ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ |
Δελτίο τύπου
Με υπερδιπλάσιο κόστος γίνεται για την επόμενη πενταετία, η ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά από Περιφέρεια-ΔΕΥΑΡ και Δήμο Ρόδου.
Με επιχειρήματα χωρίς βασιμότητα η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να δικαιολογήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τον υπερδιπλασιασμό της τιμής της διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά, που θα μετακυλιστεί τελικά στις πλάτες των δημοτών.
Η νέα Προγραμματική Σύμβαση που συμφωνήθηκε μεταξύ Περιφέρειας-ΔΕΥΑΡ και Δήμου Ρόδου, ήρθε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να ενημερωθεί κυρίως ο Ροδιακός λαός για τα δυσβάσταχτα βάρη που θα φορτωθεί με την υλοποίησή της.
Η Περιφερειακή Αρχή παραδέχθηκε απαντώντας στις ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι θα παραμείνει η ίδια ποσότητα νερού, που έχει υποχρέωση η εταιρεία να παρέχει στη ΔΕΥΑΡ (60.000 κ.μ. ημερησίως) όπως και στην προηγούμενη πενταετή σύμβαση που πλήρωσαν οι δημότες με 9.200.000 ευρώ. Τώρα θα πληρώσουν 23.200.000 ευρώ.
Δεν υπήρχε καμιά σαφής απάντηση πως υπολογίστηκε το κόστος συντήρησης του δικτύου ύδρευσης της Β΄Φάσης των έργων που θα συνδέει το Φράγμα με τα δύο Υδραγωγεία της Ανατολικής και Νότιας Ρόδου. Αυτό το δίκτυο δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί, θα παραδίδεται σταδιακά μέσα σε 30 μήνες και παίρνοντας υπόψη ότι θα είναι καινούργιο,οι ανάγκες συντήρησης θα είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.
Η επίκληση δε της προστασίας του περιβάλλοντος από τη λειτουργία των γεωτρήσεων είναι απόλυτα υποκριτική, τη στιγμή που οι ίδιοι δίνουν απλόχερα «περιβαλλοντικές» άδειες για δημιουργία εκατοντάδων ξενοδοχειακών κλινών σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα επάρκειας νερού.
Σε ρόλο «επιστάτη» των επιχειρηματικών συμφερόντων η Περιφερειακή Αρχή υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποιημένης λειτουργίας του Φράγματος και των επαχθέστατων για τον Ροδιακό λαό όρων της νέας σύμβασης. Μέχρι και ζημιές που θα προκύπτουν από απεργίες των εργαζομένων, δεσμεύεται η ΔΕΥΑΡ να αποζημιώνει στην εταιρεία που θ' αναλάβει το Φράγμα!!!
Απόλυτα θωρακισμένα τα εκατομμύρια κέρδη της εταιρείας σε όλους τους όρους της σύμβασης. Αντίθετα, πέρα από το κόστος των 23.200.000 ευρώ που θα πληρώνουν οι δημότες στην ιδιωτική εταιρεία, θα επιβαρύνονται και με το κόστος της συντήρησης όλων των υποδομών, αφού τα αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΡ, όπως και τα υπέρογκα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία τους.
Σε ευχολόγια περιορίστηκαν οι άλλες παρατάξεις για φθηνό νερό, αποδεχόμενες ουσιαστικά τις αιτίες που εκτοξεύουν τη τιμή του, αφού αποδέχονται το ίδιο πολιτικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης του νερού.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να ακυρωθεί αυτή η απαράδεκτη Προγραμματική Σύμβαση.
Να αναλάβει δημόσιος φορέας τη διαχείριση και τη λειτουργία του Φράγματος.
Το νερό ως κοινωνικό αγαθό, φθηνό και ποιοτικό για όλο το λαό, δεν μπορεί να κατοχυρωθεί σήμερα με τις ευρωκοινοτικές οδηγίες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές ανταποδοτικότητας μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων.Γίνεται ολοένα και πιο ακριβό εμπόρευμα που αποφέρει κέρδη στις εταιρείες και στερήσεις στις λαϊκές οικογένειες.
Τον δρόμο για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του και να μπορεί να απολαμβάνει όλα τα κοινωνικά αγαθά, είναι στο χέρι του να τον ανοίξει γιατί αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο!
30/03/2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου