slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των νησιωτικών περιοχών της χώρας




Ο Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα τον εμβολιασμό στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.


Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας υφίσταται εδώ και ένα χρόνο μεγάλη πίεση, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα όρια του. Οι άνθρωποι του ΕΣΥ με απαράμιλλη ευσυνειδησία και επιμονή, χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη, έχουν αποδειχθεί οι ήρωες της νέας αυτής αρνητικής μας καθημερινότητας. Η επέλαση της πανδημίας, είχε μεγάλες συνέπειες και στα νησιά της χώρας, αφού οι νησιώτες βίωσαν την απειλή του ιού μέσα από το άτακτο και χωρίς σχέδιο άνοιγμα του τουρισμού, την ώρα που οι περιφερειακές δομές υγείας των νησιών ούτε ενισχύθηκαν με το απαραίτητο προσωπικό, ούτε αυξήθηκαν οι ΜΕΘ μέσα από

στελέχωση και παροχή ειδικού εξοπλισμού, ούτε εντάχθηκαν σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης που το ΕΣΥ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει.

Η ανακοίνωση της έγκριση των πρώτων εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid- 19 έφερε μεγάλη ανακούφιση και ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα και ειδικά στην πατρίδα μας, που ήδη αριθμεί πάνω από 5.000 θανάτους συμπολιτών μας.

Η Κυβέρνηση, όμως, ακολουθώντας πιστά την τακτική της αυτάρεσκης επικοινωνίας και όχι της παραγωγής ουσιαστικού έργου, όπως έδρασε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι και στην περίπτωση της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εμβολιασμών του πληθυσμού, έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων και των πραγματικών αναγκών. Αν και η χώρα μας έχει παραλάβει πάνω από 90.000 εμβόλια, εντούτοις, ήδη έχει ματαιωθεί σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας ο εμβολιασμός των υγειονομικών, των ανθρώπων δηλαδή της πρώτης γραμμής, απαραίτητο στάδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοιού. Επίσης, σε επίπεδο επικράτειας, είδαμε τραγικές εικόνες προσέλευσης για εμβολιασμό, μεγαλοσχήμονων του κυβερνητικού κόμματος, χωρίς να τηρείται καμία σειρά και χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική αναγκαιότητα, αποδεικνύοντας ότι για κάποιους το εμβόλιο είναι «κομματικό πλεονέκτημα» ή «μέσον». Τέλος, ακόμη περιμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να επεξηγήσει πρακτικά, ρεαλιστικά και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα την πολυδιαφημιζόμενη Επιχείρηση «Ελευθερία», έτσι ώστε οι πολίτες, και ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, να μπορούν να έχουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόσβαση στο εμβόλιο.

Περαιτέρω, από τα στοιχεία στην κυβερνητική ιστοσελίδα emvolio.gov.gr (τελευταία πρόσβαση 6/1/2021) φαίνεται ότι ακόμη εμβόλια δεν έχουν καν φτάσει στα νησιά της χώρας (πχ. νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίου και Κυκλάδες), ενώ έχει ακυρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε πολλά νησιωτικά Νοσοκομεία (όπως Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, κα.). Ακόμη, προβληματισμό προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μεταφέρει και να αποθηκεύσει τα εμβόλια στα νησιά της χώρας μας. Όμως ανησυχία προκαλεί και ο τρόπος που σχεδιάζεται ο γενικός εμβολιασμός των νησιωτών, δεδομένων των εγγενών προβλημάτων γεωφυσικής διάσπασης του νησιωτικού μας χώρου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μαζική μετακίνηση κατοίκων προς τα μεγαλύτερα νησιά ή τα αστικά κέντρα, γεγονός που θα επιφέρει υγειονομικούς κινδύνους και επιπλέον έξοδα στις ήδη καθημαγμένες νησιωτικές οικογένειες. Τέλος, υπάρχει ανάγκη, ιδίως στα μικρά νησιά, όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία, ο εμβολιασμός να σχεδιαστεί με την παρουσία έμπειρου γιατρού.

Το εμβόλιο, που ήδη η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της, αποτελεί θαύμα της επιστήμης, ελπίδα επιβίωσης και μια διέξοδο για επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτή την ευκαιρία τα νησιά της χώρας μας δεν μπορούν να μείνουν ουραγοί.

Το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδια Επιτροπή Εμβολιασμού οφείλουν να απαντήσουν για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εμβολιασμών στα νησιά. Ποιος ο σχεδιασμός της εμβολιαστικής εκστρατείας του γενικού πληθυσμού των νησιών. Ποιες οι λεπτομέρειες μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων. Που και με ποια κριτήρια αναμένεται να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα στα νησιά. Πότε αναμένεται η επανέναρξη του χρονοδιαγράμματος εμβολιασμού των υγειονομικών στα νησιά, η οποία και ακυρώθηκε χωρίς καμία εξήγηση και πώς εγγυάται το Υπουργείο ότι οι νησιώτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο έγκαιρα και ισότιμα, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Δείτε συνημμένη όλη την ερώτηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: