slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΑΣ Νάξου: 60 λεπτά γιδινό, 1 ευρώ πρόβειο, 50 λεπτά αγελαδινό και αύξηση κοπαδιών


Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου ενημερώνει ότι ανανεώνει τα ήδη υπάρχοντα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχει συνάψει με τους γαλακτοπαραγωγούς για το γάλα τους

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου ενημερώνει ότι ανανεώνει τα ήδη υπάρχοντα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχει συνάψει με τους γαλακτοπαραγωγούς για το γάλα τους, ενώ θα προχωρήσει και σε σύναψη νέων συμφωνητικών με όσους παραγωγούς ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί της.

Μέσω των εν λόγω συμφωνητικών η ΕΑΣ στοχεύει στην συνέχιση της απρόσκοπτης συνεργασίας της με τους παραγωγούς και στην διασφάλιση αφ' ενός του δικού τους εισοδήματος (βελτιώνοντας μάλιστα τις τιμές καθώς αναγνωρίζει την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν) και αφ' ετέρου της υψηλής ποιότητας του εισκομιζόμενου γάλακτος.

Σημειώνεται, ότι τη νέα χρονιά η ΕΑΣ θα επεξεργαστεί όλο το γάλα που θα παραλάβει στο εκσυγχρονισμένο Τυροκομείο της στο Γλινάδο αλλά και στο νέο Τυροκομείο που θα λειτουργήσει στην ορεινή Νάξο, εξασφαλίζοντας έτσι την συνδεδεμένη ενίσχυση για τους παραγωγούς της.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ. Δημήτρης Καπούνης, «αποφασίσαμε να αυξήσουμε τις τιμές του γάλακτος. Έτσι στο κατσικίσιο θα δίνουμε 55 έως 60 λεπτά το κιλό, στο πρόβειο 95 λεπτά με 1 ευρώ, στο αγελαδινό 45 έως 50 λεπτά. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα τις ποσότητες παράδοσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Βέβαια η αύξηση της πρώτης ύλης θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση και της τιμής της γραβιέρας στη λιανική για τους καταναλωτές.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Επίσης οι τιμές των λιπασμάτων έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει στη Νάξο είναι η ξηρασία που ταλαιπωρεί τους παραγωγούς.

Η Ένωση αποφάσισε επίσης να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο. Θα διαθέσει 350.000 ευρώ από δικούς της πόρους για την αγορά αγελάδων και αιγοπροβάτων. Οι κτηνοτρόφοι θα χρηματοδοτηθούν για την αγορά των ζώων και η εξόφληση θα γίνει σε βάθος πενταετίας και άτοκα».

Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: