slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

8 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

 

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την ανθρωπότητα υπό την απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου. Μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία να ξυπνήσει ανησυχίες κι αγωνίες αλλά κυρίως να απογυμνώσει την ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι γυναίκες δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη. Σκέφτομαι πως η σημερινή ημέρα δεν θα μπορούσε να είναι παρά μόνο αφιερωμένη σε όλες εκείνες τις γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν υποστεί μιας οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση η οποία πολλές φορές καλύπτεται από το πέπλο της σιωπής. Δυστυχώς τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ολοένα πυκνώνουν· δεν αρκεί η ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου που να στηρίζει τις γυναίκες και η αυστηρή τιμωρία του δράστη αλλά χρειάζεται- πρωτίστως- να αλλάξει η νοοτροπία μιας κοινωνίας ανδροκρατικής, που ακόμη κι εμείς οι γυναίκες (είτε ως μητέρες, είτε ως σύζυγοι ή ερωμένες ή εργαζόμενες) όχι μόνο ανεχόμαστε αλλά και τη διαιωνίζουμε, ενσταλάζοντας τις ίδιες αξίες στα παιδιά μας, είτε με το παράδειγμά μας, είτε με την ανατροφή τους, είτε με την ανοχή μας σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Σε μια κοινωνία που παλεύει να βρει τον βηματισμό της, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται μέσα από εκπληκτικά επιτεύγματα και καθώς η ψηφιοποίηση των πάντων (ακόμη και των αισθημάτων) κορυφώνεται θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι ρόλοι των φύλων, όπου ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να ορίζει τις επιλογές του αλλά και να τις απολαμβάνει χωρίς τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί ή να απειληθεί η ψυχική ή η σωματική του ακεραιότητα.

Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά μας μέχρι να οδηγηθούμε σε μια κοινωνία πλήρους ισοτιμίας και σεβασμού της γυναίκας αλλά θεωρώ πως τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει αρκετά βήματα θετικά για την άμβλυνση των ανισοτήτων· όμως δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά γιατί εξανθρωπισμένη κοινωνία δε νοείται με διακρίσεις σε βάρος της μισής και η υπέρβαση των παραδοσιακών διακρίσεων δεν αποτελεί απλώς νομικό ζήτημα, αλλά όπως προανέφερα, προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή αντιλήψεων και στάσεων και συνεπώς ολόπλευρη αντιμετώπισή του και στα πλαίσια της εκπαίδευσης.

Αναμφίβολα χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι γυναίκες σίγουρα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο γιατί και ευαισθησία διαθέτουν και γνώση και μυαλό και δύναμη!

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!

 

Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

Φιλόλογος

Διευθύντρια Γενικού Λυκείου Πάρου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: