slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΔΩ ΠΟΥ ΛΕΜΕ 1000 ΔIKIA EXEI Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΣΤΩ ΤΟΥ MKD ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΗΕ😡😡Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Τσίπρας αισθάνεται δικαιωμένος

Μπορεί να προκάλεσε μεγάλη εκλογική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά άπαντες στην Κουμουνδούρου αισθάνονται περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών -ακόμα κι εκείνοι οι συριζαίοι που δεν την είχα υπερασπιστεί με πάθος όταν γίνονταν τα συλλαλητήρια.
Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται περήφανος για τη συμφωνία και δεν χάνει ευκαιρία να το δηλώνει. Στη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία ιστορική Συμφωνία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που μας κατηγορούσαν.»


Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει:


«Η ουσία είναι ότι καταφέραμε και πετύχαμε μια ιστορική τομή για τα Βαλκάνια και για τη χώρα. Η συμφωνία των Πρεσπών πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια συμφωνία επωφελής για τη χώρα και είναι και επωφελής για την περιοχή.»


Το ιστορικό στίγμα


Ο κ. Τσίπρας στους Δελφούς έκανε μια ακόμα αξιοσημείωτη παρατήρηση:


«Συνεπώς, το πολιτικό κόστος το οποίο αναλάβαμε, άξιζε να το αναλάβουμε. Διότι όταν η αριστερά έρχεται στη διακυβέρνηση του τόπου, δεν σκέφτεται με όρους εξαμήνου, τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας. Πρέπει να σκέφτεται με όρους ιστορικούς. Πρέπει η παρουσία στην κυβέρνηση, στη διακυβέρνηση, των προοδευτικών δυνάμεων να είναι μια παρουσία η οποία θα αφήνει και ένα στίγμα. Ένα στίγμα διαφοράς απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της διαχείρισης.»


Αυτό το «ιστορικό στίγμα» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, δείχνει με τον πλέον εναργή τρόπο τη σημασία που δίνει στις Πρέσπες, Επιπλέον, το ζήτημα του «ιστορικού στίγματος» φαίνεται αν απασχολεί ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα σε αυτή τη νέα φάση της πολιτικής πορείας του.


Η γειτονική χώρα


Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πιο μεγάλη δικαίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι την αποδέχεται πλέον η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον Ζόραν Ζάεφ στην πλήρη εφαρμογή της. Σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ζάεφ, η Κουμουνδούρου ανέφερε:


«Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας την τήρηση της προεκλογικά «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών, να σταματήσει το κρυφτό με τους βουλευτές του και να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία τα ΣΚΟΠΙΑ για να μη ρεζιλεύεται άλλο η χώρα.»


Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης σχολίασαν ειρωνικά τη μη αναφορά του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών στελεχών στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που χρησιμοποιούν τη φράση «γειτονική χώρα».




Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας


Πέρα από την άμεση ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Το συγκεκριμένο όργανο έχει συνεδριάσει μια μόνο φορά το 2019 επί κυβέρνησης Τσίπρα. Στη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διμερής συνεργασία δεν πρέπει να περιοριστεί στην οικονομία αλλά να αποκτήσει στρατηγική διάσταση. Αξίζει αν σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, γεννάει ερωτήματα η ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλαγή των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας των ΣΚΟΠΙΩΝ.


Γιάννης Αλμπάνης - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια: