slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες - Όλο το παρασκήνιο


Βασίλης Βενιζέλος
Πώς και γιατί φτάσαμε στην μείωση του μεσοδιαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσηςΕύλογο το ερώτημα: Μα, σε ποια αντικειμενικά δεδομένα στηρίχθηκαν τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου ο πρώτος να προτείνει και η δεύτερη να αποφασίσει την μείωση του μεσοδιαστήματος, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού και της λήψης της τρίτης, ενισχυτικής δόσης στους τρεις μήνες, από έξι, που ίσχυε μέχρι σήμερα;

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Πάνω από 4 εκατ. Ισραηλινοί είχαν λάβει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού με το σκεύασμα της Pfizer και, στη συνέχεια, τα κρούσματα στη χώρα μειώθηκαν σημαντικά. Οι Ισραηλινοί που έκαναν το εμβόλιο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν τον Ιούλιο απ' όσους είχαν εμβολιαστεί Μάρτιο ή Απρίλιο.

Για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, μειώνεται η επίδραση των εμβολίων κατά της νόσου Covid- 19 όταν παρέλθουν τέσσερις έως έξι μήνες.

Έρευνα που δημοσίευσε στα μέσα Νοεμβρίου η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» δείχνει ότι, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο σε ότι αφορά τη μείωση της επίδρασης των εμβολίων της Pfizer με την πάροδο του χρόνου.

Τα άτομα που έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορωνοιό τον Ιούλιο σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, όπως έδειξε ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση «Nature Communications».

Η ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο KI συνεργάστηκε με γιατρούς από το κέντρο «KSM Research and Innovation» και χρησιμοποίησε δεδομένα για τη διεξαγωγή μιας αναδρομικής μελέτης που συγκρίνει τα ποσοστά συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων και νοσηλειών που σχετίζονται με τη COVID.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα στοιχεία ατόμων που εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και αυτών που εμβολιάστηκαν μεταγενέστερα (Μάρτιος και Απρίλιος). Η μελέτη έλαβε υπόψη πάνω από 1,3 εκατομμύρια αρχεία.

Η έρευνα έδειξε ότι, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά υψηλότερος για όσους εμβολιάστηκαν την πρώτη περίοδο (Ιανουάριος- Φεβρουάριος) διατρέχοντας υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας. Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συνάδουν με άλλες μελέτες που δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων μετά από τέσσερις έως έξι μήνες.


Η παρέμβαση ΜητσοτάκηΣύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, ο πρωθυπουργός ζήτησε να έχει το ταχύτερο δυνατόν στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν τα ως άνω δημοσιεύματα, ευθύς μόλις ενημερώθηκε για τα σχετικά ευρήματα. Όπερ και εγένετο.

Δεν αποτέλεσε, λοιπόν, για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού κεραυνό εν αιθρία η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος θα επρότεινε την μείωση του μεσοδιαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες, έναντι των έξι, που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Έτσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν μελέτησε σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, μόνον τα επιστημονικά και τα επιδημιολογικά δεδομένα, στα οποία στηρίχθηκε η εθνική ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, προκειμένου να μειώσει επίσης το σχετικό μεσοδιάστημα στους τρεις μήνες, κάτι το οποίο συνέβη από την προηγούμενη εβδομάδα, με σχετική ανακοίνωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, αλλά η Επιτροπή ανασκόπησε επίσης τα γνωστά στο σύνολο των μελών της επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία του Ισραήλ σχετικά με τα αποτελέσματα και την αναγκαιότητα της έγκαιρης χορήγησης της τρίτης, ενισχυτικής δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, την οποία έχει τοποθετήσει σε αυτή τη θέση ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, θα δώσει λεπτομερώς όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις για το σκεπτικό των μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το οποίο οδήγησε την Επιτροπή στη σημερινή της απόφαση για την χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού στους τρεις μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης.

TAGS:

Δεν υπάρχουν σχόλια: