slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βουλή: Με το βλέμμα στραμμένο στον Ανδρουλάκη ο Τσίπρας -Οι αρνήσεις που εισέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ


ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
29/01/2022  21:29

Με φόντο την συζήτηση επί της πρότασης μομφής στη Βουλή, επί ένα διήμερο, εκτός από την μάχη για τα λάθη στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς», παράλληλα διεξήχθη ένας «υπόγειος» διάλογος για τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η πρόταση μοφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, πέραν του εντυπωσιασμού και των εσωκομματικών λόγων που την υπαγόρευσαν, είχε και μια ακόμη στόχευση: Να εμφανιστεί ένα συμπαγές «προοδευτικό μέτωπο», απέναντι στη «συντηρητική κυβέρνηση» της ΝΔ με βασικό πυλώνα, φυσικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, το είχε προαναγγείλει: «Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρών στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη. Καλούμε κάθε πολίτη να στρατευθεί στον αγώνα μας για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη, η ασφάλεια με ελευθερία και η ελευθερία με ασφάλεια». Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί φθορά και μπαίνουμε πλέον σε μακρά προεκλογική περίοδο (αν οι εκλογές διεξαχθούν κανονικά του χρόνου), ως εκ τούτου η στόχευση αυτή, φάνταζε ρεαλιστική στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, διαψεύστηκε στη Βουλή.  

Αντί να εμφανιστεί απομονωμένη η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που εμφανίστηκε αποκομμένος από δυνάμεις τις οποίες προσδοκούσε να συσπειρώσει. Από το ΚΙΝΑΛ, μέχρι το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Η επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος επανέλαβε από την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή το αφήγημα της Κουμουνδούρου με στόχο να προσεγγίσει τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις καθώς μίλησε για «διαμόρφωση μιας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής, προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα». Αλλά και η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε «να υπάρξει μία ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».
Ηχηρά όχι από ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 στο άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά οι απαντήσεις στις κρούσεις ήταν αρνητικές από όλο το φάσμα της αριστερής αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης πέρασε στην αντεπίθεση:  «Ο αντίπαλος του μικρού δικομματισμού που φθίνει, ο τροφοδότης μιας ανατροπής στους κατεστημένους τα τελευταία χρόνια συσχετισμούς είναι το Κίνημα Αλλαγής, είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το Κίνημα, που άνοιξε πλησίστια τα πανιά του, δεν χωρά στο διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας, όπου προσπαθεί να το χωρέσει ο Πρωθυπουργός. Και να ξέρετε, εν κατακλείδι, και εσείς, κύριε Μητσοτάκη, και εσείς, κύριε Τσίπρα: Δεν επιστρέφουμε απλά από το παρελθόν, του οποίου σήμερα αναγνωρίζεται ξανά η αξία του και η προσφορά του από ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού, αλλά ερχόμαστε από το μέλλον».

Η επίσης κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δίνει παράταση ζωής στην Κυβέρνηση, αν θεωρήσουμε ότι αυτή κλυδωνιζόταν» και πως «για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει τον ρόλο του χορηγού της Κυβέρνησης με σκοπό και στόχο την απέλπιδα προσπάθεια του να παραμείνει ο σημερινός μικρός, βολικός για τους δύο πρωταγωνιστές του, δικομματισμός και ο κ. Τσίπρας αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». Για να επισημάνει με νόημα: « Ας το πάρουν πλέον απόφαση οι μέχρι χθες πρωταγωνιστές ενός κακέκτυπου δικομματισμού, που σ' αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο χειρότερος διαχειριστής της κακοκαιρίας: Τίποτα δεν είναι πια όπως χθες. Δηλαδή η Κυβέρνηση, η Ν.Δ να δείχνει να προηγείται δημοσκοπικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μη ύπαρξης μιας σοβαρής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να την ασκήσει αποτελεσματικά για πολλούς λόγους. [...]Από εδώ και πέρα γίνεται καθαρά αντιληπτό τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι δυνάμεις τους συρρικνώνονται και το ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνει καθημερινά».

Επίσης ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο άξονας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ έχει μετατοπιστεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια». Μάλιστα, επικαλέστηκε τις ανακοινώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην άποψη Ανδρουλάκη για «ναι» στην πρόταση μομφής και «όχι» σε πρόωρες εκλογές. «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν πανομοιότυπες ανακοινώσεις και έλεγαν τα ίδια μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και μέσα από 'γνωστά κέντρα ενημέρωσης» τόνισε βάζοντας απέναντι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για να καταλήξει: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την κερδίσει!».

Η Τόνια Αντωνίου επίσης επεσήμανε πως «οι πολίτες από την πλευρά τους, παρακολουθούν άναυδοι ένα θέατρο του παραλόγου, βλέποντας τις δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας τα τελευταία χρόνια, τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα συναγωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος απέτυχε περισσότερο».

Αιχμηρός ήταν και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης: «Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Προσπαθούν να συντηρήσουν το δίπολο, για εξασφάλιση της επιβίωσης τους, αλλά και εξυπηρέτηση του ακροατήριού τους. Μαζί ξεκίνησαν εξάλλου το 2010 στις πλατείες των αγανακτισμένων με κοινό στόχο ως προς το ΠΑΣΟΚ. Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαιώνουν σαφέστατα την πολιτική αυτονομία της παράταξης με στόχο την επίτευξη της πολιτικής αλλαγής».

Ενώ και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος σε άρθρο του στα ΝΕΑ τόνισε πως «η απόπειρα οικοδόμησης ενός ψευδεπίγραφου «δικομματισμού» απέτυχε. Η αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι πλέον μια ευδιάκριτη πραγματικότητα. Η τάση ενίσχυσης του Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε απρόσμενη ούτε αναίτια. Μέσα από μια πολυετή συνεπή πορεία αυτονομίας, το Κίνημα έχτισε την αξιοπιστία του, ενώ με τον στέρεο και τεκμηριωμένο αντιπολιτευτικό του λόγο κατόρθωσε, σε πολλές περιπτώσεις, να αναπληρώσει το κενό μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς πυξίδα».

Μετά τις αρνήσεις από το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε νέα «όχι» από τα άλλα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε στην ομιλία του για την πρόταση μομφής «Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την πρόταση δυσπιστίας ως τη μοναδική λύση, ως διέξοδο σε αυτήν την κατάσταση. Αυτή η πρόταση όμως εγκλωβίζει τη λαϊκή αγανάκτηση και να παραμείνει απλά και μόνο ο λαός ως παρατηρητής Θυμηθείτε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, "Η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται". Και τι ήρθε; Το τρίτο και το πιο βάρβαρο μνημόνιο. Γιατί είναι δοκιμασμένες οι δυνάμεις και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Κινήματος Αλλαγής και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Αλλά από κοντά είναι και άλλα κόμματα, διάττοντες αστέρες, κόμματα μιας χρήσης που καλλιεργούν αυταπάτες».

Ενώ η Σοφία Σακοράφα, από την πλευρά του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «η ψευτοαντιπαράθεση δεν ενδιαφέρει κανέναν, κανέναν εκτός από εσάς, τους νομείς της εξουσίας. Το πρόβλημα δεν είναι, βέβαια, ο τρόπος ή η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής διαχείρισης. Το πραγματικό πρόβλημα για τη χώρα είναι η πολιτική που εφαρμόζετε και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβάλλει καμία ουσιαστική ή ριζική διαφοροποίηση».
Πώς σχολίασε η κυβέρνηση

Φυσικά, η κυβέρνηση δεν έχασε χρόνο, στηλιτεύοντας αυτή την άτυπη αντιπαράθεση. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχολίασε δηκτικά από το βήμα της Βουλής: «Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοκαταλάβει τη δική τους αριστερή όχθη, οι πολίτες γνωρίζουν σε ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος πρέπει να σταθούν για να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σταθερότητα τις εποχές μεγάλων κρίσεων που βιώνουμε. Είναι η πλευρά που στέκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αλλά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, παρατήρησε ότι «εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος». Σχολίασε μάλιστα ότι η πρόταση δυσπιστίας αφενός δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, αφετέρου «αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ και θα καταδείξει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ».

Ενώ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ως «απέλπιδα απόπειρα εντυπωσιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/boyli-me-blemma-strammeno-ston-androylaki-o-tsipras-oi-arniseis">Βουλή: Με το βλέμμα στραμμένο στον Ανδρουλάκη ο Τσίπρας -Οι αρνήσεις που εισέπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ </a></p>

Δεν υπάρχουν σχόλια: