slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αποκλεισμός ΑΜΕΑ από το πρόγραμμα προσωπικού βοηθού, λόγω πιστοποίησης από διαφορετική αλλά ισότιμη υπηρεσία γνωμάτευσης με το ΚΕ.ΠΑ

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με θέμα τον αποκλεισμό ΑΜΕΑ από το πρόγραμμα προσωπικού βοηθού.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, στις 30 Μαρτίου 2022 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημοσίευσε  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πρώτη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ψηφιακά από 14 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2022.

Στο άρθρο 2.της πρόσκλησης (Δικαιούχοι-Προϋποθέσεις Συμμετοχής) αναφέρει ότι επιλέξιμοι ωφελούμενοι είναι όσοι διαθέτουν Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Εκτός από τα διάφορες δυσλειτουργίες της πλατφόρμας, πολλοί ενδιαφερόμενοι φαίνεται να αποκλείονται λόγω της προκήρυξης επειδή ακριβώς δεν έχουν πιστοποίηση από το ΚΕ.ΠΑ αλλά έχουν ισότιμη πιστοποίηση από Α.Σ.Υ.Ε, Α.Ν.Υ.Ε, Α.Α.Υ.Ε ή την Ανώτατη Υγειονομική επιτροπή της Αστυνομίας, η ισοτιμία των οποίων, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχει τροποποιηθεί από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικά, στην ενότητα συχνές ερωτήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα prosopikosvoithos.gov.gr. στο ερώτημα «Έχω πιστοποίηση αναπηρίας από την Α.Σ.Υ.Ε. Μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα» η απάντηση είναι αρνητική.

Μάλιστα στην πρόσφατη  διορθωτική  ανακοίνωση του Υπουργείου στις 6 Μαΐου ( εκτός από την παράταση για υποβολή αιτήσεων ως 31 Μαΐου), αναφέρεται ότι θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας, που είχαν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών πριν την σύσταση των ΚΕ.ΠΑ. Αυτή η ρύθμιση αφορά εκείνους που έχουν τέτοια πιστοποίηση εφ' όρου ζωής και δεν έχουν πιστοποίηση ΚΕ.ΠΑ. Καμία αναφορά δεν γίνεται στις άλλες ισότιμες πιστοποιήσεις.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Είναι σε γνώση τους η συγκεκριμένη αστοχία; Έχει γίνει κάποια τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου σχετικά με την ισοτιμία της πιστοποίησης του ΚΕ.ΠΑ και των άλλων επιτροπών;
  2. Προτίθεται το υπουργείο να προβεί σε διευκρινιστική εγκύκλιο ώστε να μην αποκλείονται οι ενδιαφερόμενοι; Θα γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις ενδιαφερόμενων που θα καταθέσουν ισότιμη με το ΚΕ.ΠΑ πιστοποίηση;

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2022-05-10 Συρμαλένιος-Αποκλεισμός ΑΜΕΑ απο προγραμμα προσωπικός βοηθός


Δεν υπάρχουν σχόλια: