slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πανηγυρίζουν τα ΑΚΡΑ Μελανσόν - Λεπέν : Γαλλία-βουλευτικές εκλογές: Πικρή ήττα για Μακρόν -Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία


Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria αναμένεται να συγκεντρώσει 224 έδρες – πολύ μακριά από τους 289 που χρειαζόταν, ενώ η αριστερή συμμαχία του Ζαν-Λικ Μελανσόν έρχεται δεύτερη με 149 έδρες.

Μεγάλο το άλμα για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν που αναμένεται να εξασφαλίσει 89 έδρες, ενώ από την πλευρά τους οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί άλλες 78, σύμφωνα με τα exit poll που δημοσιεύει η Le Monde.
Σε μια άλλη εκτίμηση, όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός LSI, η προσκείμενη στον Μακρόν παράταξη λαμβάνει στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία από 210 ως 250 έδρες. Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν από 80 ως 100 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.


Έτσι η παράταξη του Μακρόν θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως επί παραδείγματι οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί, για την ψήφιση των νομοσχεδίων.


«Είναι λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος


Στην πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης τόνισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτική, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. [Οι έδρες που εξασφαλίζουμε] είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια ανήκουστη κατάσταση που θα μας υποχρεώσει να υπερβούμε τις βεβαιότητές μας και τους διχασμούς μας».


Μικρή παρηγοριά για το κυβερνητικό στρατόπεδο η εκλογή της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, που συγκέντρωσε το 52,3% των ψήφων, σύμφωνα με το IFOP-Fiducial, έναντι 47,7% του υποψηφίου της αριστερής συμμαχίας Νοε Γκοσάρ στην 6η εκλογική περιφέρεια του Καλβαντό.


Ωστόσο, ο Κριστόφ Καστανέρ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM), στο Κοινοβούλιο δεν κατάφερε να επανεκλεγεί αφού έχασε την έδρα του συγκεντρώνοντας 48,51% έναντι 51,49% του υποψηφίου της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Λεό Βαλτέρ


«Πολιτικό σεισμό» στη Γαλλία προκαλεί η επίδοση της ακροδεξιάς


Η έκπληξη των εκλογών είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.


«Είναι ένα τσουνάμι», σχολίασε πρώτος από το στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού περιχαρής ο υπαρχηγός της Μαρίν Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά.


«Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους Γάλλους που κινητοποιήθηκαν και επέτρεψαν έτσι ένα μπλε κύμα. Αρχίζουμε από αύριο το πρωί τη δουλειά. Ο πρόεδρος έχει τη μειοψηφία, η απαξίωση κι η ανικανότητά του τον έκαναν πρόεδρο της μειοψηφίας», δήλωσε.


Λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα Le Soir, το κόμμα του Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει από 208 έως 248 έδρες, όταν χρειάζονται 289 για την απόλυτη πλειοψηφία.


Σύμφωνα με το ίδιο ΜΜΕ η αριστερή συμμαχία Nupes των Σοσιαλιστών, Οικολόγων και Κομμουνιστών υπό την «Ανυπόταχτη Γαλλία» του νεοκομμουνιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να έρθει δεύτερη εξαφαλίζοντας παό 163 έως 203 έδρες, ενώ τρίτη δύναμη στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση προβλέπεται να αναδειχθεί ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν εξασφαλίζοντας από 67 έως 90 έδρες και θα σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, που θα του επιτρέψει να εκφράζει τις απόψεις του από το βήμα της Βουλής, αλλά και πρόσβαση σε επιτροπές και χρήμα. Η συντηρητική δεξιά των Ρεπουμπλικανών μαζί με το κεντροδεξιό UDI αναμένεται, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, να εξασφαλίσει από 30 έως 50 έδρες.


Προς ρεκόρ αποχής


η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.





Τα σενάρια συνεργασίας


Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της δημοσκόπησης που επικαλείται η βελγική εφημερίδα η παράταξη Μακρόν, εφόσον της λείπουν λίγες έδρες, θα μπορούσε ενδεχομένως να τις εξασφαλίσει πείθοντας κάποιους από τους όχι πολυάριθμους βουλευτές που θα εκλεγούν σήμερα ως ανεξάρτητοι.


Αν όμως της λείπουν πολλές έδρες τότε θα πρέπει να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές.


Το τι και πώς θα απαντήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι προς το παρόν σαφές, ενώ περίπτωση συνεργασίας με το κόμμα του κ. Μελανσόν ή της κυρίας Λεπέν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: