slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κρατικός Προϋπολογισμός 2023: Σημαντικά κονδύλια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

 



Σημαντικά κονδύλια θα διατεθούν από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με τον κατατεθειμένο Κρατικό Προϋπολογισμό 2023.

Το σύνολο των δαπανών του Υπ. Εσωτερικών στο ΠΔΕ έτους 2023, προβλέπεται στα 215 εκατ. ευρώ.

https://www.epoli.gr/kratikos_proypologismos_2023_simantika_kondylia-a-161011.html

Επιπλέον, για τη χρηματοδότηση δράσεων του Υπουργείου, καθώς και άλλων φορέων ιδίως των ΟΤΑ, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις ύψους 118 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ.

Στα άξια αναφοράς ότι, το ισοζύγιο των ΟΤΑ - κατά ESA - το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 304 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό 2022.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς το δυσμενέστερο, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης, του γενικότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, καθώς και στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, οι πόροι του οποίου είχαν εισπραχθεί κατά τα προηγούμενα οικονομικά έτη (2018, 2019).



ΚΑΠ

Το έτος 2023, οι αποδόσεις των ΚΑΠ στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, προβλέπεται να ανέλθουν συνολικά στο ποσό των 2.788 εκατ. ευρώ (ΟΤΑ α΄ βαθμού 2.084 εκατ. ευρώ και ΟΤΑ β΄ βαθμού 704 εκατ. ευρώ), σημαντικά αυξημένες.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ποσού ύψους 128 εκατ. ευρώ, έναντι του 2022, οφείλεται στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και στις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.

Πέραν των ανωτέρω αποδόσεων, οι ΟΤΑ α΄ βαθμού θα λάβουν:ειδική επιχορήγηση ποσού ύψους 162 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας των σχολικών τροχονόμων, του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθώς και του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»,
απόδοση ποσού ύψους 5 εκατ. ευρώ ως έκτακτο αντισταθμιστικό τέλος, δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης του ΕΔ με τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης Α.Ε. και
ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: