slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το 2021 η Ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και μια δυναμική που αποτέλεσε τον κυριότερο παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ κατά 8,3% και παρά την αβεβαιότητα που επικρατούσε με την πανδημία και την μεγάλη πτώση του ΑΕΠ το 2020 κατά 9%. Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου 2022, αλλάζει τα δεδομένα διεθνώς αλλά και για την χώρα μας, δημιουργούν κινδύνους οι οποίοι πρέπει να σταθμιστούν και να αποφευχθούν, όπως:
α. Η απότομη αύξηση του Δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.
β. Η συσσώρευση ιδιωτικού χρέους ιδιαίτερα τώρα με το υπέρογκο ενεργειακό κόστος.
γ. Το υψηλό επενδυτικό κενό.
δ. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
ε. Το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Για αυτούς τους κινδύνους θα πρέπει να υιοθετήσουμε δέσμη μέτρων που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της Ελληνικής οικονομίας και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη ως εξής:
α. Με χρηματοδοτική στήριξη από ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα.
β. Με προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας.
γ. Την προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
δ. Την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.
ε. Την συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.
σ.τ. Την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με έμφαση στην μείωση της φοροδιαφυγής.
Η στήριξη των νοικοκυριών λόγω των υπέρογκων αυξήσεων των λογαριασμών Ενέργειας πρέπει να συνεχιστεί από την πολιτεία με στοχευμένα μέτρα τα οποία δεν θα εκτινάξουν το κόστος δανεισμού της χώρας.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που τα ομόλογά της δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα με ισχνή παραγωγική βάση και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οι μεγάλες κρίσεις όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιφέρουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, μια και προερχόμαστε από μια δεκαετή μνημονιακή περίοδο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εξουθενωθεί. Σε αυτή την περίπτωση μόνο με μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ενίσχυσης της πραγματικής παραγωγής, δημιουργίας νέων εισοδημάτων και ταυτόχρονα με γενναία φροντίδα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, θα μπορούμε να τα καταφέρουμε ώστε να αρχίσουμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Γκιολές Δημήτρης
Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΕΡΙΦΟΣ στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου στο φύλλο 560
Αντωνάκης Αντώνης και 9 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: