slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με ελάχιστους διασώστες το ΕΚΑΒ Σύρου. Σήμα SOS εκπέμπει το Γ.Ν. Σύρου λόγω υποστελέχωσης





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ελάχιστους διασώστες το ΕΚΑΒ Σύρου. Σήμα SOS εκπέμπει το Γ.Ν. Σύρου λόγω υποστελέχωσης

Ερώτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Γ.Ν. Σύρου και το ΕΚΑΒ Σύρου κατέθεσαν στη Βουλή 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Νίκου Συρμαλένιου.


Όπως αναφέρει η ερώτηση: "Επανερχόμαστε στο ζήτημα της πλημμελούς λειτουργίας του Γ.Ν. Σύρου, 7μήνες μετά την κατάθεση σχετικής κατατεθειμένης στη Βουλή Αναφοράς μας προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα "Τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου" η οποία και παραμένει

αναπάντητη (αρ. 1694/26-2-2021). Πέρα από την απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Υπουργός φαίνεται να αρνείται να σκύψει ουσιαστικά πάνω από τα προβλήματα ενός κομβικού νησιωτικούνοσοκομείου, στην καρδιά των Κυκλάδων, το οποίο εξυπηρετεί πολλά νησιά. Προβλήματα τα οποία γνωρίζει πολύ καλά, καθώς του εκτέθηκαν αναλυτικά και κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο στις 25/5/2021, όπως και κατά την επίσκεψη νωρίτερα, της υφυπουργού Υγείας Ζ.Ράπτη στις 6/5/2021.


Το ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό είναι βέβαια ότι μεσούσης της τουριστικής περιόδου και ενώ διαπιστώνεται καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα covid-19, καθώς και σε τροχαία και άλλα περιστατικά στο σύνολο των νησιών, τα οποία είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, με καθημερινές διακομιδές στο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο της Σύρου, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Με ομόφωνη απόφαση του, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΝ Σύρου μετά τη χτεσινή τακτική συνεδρίασή του (10/08/2021) απευθύνει έκκληση για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού καθώς και του προϋπολογισμού προκειμένου η δομή να ανταπεξέλθει επαρκώς και με ασφάλεια στην αποστολή και τις λειτουργίες μιας δευτεροβάθμιας δημόσιας δομής υγείας.


Μετά το αίτημα της 2ης ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου έχει δεσμεύσει 30 κλίνες για την θεραπεία των περιστατικών Covid-19, ουσιαστικά μετατρέποντας την Παθολογική Κλινική σε κλινική covid. O Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο έχει πολλάκις εκφράσει την αγωνία του σχετικά με την εξέλιξη αυτή, τόσο προς τη Διοίκηση, όσο και προς τους αρμοδίους, προκειμένου να πιέσουν για την ενίσχυση και προστασία του προσωπικού, το οποίο έχει «σηκώσει στις πλάτες του» το τεράστιο βάρος της πανδημίας, όλο αυτό το διάστημα. Και παρά τις υποσχέσεις του Διοικητή της 2ης Υ.ΠΕ. κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο τον Μάιο, για την άμεση πρόσληψη 8 νοσηλευτών (συμβασιούχων) για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι σήμερα υπηρετούν μόνο 2. Είναι επομένως κατανοητό ότι  με το υπάρχον προσωπικό, ήταν ήδηεξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία κλινικής covid για νοσηλεία 6 ασθενών, όχι 30…

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη»https://www.koinignomi.gr/news/ygeia/ygeia-syros/2021/08/12/omofono-aitima-enishysistoynosokomeioysyroy.html?fbclid=IwAR29fTAoi2IHK2bSGJ7zj5jk0p9R6NUEI-4lpWDaUpbCFOTml1vUY1eEm14, ο Διοικητής του νοσοκομείου, κος Μ.Ζουλουφός δήλωσε «Ζητήσαμε, ομόφωνα, την ενίσχυση του προϋπολογισμού μας, ώστε να επαυξήσουμε ακόμη περισσότερο την παροχή οξυγόνου, την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, καθώς και επιπλέον θέσεις τεχνικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, ενώ ζητούμε και την ενίσχυση άμεσα του προσωπικού μέσω μετακίνησης ιατρών και νοσηλευτών από άλλες μονάδες, δεδομένου, ότι αυτή τη στιγμή το βάρος οφείλει να δοθεί στις μονάδες της νησιωτικής χώρας.»


Ταυτόχρονα, τραγική είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ Σύρου: το νησί εξυπηρετείται από ένα ασθενοφόρο όλο το καλοκαίρι λόγω μη αριθμητικά επαρκούς προσωπικού. Οι διασώστες εργάζονται καθημερινά, εντούτοις οι βάρδιες δεν καλύπτονται και τα υπόλοιπα ασθενοφόρα παραμένουν ανενεργά. Αυτό συνεπάγεται τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς και μεγάλη καταπόνηση για τους υπαλλήλους. Και το σημαντικότερο όλων είναι θέμα τύχης να μην υπάρξουν ταυτόχρονα επείγοντα περιστατικά…Εκτός από τις καθημερινές μεταφορές ασθενών από άλλα νησιά είτε με πλωτά είτε με εναέρια μέσα σε ημερήσια βάση πρέπει απρόσκοπτα να καλύπτει και τις διακομιδές των νεφροπαθών, όπως επίσης τις επανεξετάσεις εγχειρισμένων πολιτών, αλλά και τα εξιτήρια και σαφώς όλα τα επείγοντα περιστατικά. Περαιτέρω αύξηση φόρτου εργασίας έχουν δε επιφέρει και τα περιστατικά covid-19.


Εδώ και μήνες όμως η πολιτική ηγεσία φαίνεται να κωφεύει. Η παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών υγείας για τους κατοίκους των νησιών και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών χρήζουν, πρώτα από όλα, προσλήψεων μόνιμου ιατρικού και μη προσωπικού, επομένως περαιτέρω χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα υγείας.  Και είναι σημαντικό να λεχθεί ότι είναι πολιτική επιλογή της ΝΔ η υποχρηματοδότηση της υγείας όπως αυτή καταγράφηκε και στη μείωση των δαπανών για την υγεία του προϋπολογισμού του 2021 ώστε να προωθηθούν οι ιδιωτικές λύσεις και να μετακυλιστεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στους κατοίκους".


Δείτε εδώ την ερώτηση:

2021-08-13_ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ_ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΝ ΣΥΡΟΥ-ΕΚΑΒ


Δεν υπάρχουν σχόλια: