slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Δήμος Πάρου για την κοπή επικίνδυνων δέντρων στο νησί

Ο Δήμος Πάρου, έπειτα από συνεχείς καταγγελίες οδηγών αποφάσισε και προχώρησε στην κοπή δύο επικίνδυνων δέντρων (από δενδροστοιχία εφτά δέντρων)

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Πάρου, Θανάσης Σάμιος, αναφέρει σχετικά:

Ο σκοπός και το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου είναι, μεταξύ άλλων, η προστασία και ο καλλωπισμός των δέντρων, αλσυλλίων, παρτεριών, πλατειών και γενικώς του πρασίνου του νησιού, έχοντας υπόψη ότι όλα τα παραπάνω συμβάλλουν σημαντικά στην καλή ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Μεγάλος δε αγώνας γίνεται, για τη διατήρηση του υπάρχοντος πρασίνου του τόπου λόγω δόμησης-ανάπτυξης του νησιού μας. 

Οι όποιες αποφάσεις που παίρνονται συνεπώς για κοπή κάποιου δέντρου είναι πολύ προσεκτικές, ενώ παράλληλα εξαντλούνται όλες οι πιθανές λύσεις προς αποφυγήν κοπής του, ενώ με απόφαση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου  για κάθε κοπή κάποιου δέντρου, πέντε νέα δέντρα φυτεύονται σε διαφορετικά σημεία. Μέρος της διαδικασίας άλλωστε είναι η αυτοψία για την επικινδυνότητα και η σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, η γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου της κάθε κοινότητας, ενώ στο τέλος αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, ως το ανώτατο όργανο του νησιού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτούμενες άδειες που χρειάζονται. 

Στο παρελθόν έχουν γίνει λάθος επιλογές σε φυτικό υλικό και φυτεύσεις σε ακατάλληλα σημεία από σχολεία, συλλόγους και άλλους φορείς, που με καλή μεν διάθεση και εθελοντική εργασία προσέφεραν στον τόπο, αλλά χωρίς τον απαιτούμενο ειδικό σχεδιασμό και μελέτη για τον σκοπό αυτό. Ως αποτέλεσμα, τεράστια δέντρα βρίσκονται σήμερα μέσα σε οικισμούς, δημιουργώντας προβλήματα σε καλώδια της Δ.Ε.Η. φυτεμένα κοντά σε μάντρες και σε στενούς δρόμους, όπου μεγάλα οχήματα σπάνε καθρέφτες, ή αναγκάζονται να περάσουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με κίνδυνο ατυχήματος, ή ακόμη χειρότερα δυστυχήματος. 

Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από συνεχείς καταγγελίες οδηγών, αποφασίστηκε και η κοπή δύο επικίνδυνων δέντρων (από δενδροστοιχία εφτά δέντρων) που βρίσκονταν στην Αλυκή και συγκεκριμένα έξω από το φαρμακείο, σε έναν στενό δρόμο διπλής κατευθύνσεως. Τα δέντρα αυτά είχαν γύρει επικίνδυνα μέσα από την οριογραμμή του δρόμου, και καθίσταντο επικίνδυνα για τη συνολική κυκλοφορία των οχημάτων. Η απόφαση για την κοπή τους πάρθηκε έχοντας ως δεδομένα αφενός όλες τις παραμέτρους επικινδυνότητας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την  αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος ή δυστυχήματος  κ.α. αλλά και αφετέρου τα οφέλη για το πράσινο. 

Σήμερα, ο Δήμος Πάρου, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου, τηρώντας την οικολογική του δέσμευση και προς αντικατάσταση αυτών των δύο δέντρων, φύτεψε δέκα δέντρα στον αθλητικό πολυχώρο στον Άγιο Νικόλαο Αλυκής. Δέσμευσή μας παραμένει η διατήρηση και προστασία του υφιστάμενου πράσινου ισοζυγίου στο νησί και η αύξησή του σε νέους χώρους που έχει ο Δήμος.                                                             

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος

Θανάσης Σάμιος



 




Δεν υπάρχουν σχόλια: