τη χρονιά οι σμυριδεργάτες να αποκτήσουν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα και να το διεκπεραιώσουν.
Όμως αποτελεί εμπαιγμό εκ μέρους της Κυβέρνησής σας το θέμα της πολιτικής σας απέναντι στη σμύριδα. Τα σμυριδωρυχεία για άλλη μια φορά θα μείνουν κλειστά, όπως εδώ και τρία χρόνια. Βάζετε τους σμυριδεργάτες να κάνουν διαλογή στην ήδη εξορυγμένη σμύριδα και πάνω σε αυτά τους δίνετε τα ασφάλιστρα. Ποια είναι η προοπτική, μια ολιστική προοπτική που είχαμε ξεκινήσει εμείς συγκεκριμένα για το σύνολο της ορεινής Νάξου και όχι μόνο εμβαλωματικές λύσεις κάθε χρόνο για τη σμύριδα;
Το γεγονός ότι απορρίφθηκαν και τα 453 σχόλια γενικής τοποθέτησης στη δημόσια διαβούλευση, σημαίνει ότι η Κυβέρνησή σας δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία, δεν έχει καμία σχέση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έχει καμία σχέση με το περιβάλλον.».
Για να δέιτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου