slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

 

Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

Το Γενικό Λύκειο Πάρου διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων (26 & 27 Σεπτεμβρίου) με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, με καλεσμένες τη μεγάλη ηθοποιό- συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Μιμή Ντενίση καθώς και την πρόεδρο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού κ. Έφη Μαυροπούλου.

Κατά την 1η ημέρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: «Να θυμάσαι μην ξεχνάς…». Το 1ο μέρος περιλάμβανε ομιλία από τη Διευθύντρια του ΓΕ.Λ., Χαιρετισμούς από τις κκ. Μ. Ντενίση & Ε. Μαυροπούλου και τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας για τη Μικρασιατική καταστροφή που φιλοτέχνησε ο Ιωάννης Περράκης, φοιτητής Σχολής Καλών Τεχνών. Το 2ο μέρος περιλάμβανε μαρτυρίες προσφύγων που βίωσαν τον διωγμό και τη σκληρή προσαρμογή σε μια νέα, δύσκολη πραγματικότητα και αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα που μάς ταξίδεψαν στην Σμύρνη (πριν από την καταστροφή). Τα κείμενα διάβασαν μαθητές και μαθήτριές μας. 

Ενδιάμεσα στα κείμενα η χορωδία του Ωδείου «Μυθωδία» υπό τη Διεύθυνση της Μουσικού κ. Μαρουλίας Κοντού τραγούδησε τραγούδια παραδοσιακά ή ανθρώπων που έφυγαν πρόσφυγες από τη Σμύρνη όπως η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Στο τέλος μαθητές και μαθήτριες μας χόρεψαν παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Νικά («Τεχνηντάρι»).

Κατά τη 2η ημέρα έγινε παρουσίαση του βιβλίου της Μιμής Ντενίση, «Σμύρνη μου αγαπημένη» στους μαθητές μας, στην Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, «Γιάγκος Αργυρόπουλος».

Τη βιβλιοπαρουσίαση έκανε η Διευθύντρια (φιλόλογος) Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο δραματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί: Χρυσούλα Κοσμά, Νεκταρία Δρακάκη, Μαίρη Μαργαρίτη, Αύρα Μολυβιάτη, Φλώρα Λουκή, Γιώργος Φραγκιαδάκης και το τραγούδι «Φως από γη μακρινή» ερμήνευσαν οι μαθήτριες Χάρις Θαλασσοχωρίτη και Εβίνα Αλιφιέρη (κιθάρα). Η κ. Μιμή Ντενίση μίλησε για το βιβλίο της και τη σχολική της εμπειρία και απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών. 

Νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να τιμηθεί ο μικρασιατικός ελληνισμός. Ευχαριστούμε ολόψυχα τις δύο καλεσμένες μας, τις κ.κ. Μιμή Ντενίση και Έφη Μαυροπούλου - όχι μόνο γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να παρευρεθούν αλλά και για την εξαιρετική παρουσία τους και τους γεμάτα νοήματα χαιρετισμούς τους. Ιδιαιτέρως την κ. Ντενίση γιατί έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να εκφραστούν και να συζητήσουν ουσιαστικά μαζί της. Θερμά συγχαρητήρια και στις δύο!!!  

Ευχαριστούμε εκ βαθέων τους: Μαρουλία Κοντού (Ωδείο «Μυθωδία» ), Έφη Λουδάρου (Σχολή Μπαλέτου), Κατερίνα Νίκα («Τεχνηντάρι», Σχολή Παραδοσιακών χορών), Βαγγέλη Καπούτσο (ήχος-μικροφωνική), Αντώνη Πρέκα & Ελπίδα Τσαλίκη (τραγούδι), Γιώργο Γεμελιάρη (ηθοποιό-σκηνοθέτη για τη διδασκαλία των κειμένων), Ηλία Μαργαρίτη (γραφιστικά, αφίσες-προσκλήσεις), όχι μόνο γιατί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για συμμετοχή αλλά και για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Χωρίς τη δική τους συμβολή το αποτέλεσμα θα ήταν φτωχότερο.

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς μας:

  1. Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής

  2. Δήμος Πάρου (Πρόεδρος Σχ. Επιτροπής Χαρ. Μαλινδρέτος, Αντιδήμαρχοι: Θεοδώρα Σαρρή & Θανάσης Σάμιος για την ανταπόκρισή τους σε υλικά και μηχανήματα για την Τοιχογραφία).

  3. Στέλιος Γκίκας (Εργαστήριο Κεραμεικής Υρία) 

  4. Βιβλιοπωλείο Νότος (Ευαγγελία Φεργαδιώτη) και Οικόραμα-Χρώματα (Δαφερέρας Θέμης).

  5. Χριστόδουλος Μαούνης (ρίψη βεγγαλικών)

  6. Ανθοπωλείο «Ντίνα»

  7. τις Αρτοποιίες Στ. Αλιπράντη & Ν. Ραγκούση, τον Φούρνο της Αγκαιρίας, το Τσέρκι, το Μορτάρι,τη Φρουτεμπορική Βραχνά

  8. Τους Άκη Αλιπράντη, Σίμο Βαρριά, Πέτυ Αιγινήτη, Κωνσταντίνο Μαυρη & Βέρα Νταουτλάρι (φωτογραφίες –βίντεο).


Τέλος, ευχαριστούμε από καρδιάς για την παρουσία τους στην εκδήλωση τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκο, τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππο Φόρτωμα, τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο, τον Έπαρχο Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, την Αντιδήμαρχο κ. Θεοδώρα Σαρρή, τον Πρόεδρο της Σχ. Επιτροπής κ. Χαρ. Μαλινδρέτο, την Πρόεδρο της Κοινότητας Παροικιάς κ. Μ. Αργουδέλη, τον Διευθυντή Δ.Ε. Κυκλάδων κ. Ξεν. Βαμβακερό, τους Συντονιστές Εκπ/σης κκ. Σοφία Χάιτα- Χαρ. Κωνσταντέλλια καθώς και τους Διευθυντές σχολείων και το κοινό που αγκάλιασε την εκδήλωση.







Δεν υπάρχουν σχόλια: