slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση με τη μεταβίβαση του επιπλέον 16% των μετοχών στην COSCO χωρίς τις προαπαιτούμενες επενδύσεις, απεμπολεί ολοσχερώς το δημόσιο συμφέρον »


Νίκος Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση με τη μεταβίβαση του επιπλέον 16% των μετοχών στην COSCO χωρίς τις προαπαιτούμενες επενδύσεις, απεμπολεί ολοσχερώς το δημόσιο συμφέρον »

 

Ομιλία του βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής

 

H κυβέρνηση της ΝΔ με την τροποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης προς την COSCΟ που φέρνει στη Βουλή, απεμπολεί θεμελιώδη δικαιώματα του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις της σύμβασης. Aνειλημμένες υποχρεώσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένα χρονικά όρια δεν έγιναν. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν διεκδικεί ρήτρες που σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται όταν αθετούνται σημεία των υπογεγραμμένων συμβάσεων. Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με θέμα τη «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς».


Όπως τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, Κάποια από τα σημεία της σύμβασης «βγάζουν μάτι» και στον πιο καλόπιστο και αντικειμενικό παρατηρητή. Η αναθεωρημένη σύμβαση του 2016 προέβλεπε επενδύσεις 294 εκατομμυρίων από τον ΟΛΠ σε κρίσιμους κλάδους για την οικονομία, όπως σε οδικές συνδέσεις, κατασκευή προβλητών, έργα για υποβοήθηση ναυπηγοεπισκευής και εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος της σύμβασης.


Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα η τελική παράδοση, η οποία έπρεπε να γίνει στις 11 Αυγούστου του 2021, δεν έγινε κατά τα δύο τρίτα τουλάχιστον -από ό,τι καταγράφηκε και από τα επίσημα στοιχεία-, με αποτέλεσμα αυτό το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει με την αναθεωρημένη σύμβαση, δηλαδή τη μη παραχώρηση του 16% των μετοχών στην COSCO αν δεν προχωρήσουν οι επενδύσεις, να παραχωρείται σήμερα, χωρίς να τηρούνται καν αυτά που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.


Επιπλέον, με την παρούσα σύμβαση, η Νέα Δημοκρατία αναβάλλει τη δυνατότητα επιβολής των ποινικών ρητρών για τη μη προσήκουσα τήρηση των συμφωνηθέντων, μετατρέποντας το χρονικό διάστημα ανοχής από τα τρία χρόνια, που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, στα έξι χρόνια. «Για το επόμενο διάστημα ποινικές ρήτρες θα καταβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο ΟΛΠ δεν αποδείξει ότι έλαβε όλα τα μέτρα σχετικά με την επίτευξη των στόχων του ελάχιστου επιπέδου εργασιών. Και φυσικά δεν περιγράφεται σε ποιον και πώς θα το αποδείξει αυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για πλήρη απεμπόληση των νόμιμων δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου και παραίτησή του από στοιχειώδεις διασφαλίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Συρμαλένιος.

 

 

 

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας κατηγορούσατε όταν ήμασταν κυβέρνηση από το 2015 έως το 2019 ότι φορολογούσαμε ό,τι περπατάει και ό,τι πετάει, παραβλέποντας φυσικά ότι πολλά από τα μέτρα της διακυβέρνησης της περιόδου εκείνης ήταν προϊόντα καταναγκασμού για να χτυπηθεί εν τη γενέσει της η ενδεχόμενη στροφή προς τα αριστερά και να απειλήσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να θυμίσω, όμως, ότι εμείς με αυτήν την πολιτική και των συμβιβασμών βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος, αφήσαμε στα ταμεία της χώρας ένα πολύ υψηλό απόθεμα, το χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μας εξασφάλισε τώρα στον καιρό της πανδημίας υψηλή αξιοπιστία και χαμηλότοκο δανεισμό, δηλαδή διασφαλίσαμε το δημόσιο συμφέρον τόσο της χώρας όσο και των πολιτών.

Εσείς αντίθετα εδώ και δύο χρόνια, χωρίς δημοσιονομικούς καταναγκασμούς, χωρίς σύμφωνα σταθερότητας τα οποία επιβάλλουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν στενό κορσέ, τι κάνετε; Ιδιωτικοποιείτε και παραδίδετε σε σκοτεινά και αδιαφανή συμφέροντα ό,τι διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δίκτυα ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, υποδομές, κοινωνικές υπηρεσίες και ό,τι έχει απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο σε αυτήν τη χώρα, με τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα τη ΔΕΗ, ενώ δεν διασφαλίζετε ούτε αυτά που με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε εμείς να διασφαλίσουμε επί τα βελτίω στις συμβάσεις που εσείς είχατε προλάβει να υπογράψετε, όπως αυτή με την COSCO που συζητάμε σήμερα.

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα ατόπημα απιστίας, αφού απεμπολείτε θεμελιώδη δικαιώματα του δημοσίου συμφέροντος χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις της σύμβασης, δηλαδή ανειλημμένες υποχρεώσεις για συγκεκριμένες επενδύσεις που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένα χρονικά όρια και δεν έγιναν, ούτε βεβαίως διεκδικείτε ρήτρες που σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται όταν αθετούνται σημεία των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Ο εισηγητής μας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά και όλοι οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που προηγήθηκαν, ανέλυσαν και τεκμηρίωσαν με επάρκεια και πληρότητα τα τεκμήρια της απιστίας. Θα ήθελα μόνο συνοπτικά να επαναλάβω κάποια από αυτά που βγάζουν μάτι και στον πιο καλόπιστο και αντικειμενικό παρατηρητή. Η αναθεωρημένη σύμβαση του 2016 προέβλεπε επενδύσεις 294 εκατομμύρια από τον ΟΛΠ σε κρίσιμους κλάδους για την οικονομία, όπως σε οδικές συνδέσεις, κατασκευή προβλητών, έργα για υποβοήθηση ναυπηγοεπισκευής εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος της σύμβασης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα η τελική παράδοση, η οποία έπρεπε να γίνει στις 11 Αυγούστου του 2021, δεν έγινε κατά τα δύο τρίτα τουλάχιστον -από ό,τι καταγράφηκε και από τα επίσημα στοιχεία-, με αποτέλεσμα αυτό το οποίο είχαμε αφήσει εμείς και είχαμε διασφαλίσει με την αναθεωρημένη σύμβαση, αυτό να δίνεται σήμερα, χωρίς να έχουν γίνει οι υποχρεωτικές επενδύσεις. Έτσι καταφέραμε την καίριας σημασίας αλλαγή από την πώληση του 67% να είμαστε στο 51%.

Επίσης διασφαλίσαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη λειτουργία του ΟΛΠ.

Τρίτον, αναγνωρίστηκε ο χαρακτήρας της δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοΐα, καθότι ο ΟΛΠ δεν μπορεί να αυξήσει τα λιμενικά τέλη και γενικά τα τιμολόγια στην ακτοπλοΐα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Τέταρτον, διασφαλίσαμε στα εργασιακά τη δυνατότητα μετατάξεων των εργαζομένων του ΟΛΠ και επίσης στον κυρωτικό νόμο της σύμβασης υπήρξε έγγραφη δέσμευση ότι η νέα ιδιοκτησία θα συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις των εφαρμοστέων νόμων και κανονισμών.

Τέλος –και λέω τα βασικά σημεία, γιατί υπάρχουν κι άλλα- ιδρύσαμε τη Δημόσια Αρχή Λιμένων κατά τα πρότυπα της ευρωπαϊκής λιμενικής πολιτικής όπου το φαινόμενο των παραχωρήσεων κυριαρχεί έναντι των ιδιωτικοποιήσεων. Θα έχετε ακούσει για τις «port authorities» και για τις «autorita del porto» όπως λέγονται στη γειτονική μας Ιταλία, με σκοπό τον θεσμικό έλεγχο της παροχής λιμενικών υπηρεσιών και με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Και επειδή εσείς είστε ακραιφνείς ευρωπαϊστές, αποφασίσατε μέσα σε μια νύχτα να καταργήσετε τη δημόσια αρχή λιμένων, αφήνοντας στον αέρα την επιτήρηση των δημόσιων υπηρεσιών στο λιμάνι. Υποβαθμίσατε τη ΡΑΛ και την ΕΣΑΛ και τις μετατρέψετε σε στενά κυβερνητικά όργανα.

Τώρα τι κάνετε με τη σημερινή σύμβαση; Με το άρθρο 1 αναλαμβάνει η Κυβέρνηση την ευθύνη ότι το ελληνικό δημόσιο ευθύνεται για τις καθυστερήσεις των υποχρεωτικών επενδύσεων και δεν ευθύνεται καθόλου η ΟΛΠ ΑΕ. Με το παραπλανητικό αυτό επιχείρημα προχωρά τώρα στην τροποποίηση των όρων της σύμβασης, ώστε να διασφαλιστεί δήθεν η εκτέλεση των έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Η πράξη αυτή, η ανάληψη ευθύνης από το ελληνικό δημόσιο συνιστά καταχρηστική πράξη εκ μέρους της Κυβέρνησης και αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Η COSCO προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε σε πολίτες που προσφεύγουν δικαστικά. Σας απέδειξαν όμως όλοι οι ομιλητές, οι δικοί μας, οι προηγούμενοι ομιλητές, ότι ουδεμία ευθύνη υπάρχει για τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών ούτε για τις αδειοδοτήσεις από τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Επιπλέον δίνονται παρατάσεις στους χρόνους που ο ΟΛΠ πρέπει να παραδώσει τα έργα των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Η δεύτερη πιο σκανδαλώδης τροποποίηση που περνάει με αυτή τη σύμβαση: η Νέα Δημοκρατία καταργεί τη δυνατότητα επιβολής των ποινικών ρητρών για τη μέχρι τώρα μη επίτευξη του ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών για ένα ακόμα χρόνο μετατρέποντας το χρονικό διάστημα ανοχής από τα τρία χρόνια, που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, στα έξι χρόνια. Για το επόμενο διάστημα –άκουσον- άκουσον- ποινικές ρήτρες θα καταβάλλονται μόνο στην περίπτωση που ο ΟΛΠ δεν αποδείξει ότι έλαβε όλα τα μέτρα σχετικά με την επίτευξη των στόχων του ελάχιστου επιπέδου εργασιών. Και φυσικά δεν περιγράφεται σε ποιον και πώς θα το αποδείξει αυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για πλήρη απεμπόληση των νόμιμων δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου και παραίτησή του από στοιχειώδεις διασφαλίσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τα παραπάνω, γιατί άραγε διερωτάστε  γιατί ένα σημαντικό πλέον κομμάτι του ελληνικού λαού σας αποκαλεί αντί για κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «Κυβέρνηση Ανώνυμη Εταιρεία» με στόχο τη διευθέτηση και εξυπηρέτηση των πιο ισχυρών ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων εγχώριων και ξένων; Αναρωτιέστε, λοιπόν.

Κι ένα τελευταίο. Τι θα κάνετε, κύριε Σταϊκούρα –δεν είστε εδώ- με την τροπολογία που έχουμε καταθέσει για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης των καυσίμων; Θα την ψηφίσετε ή θα την απορρίψετε;»

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/FHkj_4AYv5s

 


1 σχόλιο:

CHARLY KERKIR ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ είπε...

CHARLY KERKIR ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
γεια σε όλους
Ευχαριστώ πολύ τον Θεό που έβαλε το CHARLY KERKIR ξανά στο δρόμο μου.
Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή εάν αντιμετωπίζετε οικονομική δυσκολία, απλώς επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο CHARLY KERKIR και θα έχετε πλήρη απόλυτη ικανοποίηση.
Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό 55.000 €, και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για μένα.
Είναι άνθρωπος της καρδιάς, χάρη σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
Email: charlykerkir@gmail.com
Σας ευχαριστώ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε να απέχετε.