slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τιμολόγια ρεύματος: Black out στον ΣΥΡΙΖΑ -Επικαλείται την Ισπανία που τον Απρίλιο είχε 38% ακριβότερη τιμή KW


Το μοντέλο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχει ως οδηγό για τα τιμολόγια ρεύματος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά δεν είναι τόσο φθηνό όσο νομίζει/Eurokinissi
Εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος παραβλέποντας ηθελημένα ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.
Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος εκδηλώθηκε αρχικά πέρσυ το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης ζήτησης σε φυσικό αέριο που προκάλεσε η υπερθέρμανση των οικονομιών μετά την Covid 19 και διογκώθηκε με την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα όντως έχει από τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ένα θεσμό που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στη λιανική αγορά, δηλαδή στους λογαριασμούς που φτάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας όσο το δυνατόν ανταγωνιστικά τιμολόγια μέσα από τις επιδοτήσεις του κράτους και των εκπτώσεων της ΔΕΗ.

Εδώ όμως και αρκετές ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα αλλά και πολλών επιφανών στελεχών ψέγει την κυβέρνηση που δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας οι οποίες σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «με τις πολιτικές τους κατάφεραν να προσφέρουν τιμολόγια έως και 50% χαμηλότερα στους πολίτες τους».

Οι ισχυρισμοί και η πραγματικότητα

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου:
«Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τους μισθούς τους και ο κ. Μητσοτάκης χαριεντίζεται με τους Γλύξμπουργκ αναζητώντας τεχνογνωσία για νέες μπίζνες στο Τατόι. Αν όντως θέλει τεχνογνωσία, ας δει το παράδειγμα των κυβερνήσεων Πορτογαλίας και Ισπανίας που μείωσαν κατά 50% τα τιμολόγια του ρεύματος».
Για άλλη μια φορά όμως τα πραγματικά δεδομένα διαψεύδουν του ισχυρισμούς της μείζονος αντιπολίτευσης.
Στην Ισπανία η μέση λιανική τιμή τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 0,3382 ευρώ η κιλοβατώρα, καταγράφοντας υποχώρηση 10% σε σχέση με τον Μάρτιο. Το ίδιο διάστημα, δηλαδή τον Απρίλιο, η μέση λιανική τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 0,2104 ευρώ. Δηλαδή 38% φθηνότερα σε σχέση με την Ισπανία! Τα στοιχεία για την Πορτογαλία δεν είναι διαθέσιμα ακόμη αλλά και εκεί η διαφορά είναι χαώδης υπέρ της Ελλάδος. Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι με τους αριθμούς δεν τα πάει καλά, κάνοντας το άσπρο, μαύρο, καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού.

<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/oikonomia/timologia-reyma-syriza-ispania">Τιμολόγια ρεύματος: Black out στον ΣΥΡΙΖΑ -Επικαλείται την Ισπανία που τον Απρίλιο είχε 38% ακριβότερη τιμή KW - iefimerida.gr</a></p>

Δεν υπάρχουν σχόλια: