slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης που αναμένουν ακόμη την καταβολή των επιδοτήσεων λόγω COVID-19

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση για την πολύμηνη αναμονή της καταβολής των επιδοτήσεων λόγω COVID-19 που έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης. Οι εν λόγω ενισχύσεις φτάνουν μέχρι και το 80%, για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων –μεταξύ αυτών και ιδιοκτητών επαγγελματικής στέγης μικρομεσαίων επιχειρήσεων– που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας σε όλα τα στάδια εξέλιξής της.  

Η ένταση ανάδειξης του προβλήματος στηριζόταν, ήδη από εκείνο το διάστημα, στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ενισχύσεις αυτές για τους δικαιούχους, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που είχαν γίνει ορατές λόγω των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών και της ενέργειας. Είναι γνωστό ότι οι δυσκολίες αυτές έχουν λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.  

Το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον για τους ιδιοκτήτες έρχονται να επιβαρύνουν επιπλέον οι επίκαιρες φορολογικές υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι έχει φτάσει ο χρόνος της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, καθώς και της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτητών στους οποίους έχουν γίνει παρακρατήσεις των μετέπειτα καταβληθέντων ενοικίων για συμψηφισμό φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Η Κυβέρνηση δικαιολογεί τις μεγάλες καθυστερήσεις μέσω της ανάγκης εντοπισμού μεγάλου αριθμού αιτήσεων που έχρηζαν διορθώσεων, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται προσλήψεις προσωπικού για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των αιτημάτων.

Ωστόσο, η πρόοδος που παρατηρείται είναι ελάχιστη, δεδομένου ότι αν και ο αριθμός των διορθωμένων αιτήσεων από την αρχή του έτους ανέρχεται στις 20.000 περίπου, σε Δελτίο Τύπου του  ΥΠΟΙΚ στις 20/05/2022 ανακοινώθηκε η πίστωση συνολικού ποσού 3,96 εκατ. ευρώ σε μόλις 884 μοναδικούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-06-06 ΠΟΥΛΟΥ - ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜ ΣΤΕΓΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: