Ομιλία του βουλευτή στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής
Η απόφαση του Ecofin για δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά, αποτελεί επιτυχία της χώρας και όχι μιας κυβέρνησης, αλλά είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην θέσπιση μειωμένων συντελεστών άμεσα, τη στιγμή που οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι οι καλύτερες τα τελευταία 12 - 13 χρόνια, διότι δεν ισχύει Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν ισχύουν πλεονάσματα αυξημένα 3,5%, και βεβαίως υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα επιπλέον 32 δισ. πέραν του ΕΣΠΑ και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα την απόφαση του Ecofin.
Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι τα Επιμελητήρια παράλληλα με τις κυβερνήσεις έχουν κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά διεκδίκησης, ώστε να μειωθούν ξανά οι συντελεστές ΦΠΑ, με ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνεδριάσεις με τα Επιμελητήρια των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια προσπάθεια συνολική εθνική, αλλά η μείωση θα πρέπει να εφαρμοστεί από τώρα και όχι από το 2025.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Η απόφαση του ECOFIN έρχεται μετά από χρόνια να δώσει μία λύση στο πρόβλημα του νησιωτικού ΦΠΑ, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Βεβαίως, πρέπει να ξέρουμε ότι είναι μια απόφαση που δεν αφορά μόνο τα νησιά, αλλά αφορά και πολλούς κλάδους και προϊόντα συνολικά στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Επομένως, έρχεται ως μία επιτυχία της χώρας και όχι κάποιας κυβέρνησης μόνο, γιατί με ενοχλεί η οικειοποίηση της επιτυχίας της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση μόνο. Αυτό είναι εμένα το δικό μου πρόβλημα, διότι, όπως σας είπε και η κυρία Παπανάτσιου και παρουσίασε έγγραφα, από το 2018 γίνονται προσπάθειες, αφού είχαν καταργηθεί τότε με τους δανειστές. Και ξέρουμε πολύ καλά τι πιέσεις ασκήθηκαν από τους δανειστές τότε.
Θα θυμίσω ότι το 2014, στην προσπάθειά της η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση, για να προχωρήσουμε στη διαδικασία του δεύτερου μνημονίου, έστειλε το περίφημο mail Χαρδούβελη, το οποίο περιείχε διάφορα ζητήματα.
Ανάμεσα σ' αυτά τα ζητήματα, και το θυμίζω γιατί δεν το ξέρουν πολλοί, στη σελίδα 27 αναφέρεται η αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν έλεγε αύξηση, έλεγε αναθεώρηση. Όταν λέμε αναθεώρηση και ισχύουν κάποιοι μειωμένοι συντελεστές, προφανώς μιλάμε για αύξηση. Διότι και όλα τα άλλα ζητήματα που μπήκαν για τις συντάξεις και για μια σειρά άλλα θέματα, τα οποία ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό επί 8,5 χρόνια με τα 3 μνημόνια είχαν περικοπές δαπανών και του κοινωνικού κράτους, και των μισθών, και των συντάξεων, και αύξησης της φορολογίας κλπ.. Τα ξέρουμε όλα αυτά και προφανώς δεν θέλουμε να γυρίσουμε πάλι σε αυτά.
Όμως, το λέω αυτό, διότι πραγματικά σύμφωνα με την απόφαση του ECOFIN δεν είναι υποχρεωτικό να λειτουργήσει από το 2025. Πολλές φορές αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ο κ. Σταϊκούρας και απάντησε πολύ σωστά νομίζω ο κ. Σαντορινιός ποιες είναι οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας. Σήμερα έχουμε τις καλύτερες δημοσιονομικές συνθήκες από ποτέ τα τελευταία 12 - 13 χρόνια, διότι δεν ισχύει Σύμφωνο Σταθερότητας, διότι δεν ισχύουν πλεονάσματα 3,5% που θα έπρεπε να πιάνουμε στόχους μέχρι το 2022 και βεβαίως υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τα επιπλέον 32 δις από το ΕΣΠΑ και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε.
Κατά συνέπεια, δεν καταλαβαίνω πραγματικά είτε η μελέτη που έχει γίνει και λέει η Κυβέρνηση 140 εκατομμύρια, είτε οι φορείς που έλεγαν 80 εκατομμύρια, γιατί δεν μπορούν να δοθούν από τώρα, από αύριο, εφόσον υπάρχει αυτή η απόφαση να ξεκινήσει και στα νησιά πάλι ο μειωμένος συντελεστής. Όταν λέω στα νησιά έχω την αίσθηση ότι οι συνάδελφοι από τις άλλες περιοχές και από τα Ιόνια νησιά και από την Κρήτη έχουν δίκιο να βάζουν τη νησιωτική Ελλάδα ως μία ενιαία οντότητα, παρά το γεγονός ότι πράγματι στο Αιγαίο έχουμε και πολλά μικρά νησιά, τα οποία έχουν και αυτά τη δική τους ιδιαιτερότητα.
Εδώ θέλω να πω, ότι πέραν από τις κυβερνήσεις, επειδή βλέπω και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου των Κυκλάδων, τον κ. Ρούσσο, επειδή είναι παρών εδώ και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, θεωρώ ότι τα Επιμελητήρια παράλληλα με τις κυβερνήσεις κάνανε μια πολύ σοβαρή δουλειά διεκδίκησης να μειωθούν ξανά οι συντελεστές ΦΠΑ, με ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνεδριάσεις με τα Επιμελητήρια των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρα, γι' αυτό λέω ότι η προσπάθεια αυτή που στέφεται τώρα με επιτυχία είναι μια προσπάθεια συνολική εθνική και της χώρας και έτσι πρέπει να την βλέπουμε και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι,
αλλά μπορούμε, κατά τη γνώμη μου, να εφαρμοστεί από τώρα και όχι από το 2025.
Για να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι πράγματι άκουσα κι εγώ με χαρά το θέμα που έβαλε για μηδενικό ΦΠΑ στις μεταφορές ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά θα επαναλάβω και εγώ ότι δεν μπορείς να ζητάς μόνο βελτιώσεις στο ΦΠΑ και να αγνοείς την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που είναι ένα εμβληματικό μέτρο, το οποίο διευκολύνει και τους επιβάτες και τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς καρκινοβατούν οι πληρωμές αυτού του μεταφορικού ισοδύναμου, όπως καρκινοβατούν το τελευταίο διάστημα και τους τελευταίους μήνες και οι πληρωμές του ΕΣΠΑ, οι εφημερίες των γιατρών και μια σειρά άλλα ζητήματα, στα οποία έχει κηρύξει στάση πληρωμών η Κυβέρνηση, εγώ θα έλεγα, θα το πω και στον Προϋπολογισμό αύριο, για να μην αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας και να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλει να το κάνει μέσα στο 2021 και θέλει να μετακυλήσει αυτές τις δαπάνες, για το 2022. Αυτός είναι λόγος, που δεν πληρώνει τα έργα, τα δημόσια έργα και δεν πληρώνει και μία σειρά άλλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από εδώ και πέρα άμεσα την εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών.».
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου