Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε δύο ερωτήσεις που αφορούν ελλείψεις και ανεπάρκειες της κυβέρνησης σε σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας.
Η πρώτη ερώτηση αναφέρει ότι όλες οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των αυξήσεων, κυρίως, της τιμής των ζωοτροφών αλλά και των τιμών στην ενέργεια. Η αύξηση αυτή στις τιμές όλων των κύριων συντελεστών της ζωικής παραγωγής συνεχίζεται αμείωτη για πάνω από ένα χρόνο αλλά και συνεχώς διογκώνεται εξαιτίας της πρόσφατης διατάραξη της αγοράς που προκαλεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα έως τώρα μέτρα που υιοθέτησε η Κυβέρνηση της ΝΔ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και κρίνονται ήδη ως παντελώς ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων οδηγώντας την κτηνοτροφία σε οικονομικό αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών, από 13% σε 6%, δεν έχει κανένα τελικό οικονομικό όφελος για τους κτηνοτρόφους, από τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι ανήκουν σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τα ποσοστά του ΦΠΑ των εκροών των παραγωγών (γάλα και κρέας) μέχρι τον τελικό καταναλωτή, δεν έχουν μειωθεί.
Όσον αφορά στην έκτακτη ενίσχυση για το κόστος ζωοτροφών με τον συντελεστή δύο τοις εκατό το (2%) επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021 που θεσπίστηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθ. 600/102813/2022 (ΦΕΚ 1852/Β/14-4-2022) «Χορήγηση ενίσχυσης στους Κτηνοτρόφους σε όλη την Επικράτεια σύμφωνα με το άρθρο 61 του ν. 4919/2022 (Α΄71)» αυτή δεν δόθηκε σε πλήθος κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αφού δεν συμπεριλήφθηκαν οι μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις οποίες λειτουργούν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και κυρίως αυτές που συμπεριλαμβάνουν την ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών αλλά και εξαιρέθηκαν οι πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι της χώρας αφού ως κλάδοι δε λαμβάνουν επιδοτήσεις και δεν πληρούν το κριτήριο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ). Σαν να μην έφτανε όμως ο αποκλεισμός από την ενίσχυση μεγάλου μέρους των κτηνοτρόφων ακόμη και το συνολικό ποσό πίστωσης που αποδόθηκε εντέλει στους κτηνοτρόφους υπολείπεται σημαντικά, περίπου 20% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού. Εντέλει, η κατ' ευφημισμόν ειδική ενίσχυση που είδαν οι κτηνοτρόφοι που δεν αποκλείστηκαν ήταν τόσο χαμηλή που χαρακτηρίζεται από τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους σαν ψίχουλα, ελεημοσύνη και φιλοδώρημα, αφού δεν αντιστοιχούν ούτε για αγορά ζωοτροφών για 5 μέρες!
Πέραν όμως των δομικών προβλημάτων, αστοχιών και λαθών στην πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις που δόθηκαν στη ζωική παραγωγή, υπήρξε εξίσου κάκιστη πληρωμή. Στη δε συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), όχι μόνο έμειναν απλήρωτοι πάμπολλοι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους επέβαλε και ποινή. Συγκεκριμένα, για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων, όπως καταγγέλλεται, ενώ οι κανονικές παραδόσεις γάλακτος των κτηνοτρόφων φαίνονται στο σύστημα "Άρτεμις" οι ποσότητες αυτές δεν εμφανίζονται στον ΕΛΓΟ- "Δήμητρα". Αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να εμφανίζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν παρέδωσαν τις προβλεπόμενες ποσότητες γάλακτος, με συνέπεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ είτε να μην πληρώνει καθόλου τους παραγωγούς, είτε να τους πληρώνει με μειωμένη ενίσχυση, αλλά και να τους επιβάλλει ποινή, λόγω της λανθασμένης απεικόνισης των κιλών στον ΕΛΓΟ.
Το 30% των παραγωγών χοιρινού αποκλείστηκε από τις έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ενώ στην βοοτροφία δεν υπάρχει προσανατολισμός για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής.
Πέρα όμως από τις πληρωμές που αφορούν τη κτηνοτροφία, η Κυβέρνηση της ΝΔ σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κτηνοτροφία, με το γιγαντωμένο κόστος παραγωγής, όχι μόνο δεν «χτύπησε» τις ελληνοποιήσεις, όπως ψευδώς διατυμπάνιζε πως θα κάνει, αλλά αντίθετα με τις θεσμικές κινήσεις της, τις νομιμοποίησε βαφτίζοντας ως ελληνικά τα εισαγόμενα αμνοερίφια. Η νομιμοποίηση των ελληνοποιήσεων για ζώα που οδηγήθηκαν για σφαγή στη χώρα μας έγινε με απόφαση σήμανσης με μπλε σφραγίδα, στα αμνοερίφια που προέρχονται από χώρες της ΕΕ και σφάζονται άμεσα στην Ελλάδα, εις βάρος των κτηνοτρόφων μας.
Δείτε εδώ την ερώτηση:
2022-05-11 Αραχωβίτης ενισχύσεις κτηνοτροφίας
Η δεύτερη ερώτηση έχει ως θέμα τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αμνοεριφίων που έμειναν αδιάθετα την περίοδο του Πάσχα.
Όπως αναφέρει η ερώτηση, σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν για τους κτηνοτρόφους στη Βόρεια Ελλάδα και στη Ροδόπη αφού ένας μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων έμειναν αδιάθετα μετά την περίοδο του Πάσχα, καθώς όπως ισχυρίζονται οι κτηνοτρόφοι οι αρχικά χαμηλές τιμές και η αθέτηση των συμφωνιών αγοράς από πλευράς των εμπόρων οδήγησαν στο να μείνουν πολλές χιλιάδες ζώα στα μαντριά.
Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι υπήρξαν αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων από γειτονικές χώρες που διατέθηκαν στην αγορά ειδικά την περίοδο του Πάσχα ως ελληνικά με τη γνωστή διαδικασία της ελληνοποίησης. Φαινόμενο, το οποίο γνωρίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όφειλε να λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι έλεγχοι εκ μέρους των μηχανισμών του κράτους, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, να είναι διαρκείς και εντατικοί.
Την ίδια στιγμή που οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πωλούν τα ζώα τους κάτω του κόστους, οι καταναλωτές δε μπορούν να αγοράσουν εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής τους δύναμης, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, των υπέρογκων λογαριασμών του ρεύματος και των τιμών των καυσίμων, που έχουν συρρικνώσει δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών και εξουθενώσει τα νοικοκυριά.
Σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται σε αδιέξοδο αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα θρέψης των ζώων, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών, αλλά και να μη μπορούν να παράγουν γάλα για να το πουλήσουν αφού αυτό χρησιμοποιείται για τη θρέψη των αμνοεριφίων τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων και να αδυνατούν να κρατήσουν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους. Ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση των κτηνοτροφών με 2% επί του τζίρου του 2021 ως χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών αποτελούν ασπιρίνες, όταν το κόστος τους έχει διπλασιαστεί.
Σήμερα οι κτηνοτρόφοι έχουν καταστεί όμηροι στις διαθέσεις της αγοράς, αφού αναγκάζονται να πωλούν τα αμνοερίφια σε τιμές πολύ χαμηλότερες, ακόμη και κάτω από τη μισή τιμή, σε σχέση με την προηγούμενη χρονικά περίοδο.
Σε μια περιοχή όπου η κτηνοτροφία, ιδιαίτερα των αιγοπροβάτων, ενισχύει την τοπική ανάπτυξη και την τοπική οικονομία και συμβάλλει στη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, ο κίνδυνος συρρίκνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι πλέον υπαρκτός.
Γι' αυτό οφείλει η κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει προκύψει με τα αδιάθετα ζώα και να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το κράτος να λειτουργήσει ως αγοραστής ύστατης καταφυγής αναλαμβάνοντας την ευθύνη χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι, αφού προηγηθεί ακριβής καταγραφή των αδιάθετων αμνοεριφίων εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών.
Δείτε εδώ την ερώτηση:
2022-05-11 Χαρίτου- αδιάθετα αμνοερίφια κτηνοτρόφοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου