slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. υπέρ της ανάπτυξης των ναυπηγείων με όρους εργασιακής ασφάλειας και περιβαλλοντικής ισορροπίας»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».  

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της ανάπτυξης και στήριξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Η χώρα μας ως μια....

χώρα ναυτική, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο, έχει ως συγκριτικό της πλεονέκτημα τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και είναι ανεπίτρεπτο στη χώρα μας να εγκαταλείπονται τα ναυπηγεία, όπως έγινε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά τις δεκαετίες λίγο πριν την κρίση. Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

 

 Όπως τόνισε, η Νέα Δημοκρατία ενίσχυσε τυχάρπαστους επιχειρηματίες, ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον, εγκατέλειψε τους εργαζόμενους και κάθε προσπάθεια εκπόνησης κλαδικής πολιτικής για τη ναυπηγική βιομηχανία που θα ήταν ένα προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

 

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή έχει πολλά κενά, ενώ τίθεται και ένα κομβικό ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση δεν πήγε κατ' ευθείαν με τον πτωχευτικό νόμο στο δικαστήριο, αλλά αναζητά τη στήριξη της Βουλής;

 

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια τροπολογία, η οποία λέει ότι πριν από την τελική συμφωνία, πριν μπει στο δικαστήριο να εξεταστεί το πώς έχει διαμορφωθεί τελικά το σχέδιο αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Ναυπηγείου με όρους εργασιακής ασφάλειας και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

 

Υπογράμμισε ότι οι εργασιακές σχέσεις που προτείνονται στο νομοσχέδιο στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σχέσεις μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, δεν είναι μόνιμες θέσεις εργασίας και όλοι οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε δύο έως τρεις εργολαβικές εταιρείες, χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας. Και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι αν σήμερα στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι θα είχαν διασφαλίσει σταθερές σχέσεις εργασίας και συλλογική σύμβαση.

 

Τέλος, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις αγωγές της ONEX εναντίον πολιτών και του Συλλόγου Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος που υπάρχει στη Σύρο και μάλιστα με αίτημα εξοντωτικών ποινών, γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει σε μία σύγχρονη εταιρεία σε ένα σύγχρονο περιβάλλον σε μία χώρα ευνομούμενη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και απαντώντας στον βουλευτή του Μέρα 25 Κρίτωνα Αρσένη, που αναφέρθηκε στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των αγωγών εναντίον του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συνολικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν χαρακτηρίζεται από την προσωπική στάση ενός στελέχους σε αυτό το ζήτημα.

 

 

 

 

 

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

«Κατ' αρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της ανάπτυξης και στήριξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Η χώρα μας ως μια χώρα ναυτική, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο, έχει ως συγκριτικό της πλεονέκτημα τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και είναι ανεπίτρεπτο στη χώρα μας να εγκαταλείπονται τα ναυπηγεία, όπως έγινε από τις δικές σας κυβερνήσεις τις δεκαετίες λίγο πριν την κρίση.

Τι κάνατε εκείνα τα χρόνια; Ενισχύσετε τυχάρπαστους επιχειρηματίες, ζημιώσατε το δημόσιο συμφέρον, εγκαταλείψατε τους εργαζόμενους και εγκαταλείψατε κάθε προσπάθεια εκπόνησης κλαδικής πολιτικής για τη ναυπηγική βιομηχανία που θα ήταν ένα προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Το σχέδιο που παρουσιάζετε σήμερα έχει πολλά κενά. Έχουν συζητηθεί στις επιτροπές κατά κόρον αυτά τα ζητήματα. Και για μένα και για εμάς τίθεται ένα κομβικό ερώτημα: Γιατί δεν πήγατε κατ' ευθείαν με τον πτωχευτικό νόμο στο δικαστήριο, αλλά αναζητήσατε τη στήριξη της Βουλής; Και, μάλιστα, στην πρώτη συνεδρίαση ο Υπουργός Ανάπτυξης εκβιάζοντας την Αντιπολίτευση το πήρε πίσω ευτυχώς μετά από τις πολλές πιέσεις που έγιναν. Αντίθετα στη Σύρο δεν υπήρξε κοινοβουλευτική διαδικασία. Υπήρξε κατ' ευθείαν είσοδος της λύσης του θέματος στο δικαστήριο.

Το δεύτερο ζήτημα που έχει αναδειχθεί είναι ότι λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν έχετε λευκή επιταγή, δεν ζητάτε λευκή επιταγή, ενώ την ίδια στιγμή, παρά τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ομολογήσατε -σας άκουσα, δεν είμαι μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά σας άκουσα γιατί με ενδιέφερε πολύ το θέμα- ότι το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε τη συναίνεση. Υπηρεσίες, αξιωματικοί, ο Υπουργός; Ποιοι; Ας μη γελιόμαστε. Υπάρχει κάποιο ζήτημα εκεί.

Το είπατε, κύριε Υπουργέ. Κατά συνέπεια, για αυτό ζητάτε την ψήφο της Βουλής και δεν σας αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας την οποία έχετε, αλλά επιθυμείτε διακαώς και τις ψήφους και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να έχετε το ελεύθερο στους περαιτέρω χειρισμούς.

Και καταθέσαμε μια τροπολογία, η οποία λέει ότι πριν από την τελική συμφωνία, πριν μπει στο δικαστήριο να δούμε πώς έχει διαμορφωθεί τελικά το σχέδιο το οποίο για εσάς στο άρθρο 2 είναι ενδεικτικό - δεν είναι συγκεκριμένο- και εφόσον είναι ενδεικτικό, παρά τις διαβεβαιώσεις, η ζωή η ίδια θα δείξει τελικά αυτό που ευχόμαστε, που είναι ευχή σήμερα, αν θα επαληθευτεί για τη βιωσιμότητα του Ναυπηγείου με όρους εργασιακής ασφάλειας και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Λέτε ότι υπάρχει, πράγματι, το 99,7% των εργαζομένων που συμφωνούν. Ούτε αυτή τη συμφωνία δεν είδαμε. Βεβαίως αυτό δεν το φέρνω ως αντίβαρο. Απλώς το αναφέρω. Υπήρξαν πενήντα έξι θετικά σχόλια στη διαβούλευση από εργαζόμενους, ενενήντα έξι αρνητικά σχόλια. Δεν κρίνει το ποσοστό. Απλώς το αναφέρω. Όλα έχουν τη σημασία τους.

Επειδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρότυπο αυτής της διαδικασίας που έρχεται σήμερα για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας είναι η συμφωνία του Νεωρίου στη Σύρο, διότι πρόκειται για τον ίδιο εργοδότη και για την ίδια εταιρεία, θα ήθελα, λοιπόν και ως Βουλευτής Κυκλάδων να διευκρινίσω εδώ κάποια πράγματα.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το Νεώριο το 2018 χάριν στους αγώνες των εργαζομένων, χάριν στην πολιτική βούληση που είχε για να στηρίξει τα Ναυπηγεία και χάριν, βεβαίως, στην κατάθεση της πρότασης από τον κ. Ξενοκώστα της ONEX, που εκείνη τη στιγμή ήταν η βέλτιστη επιλογή. Είναι προφανές αυτό. Και όλη αυτή η κατάσταση αναζωογόνησε το Νεώριο, αναζωογόνησε την τοπική οικονομία της Σύρου και την κοινωνία και βεβαίως, ανέδειξε τη σημασία και την αξία ενός Ναυπηγείου στη μέση του Αιγαίου που σήμερα σφύζει από δουλειά χάριν και στην τεχνογνωσία που το Νεώριο έχει κατακτήσει επί δεκαετίες.

Υπάρχουν, όμως, μερικά «όμως, αλλά». Οι εργαζόμενοι δεν είναι εξακόσιοι, όπως είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυμαίνονται περίπου στους τετρακόσιους τριάντα με τετρακόσιους σαράντα, εκ των οποίων, δυστυχώς, μόνο ογδόντα έως εκατό Συριανοί. Αυτό δεν είναι διάκριση σε βάρος των υπολοίπων εργαζομένων, απλώς το αναφέρω ως στοιχείο καταγραφής.

Και το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σχέσεις μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, δεν είναι μόνιμες θέσεις εργασίας και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε δύο έως τρεις εργολαβικές εταιρείες, χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας. Και όταν λέμε αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, σημαίνει «σήμερα σε χρειάζομαι, δουλεύεις, αύριο δεν σε χρειάζομαι, δεν δουλεύεις».

Είμαι σίγουρος ότι αν σήμερα στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι θα είχαν διασφαλίσει σταθερές σχέσεις εργασίας και συλλογική σύμβαση.

Σε ό,τι δε αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα –γιατί τα θεωρούμε κομβικά και εμείς- ουδείς κατηγόρησε το Νεώριο ότι ευθύνεται και μάλιστα αποκλειστικά για το ένα και μοναδικό δείγμα που βρέθηκε με βαρέα μέταλλα. Εμείς καταθέσαμε ερώτηση –είκοσι έξι Βουλευτές- τον Γενάρη του 2021 όπου ζητούσαμε, απαιτούσαμε από το κράτος να κάνει συνολική περιβαλλοντική μελέτη και ευτυχώς, είμαστε τώρα προ του τέλους, η μελέτη που ανατέθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ θα τελειώσει και θα μας δείξει την πραγματική κατάσταση.

Όμως, θεωρώ ανεπίτρεπτες τις αγωγές της ONEX εναντίον πολιτών και του Συλλόγου Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος που υπάρχει στη Σύρο και μάλιστα με αίτημα εξοντωτικών ποινών, γιατί νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει σε μία σύγχρονη εταιρεία σε ένα σύγχρονο περιβάλλον σε μία χώρα ευνομούμενη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και θα έλεγα και στον συνάδελφο τον Κρίτωνα που αναφέρθηκε ότι συνολικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν χαρακτηρίζεται από την προσωπική στάση ενός στελέχους σε αυτό το ζήτημα.

Αυτά, λοιπόν, για εμάς είναι τα ζητήματα μαζί με την αξία στήριξης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας που αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες, εργασιακές σχέσεις και περιβάλλον και με αυτές θα πορευόμαστε και θα πορευτούμε.».

 

 

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/oCujPdFraME

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: