slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου στη Σύρο: Καθολική καταδίκη από τους φορείς των εργαζομένων για το αντεργατικό κυβερνητικό νομοσχέδιο


Σειρά συναντήσεων με φορείς εργαζομένων και υπηρεσίες είχε στη Σύρο από Παρασκευή 14/5 έως Δευτέρα 17/5 ο Νίκος Συρμαλένιος, συνοδευόμενος από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σύρου.
Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το υπό κατάθεση στη βουλή αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταργεί επί της ουσίας το 8ωρο, καθιερώνει σε ευρύτατη βάση τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και ανοίγει διάπλατα το δρόμο των απολύσεων.

Οι συναντήσεις με φορείς εργαζομένων έγιναν με το Σύλλογο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, με τους Συλλόγους υπαλλήλων της Περιφέρειας και του Δήμου, με το Σύλλογο Δασκάλων Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, ενώ επισκέφθηκε τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Στις συζητήσεις με τους φορείς των εργαζομένων πέραν του νομοσχεδίου για τα εργασιακά για το οποίο υπήρχε καθολική καταδίκη, τέθηκαν για μια ακόμα φορά τα μεγάλα ζητήματα της υποστελέχωσης και ειδικότερα των κρίσιμων τομέων στην υγεία, στην παιδεία, στη διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση και ειδικότερα υπό το πρίσμα της νησιωτικότητας, που καθιστά το πρόβλημα ακόμα πιο οξύ.

Ιδιαίτερα στο νοσοκομείο, το οποίο έχει επιφορτιστεί και με την νοσηλεία covid ασθενών, με την μετατροπή μίας παθολογικής κλινικής και τη χρήση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η δημιουργία της οποίας ξεκίνησε επί προηγούμενης διοίκησης αλλά παραμένει χωρίς επιπλέον στελέχωση, τα σημαντικά κενά έχουν δημιουργήσει στο σύνολο του προσωπικού, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς μια αφόρητη κούραση που οδηγεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αιχμή των διεκδικήσεων τους πέραν της άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, παραμένει η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Σε ό,τι αφορά το χώρο της εκπαίδευσης, οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας μας είπαν χαρακτηριστικά ότι «…αυτό που βιώνουμε αυτή τη χρονιά δεν έχει προηγούμενο…», εννοώντας τις συνεχείς αλλαγές και τις συνεχείς και αλληλοαναιρούμενες εγκυκλίους που εκπορεύονται από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, σχετικά με τις μη μόνιμες θέσεις εργασίας (αναπληρωτές), αυτές ανέρχονται περίπου στο 40% των συνολικών θέσεων, ενώ το φαινόμενο των τριμηνιτών αναπληρωτών δημιουργεί πρωτοφανείς καταστάσεις στο παιδαγωγικό και μαθησιακό έργο, αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Ακόμη μας επισημάνθηκε η έλλειψη σχολικών νοσηλευτών στη γενική και ειδική εκπαίδευση, κάτι πολύ σημαντικό σε καιρό πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το έργο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σε σύνολο 400 υπαλλήλων, στη Σύρο παραμένουν μόνο 50 υπάλληλοι, μετά και την κατάργηση των οργανικών θέσεων επί υπουργίας διοικητικής μεταρρύθμισης Μητσοτάκη. Κατά συνέπεια, τα δύο κρίσιμα θέματα που μας επισημάνθηκαν είναι η ανάγκη άμεσων προσλήψεων με ειδικά κίνητρα νησιωτικότητας και επίσης η δημιουργία νομικής υποστήριξης αφού η Αποκεντρωμένη επιτελεί κατεξοχήν ελεγκτικό έργο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, στο επίπεδο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, επισημάνθηκαν πρώτον, ότι τα κενά στις υπηρεσίες διευρύνονται και δεύτερον, ότι επιδίωξη  της Περιφερειακής Αρχής  είναι η βαθμιαία υποβάθμιση των υπηρεσιών των Κυκλάδων σε σχέση με τα Δωδεκάνησα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τεχνικές υπηρεσίες. Επίσης,  στο επίπεδο του Δήμου, ενώ αριθμητικά υπηρετεί ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, έχει δρομολογηθεί ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως η μισθοδοσία και τα διπλογραφικά.

Εκτός από τους φορείς των εργαζομένων, ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και του ΣΕΠΕ που ασχολούνται κατεξοχήν με εργατικά ζητήματα. Και σε αυτές τις υπηρεσίες διαπιστώθηκε πλήρης αναντιστοιχία του υπηρετούντος προσωπικού με τις ανάγκες κάλυψης των εργασιακών θεμάτων. Ο ΟΑΕΔ με ελάχιστο προσωπικό διαχειρίζεται τις ανάγκες σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Κίμωλο και Σίφνο και ταυτόχρονα καλύπτει και τα ζητήματα που κληρονόμησε από τη διάλυση της Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Το ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του σε Γραμματεία, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή με άγνωστη προοπτική, αλλά με πιο προφανή την μεγαλύτερη εξάρτηση του από τον εκάστοτε υπουργό. Όσο για τη δομή του, αποτελείται από τρείς υπηρεσίες (Κοινωνική Επιθεώρηση Αιγαίου με 2 υπαλλήλους, Τμήμα Επιθεώρησης Σύρου με 3 υπαλλήλους με αρμοδιότητα σε 21 νησιά πλην Άνδρου, Τήνου και Μυκόνου, Τμήμα Ασφάλισης με 2 υπαλλήλους). Δύο βασικά ζητήματα αναδείχθηκαν: η μεγάλη μείωση των προστίμων κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων μετά το τέλος του 2019 με αποτέλεσμα την αύξηση της παραβατικότητας, η ανάθεση της οικονομικής διαχείρισης των υπηρεσιών στην κεντρική διοίκηση, με σημαντικά δυσλειτουργικά αποτελέσματα.

20/5/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: