Μετά το αρχικό σοκ, τόσο το συναισθηματικό, όσο και το πολιτικό, εξαιτίας της απόφασης της Φώφης να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μίας νέας θητείας,  γίνεται πλέον μία προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση για τα επόμενα βήματα και να μην επικρατήσει μία σπερμολογία, η οποία θα επιτείνει ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Έτσι κι αλλιώς οι εξελίξεις τρέχουν και εντός των αμέσως επόμενων 24ωρων τα ηγετικά στελέχη και οι διεκδικητές της ηγεσίας θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (η εκλογή είναι για τις 5 Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα στηθούν κάλπες και μία εβδομάδα αργότερα), αλλά και προβλέψεις, όπως η 15η Οκτωβρίου, κατά την οποία λήγει η προθεσμία για την υποβολή από τους υποψηφίους των υπογραφών για την επικύρωση της υποψηφιότητάς τους – απαιτούνται 5.000. 

H Φώφη Γεννηματά παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και, όπως δήλωσε η ίδια γνωστοποιώντας την απόφασή της να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία, θα εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος. «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης» επισήμανε χαρακτηριστικά.

H μεγάλη μάχη πάντως τις επόμενες μέρες θα δοθεί στο παρασκήνιο, αφού ήδη σε μεγάλο τμήμα των φίλων και των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ωριμάζει η ιδέα μιας ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ των εσωκομματικών εκλογών.
Έτσι ώστε μετά τη δεδηλωμένη απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να μην διεκδικήσει την επανεκλογή της να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος έτσι ώστε να κατατεθούν μέχρι και νέες υποψηφιότητες. 

lyk