slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνέντευξη Ντόρας Μπακογιάννη στον Aegean Voice 107.5 στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» με την Ειρήνη Προμπονά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του οικουμενικού Μανώλη Γλέζου.



Με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης  του Ευρωκοινοβουλίου και τα αποκαλυπτήρια της αίθουσας με το όνομά του.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός μίλησε στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» με την Ειρήνη Προμπονά με αφορμή την εκδήλωση τιμής και μνήμης που έλαβε χώρα χθες στο Ευρωκοινοβούλιο. Πλέον μια αίθουσα του κοινοβουλίου φέρει το όνομα του μεγάλου αγωνιστή και αντιστασιακού του πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης Μανώλη Γλέζου.

Η κ. Μπακογιάννη θυμάται τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο όπως εκείνη τον γνωρίσει μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και σαν φίλο της οικογένειάς της:

«Είχαμε μια πάρα πολύ ζεστή και στενή φιλία με τον Μανώλη Γλέζο. Εγώ, από πάρα πολύ μικρή και λόγω του Π. Μπακογιάννη και λόγω του πατέρα μου, είχα μια πολύ σταθερή σχέση μαζί του ασχέτως με τα κόμματα τα οποία ο καθένας μας πολιτεύτηκε, ήταν ενας άνθρωπος πάρα πολύ ζεστός, ένας άνθρωπος που εμένα τουλάχιστον με πήρε και με πήγε στο χωριό του την Απείρανθο παντού, τότε ως υπουργό Πολιτισμού, να κάνουμε διάφορα για το χωριό του καθώς είχε μια παθολογική αγάπη στο χωριό του και στις προοπτικές όλου του νησιού.

Ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούσες να συζητήσεις πάρα πολλά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο και δεν θα το ξεχάσω ποτέ, οποτεδήποτε είχα δυσκολίες πολιτικές, προσωπικές, ερχότανε από το άλλο άκρο των βουλευτικών εδράνων για να μου πει μια καλή κουβέντα, για να με στηρίξει, να μου πει μια καλή κουβέντα, για να με στηρίξει, να μου πει να μην το βάλω κάτω.  Ήταν ένας άνθρωπος ξεχωριστός ο Μανώλης Γλέζος, γι' αυτό και πιστεύω πως είχε φιλίες πάνω και πέρα από οποιεσδήποτε διαχωριστικές γραμμές της Βουλής».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν μετά τον θάνατό του, όταν το δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε σθεναρά να συναινέσει στο αυτονόητο,  ώστε να λάβει το ΓΕΛ Νάξου την προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος» με άθλια επιχειρήματα και με παντελή έλλειψη πολιτικού πολιτισμού η κ. Μπακογιάννη απάντησε σχετικά:

«Εγω πιστεύω ότι τους ανθρώπους τους τιμάς. Και πιστεύω πως άνθρωποι σαν τον Μανώλη Γλέζο δεν είναι πολλοί που έχουν περάσει από την Ελληνική Ιστορία…και οφείλουμε πάντα να ξεπερνάμε τις προσωπικές και κομματικές, αν θέλετε, διαχωριστικές γραμμές, ιδιαίτερα όταν έχει φύγει από τη ζωή ένας άνθρωπος, τον τιμάς, τιμάς την ιστορία του και , σε τελική ανάλυση, τιμάς τον εαυτό σου τιμώντας τον».

Σε αναφορά της επιστολής που παρέδωσε ο Μανώλης Γλέζος όταν έφυγε από τη ζωή ο Κων/νος Μητσοτάκης με αναφορά στην αποτροπή του εμφυλίου στην Κρήτη καθώς εκείνος υπέγραψε ώστε να μην συμβεί, κάτι που αναγνώριζε και εκτιμούσε ο Μανώλης Γλέζος η κ. Μπακογιάννη αναφέρει:

«Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τις φιλίες τους  πέρα και πάνω από οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετώπιζαν. (…) Αυτοί οι άνθρωποι που κατάφερναν εκείνη την εποχή να βάζουν  το συμφέρον του τόπου τους  και των ανθρώπων τους, πάνω και πέρα από οποιοδήποτε προσωπικό ή κομματικό συμφέρον  είναι άνθρωποι που θα έπρεπε και σήμερα να είναι υπόδειγμα για μας. Υπάρχουνε πάντοτε διαφορές, αυτό είναι η δημοκρατία μας και θα έχουμε πάντοτε διαφορές και οι διαφορές θα είναι μεγάλες, αλλά υπάρχουνε και κάποια πράγματα που πρέπει να μας ενώνουνε και το εθνικό συμφέρον ενώνει κι αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: