slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Βρούτσης: “Στο νέο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού στη Νάξο, τα 161 ανεκτίμητης αξίας κυκλαδικά ειδώλια. Περήφανοι για την ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας!”

Ομιλία στη Βουλή, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Κυκλάδων Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».


Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βρούτσης είπε:

«Τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια αποτελούν το σύμβολο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού, ενός από τους σημαντικότερους προϊστορικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκε στην ευρωπαϊκή ήπειρο και συγκεκριμένα στις Κυκλάδες την 3η χιλιετία π.χ.. 

Η ανάδειξη της καλλιτεχνικής τους αξίας στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν περιζήτητα στην παράνομη αγορά αρχαιοτήτων και έτσι να ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα λαθρανασκαφών για την ανεύρεση ειδωλίων που κατέληγαν στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και τελικά στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών, απρόσιτα από το ευρύ κοινό. Αυτή η αρχαιοκαπηλική δράση προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στην πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων. 

Το κράτος, αναγνωρίζοντας την σημασία του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού οργανώνει στην Νάξο το μοναδικό Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ με τίτλο «Νησίδα Μουσείων στο Κάστρο Χώρας Νάξου» (Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου, Βυζαντινό Μουσείο Νάξου), που χρηματοδοτείται από τα ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Το Μουσείο αυτό ιδρύεται στο λίκνο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού, που ήταν η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες. Στόχος είναι η επούλωση του τραύματος της Πρωτοκυκλαδικής κληρονομιάς των Κυκλάδων από τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας και κυρίως η διεθνής προβολή και μελέτη αυτού του σπουδαίου πολιτισμού στο κυκλαδικό αρχιπέλαγος. 

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και θα ολοκληρωθεί το 2025, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του θα φθάσει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε αυτονόητο, ότι τα ειδώλια της Συλλογής Στερν, όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού της Νάξου, όπου μαζί με τα υπόλοιπα εκθέματα, που είναι ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για τον πρώτο μεγάλο πολιτισμό των Κυκλάδων».


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

https://www.youtube.com/watch?v=PdAI7WRyxeU





Δεν υπάρχουν σχόλια: