slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέα γκάλοπ ξεκίνησαν να «τρέχουν» από χθες, κάποια εκ των οποίων θα ολοκληρωθούν το πρωί της Παρασκευής. Αυτό που θα μετρήσουν οι δημοσκόποι είναι η υπόθεση της αποπομπής Λιβανού, η αποτύπωση των μέτρων ανακούφισης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αλλά κυρίως τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στο σαρωτικό κύμα της ακρίβειας.
Και για το τελευταίο είναι βέβαιοι στο Μαξίμου πως η κατάσταση ΔΕΝ είναι η ιδανική για την Κυβέρνηση, μετά τα απανωτά σοκ με τους λογαριασμούς ρεύματος και τις πολύ μεγάλες αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη. Αυτό όμως που θα αξιολογηθεί είναι το μέγεθος της δυσαρέσκειας της κοινωνίας για αυτό το πολύ «αποπνικτικό» οικονομικά σκηνικό.https://www.lykavitos.gr/news/paraskinio/erxontai-nea-gkalop-fotia-ti-tha-ginei-me-ton-anasximatismo-kai-giati-o-polakis-stinei-k


@ Τα αποτελέσματα λοιπόν των παραπάνω δημοσκοπήσεων θα καθορίσουν κατά πολύ και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Το έχουμε ξαναγράψει, κανένας υπουργός δεν θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής αλλά όλοι οφείλουν να προσπαθούν καθημερινά έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι πολιτικοί στόχοι στους τομείς της αρμοδιότητας τους.
Όλοι και όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή , μεχρι τον «νεκρό» πολιτικά χρόνο που ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.

@ Το στρατηγικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το αντιπολιτευτικό του προφίλ είναι διπλό: δηλαδή, όταν η Κουμουνδούρου δεν μετατρέπεται σε «κόμμα Πολάκη», γίνεται... «κόμμα Βαξεβάνη». Και εξηγούμαι: την ώρα που οι αρχειοθετήσεις για την υπόθεση Novartis διαδέχονται η μία την άλλη με ρυθμούς ντόμινο και γίνονται τα αποκαλυπτήρια της σκευωρίας του «κυρίου Μίμη» και της παρέας του, η Κουμουνδούρου συνεχίζει να επενδύει πολιτικά σε μία υπόθεση που αποδεικνύεται το... χαρακίρι της. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σπαταλά καθημερινά τον πολιτικό του χρόνο υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα Βαξεβάνη.. Αν σ’ αυτά προστεθούν και τα ιμάτια που καθημερινώς διαρρηγνύει η Κουμουνδούρου για τις διώξεις σε βάρος των Τουλουπάκη- Βαξεβάνη-Παπαδάκου, καθίσταται αντιληπτό πως όταν δεν αρχηγεύει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, τού κάνει τα ρεπό ο... εκδότης του «Documento».

@ Και μιας και αναφερόμαστε στον Πολάκη, τελικά ο αψύς Κρητικός αποδεικνύεται πως δεν είναι και τόσο… κουζουλός. Αφού όπως εκτιμούν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ τα καθημερινά του σώου έχουν σαφή πολιτική στόχευση, που δεν είναι άλλη από την εκλογή του σε υψηλή θέση στην νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και στην συνέχεια, στο βάθος του (κουτοπόνηρου) Κρητικού μυαλού του, σχεδιάζει να αποτελέσει τον επικεφαλής της τάσης των ΨΕΚΑΣΜΕΝΩΝ μυαλοφυγόδικων που ενδημούν εν αφθονία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και γιατί να μην συμβεί αυτό; Εδώ είδαμε τον Καμμένο αρχηγό κόμματος και για τεσσεράμισι χρόνια Υπουργό Εθνικής Αμύνης, στον Πολάκη θα… κολλήσουμε τώρα;

@ Για τρίτο συνεχή μήνα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωποι με λογαριασμούς-εφιάλτες και τιμές-"φωτιά", ενώ, ο βαρύς χειμώνας θα... σέρνει αυτήν την κατάσταση τουλάχιστον έως τον Απρίλιο. Οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η χονδρική τιμή του ρεύματος κοντά στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η τιμή της βενζίνης πλησιάζει τα 2,00 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης τα 1,60 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης τα 1,30 ευρώ! Με αυτές τις τιμές, το πρόγραμμα επιδοτήσεων της κυβέρνησης αναμένεται να βρει και πάλι σε... τοίχο, ενώ ακόμη και αν υπάρξει αποκλίμακωση, αυτή θα φανεί μετά από πολλούς μήνες και θα είναι μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, σε σχέση με το αντίστοιχο της ανόδου. Είναι γνωστό πως ό,τι ανεβαίνει, δύσκολα κατεβαίνει, ιδιαίτερα στην Ελλάδα! Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα για τα νοικοκυριά, τα οποία θα βρεθούν σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.

@ Υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Ελληνικών Ταχυδρομείων, με την σταδιακή εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών (eservices) με στόχο την αμφίδρομη ασφαλή επικοινωνία μεταξύ των επιχειρήσεων δημοσίου και καταναλωτών.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου, βεβαιώνεται ως συναφής με τους Τομείς Παρέμβασης της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Έτσι δίνεται και τυπικά το "πράσινο φως” για την υλοποίηση δράσεων όπως ο "ψηφιακός ταχυδρόμος” αλλά και οι "έξυπνες θυρίδες” για την αυτόματη παραλαβή αντικειμένων 24ώρες το 24ώρο. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ έχουν ήδη αναθέσει σε συμβούλους τόσο την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού τους, όσο και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη στην έρευνα αγοράς για την υλοποίηση τριών "έξυπνων" εξειδικευμένων στη βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας, εφαρμογών και λύσεων της Ταχυδρομικής Αγοράς.

@ Οι ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα με διεθνή προσανατολισμό θα επωφεληθούν από μία νέα συνεργασία εμπορικής χρηματοδότησης ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Citi, που υπεγράφη χθες στην Αθήνα, νωρίτερα. Αυτή η υπογραφή εντάσσεται στη νέα, τρίτη, επέκταση του προγράμματος Μηχανισμού Εμπορικής Χρηματοδότησης (Trade Finance Facility / TFF) της ΕΤΕπ, συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Μετά τη συμφωνία ιδιωτικές εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν πρόσβαση σε μία νέα δεξαμενή χρηματοδοτικών πόρων, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρήση τους θα οργανωθεί τοπικά από τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι χρηματοδοτήσεις θα είναι εγγυημένες από την ΕΤΕπ και τη Citi, ενώ άλλες διεθνείς τράπεζες αναμένεται να ακολουθήσουν με την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού για τον τρέχοντα, τρίτο, κύκλο του προγράμματος.

@ Με σημαντική αύξηση 8,2% στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας συνοδεύτηκε το 2021, για τις εταιρείες που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 4.451 MW, ενώ στο δίκτυο συνδέθηκαν 128 νέες ανεμογεννήτριες, ισχύος 338,3 MW και συνολικού ύψους επένδυσης 340 εκατ. ευρώ. Πρώτη εταιρεία είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW και ακoλούθησαν η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW, η ENEL Green Power με 368 MW, η ισπανική Iberdrola Rokas με 271 MW και η EREN με 250 MW. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι EDF, Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: