slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΟ 27/06/2021-02/07/2021




27/06/2021


Ενεργοποίηση σχεδίου ΙΟΛΑΟΥ – Συντονισμός : Πυροσβεστικό Κλιμάκιο


  • Άμεση αποστολή όλων των μηχανημάτων έργου του Δήμου, της ΔΕΥΑΠ και του Πετρόπουλου Ζαχαρία που είναι στο μητρώο της Π.Ν.Α, καθώς και ιδιωτών – ιδιοκτητών Βυτιοφόρων & Μηχανημάτων Έργου.

  • Άμεση εύρεση επιχειρήσεων για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, μεταφοράς-μετακίνησης και στέγασης των πυροσβεστών που ήρθαν στο νησί της Πάρου, σε συνέχεια αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

  • Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με το Α.Τ. Πάρου ήταν σε επιφυλακή για τυχόν ανάγκη εκκένωσης των παρακείμενων οικισμών



28/06/2021


  • Έλεγχος και καταγραφή ζημιών από τον Δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Θανάση Σάμιο, την πρόεδρο της κοινότητας Κώστου Ειρήνης Ρούσσου και τον υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πάρου.

  • Νέες Εστίες Φωτιάς – Συντονισμός : Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

  • Άμεση αποστολή όλων των μηχανημάτων έργου του Δήμου, της ΔΕΥΑΠ και του Πετρόπουλου Ζαχαρία που είναι στο μητρώο της Π.Ν.Α, καθώς και ιδιωτών – ιδιοκτητών Βυτιοφόρων & Μηχανημάτων Έργου.

  • ΑΙΤΗΜΑ από τον Δήμαρχο Πάρου με αρ.πρωτ.:11484/28-06-21 προς την Π.Ν.Α και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των Κοινοτήτων Λευκών, Κώστου, Αρχίλοχου και Μάρπησσας του Δήμου Πάρου.

Με το υπ'αρ. 5607/30-06-2021 έγγραφό της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας απάντησε ότι «θεωρούμε ότι δεν συντρέχει λόγος εφαρμογής του άρθρου του Ν.4662/2020, καθώς η έκδοση αποφάσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που αναφέρονται στην κήρυξη μίας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συνδέεται με το μέγεθος της κινητοποίησης του δυναμικού και των μέσων που είναι πλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.»

  • Παραχώρηση οχημάτων στα ανώτερα στελέχη και στο Ανακριτικό κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος για τη διευκόλυνση των προβλεπόμενων ενεργειών-εργασιών τους σχετικές με την καταγραφή και αντιμετώπιση της Πυρκαγιάς.

  • Ο Δήμος Πάρου αναλαμβάνει τη σίτιση, μεταφορά-μετακίνηση και στέγαση των πυροσβεστών και ανώτερων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. 

  • Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται, το πυροσβεστικό σώμα και ο Δήμος Πάρου μπαίνει σε επιφυλακή  για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της φωτιάς.

  • Επικοινωνία με Δ/νση Δασών Κυκλάδων για την αναδάσωση των δημοτικών δασικών εκτάσεων.

  • Επικοινωνία με το ΣΠΑΠ – Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού, για την απόκτηση τεχνογνωσίας και τις ενδεχόμενες δράσεις που μπορούν να γίνουν για την ανάπλαση των καμένων εκτάσεων.

  • Εξέταση νέων δεδομένων για τη πρόβλεψη και αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. 



29/09-02/07/2021


  • Ο Δήμος Πάρου έχει αναλάβει τη σίτιση (3 γεύματα καθημερινώς), μετακίνηση-μεταφορά και στέγαση των Πυροσβεστών που έχουν παραμείνει στο νησί της Πάρου σε επιφυλακή για τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης, με τη συνδρομή των δημοτικών δομών Κ.Π.Π.Α (σίτιση) και ΚΔΕΠΑΠ (σίτιση και παροχή διαμονής στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στις Λεύκες), και ιδιωτών κατόχων τουριστικών λεωφορείων –ταξί για τη μετακίνηση, (ERKYNA TRAVEL, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΙΩΤΗΣ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΑΦΙΤΗΣ και ΝΙΚΟΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗΣ). 

  • Επίσης, στο σημείο της φωτιάς παραμένουν υδροφόρες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, σε 24ωρη βάση.


  • Στις 02/07/2021 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Καμπί της Κοινότητας Αγκαιριάς, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, η οποία έσβησε επιτυχώς, μέσα σε λίγες ώρες με τη συνδρομή των επίγειων τμημάτων και των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, ήτοι 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο, τις υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου του Δήμου, της ΔΕΥΑΠ και ιδιωτών, καθώς και πολλών εθελοντών. Για την κατάσβεση της, υπήρχε συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ του Δήμου Πάρου, του υπεύθυνου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος και του Διοικητή του ΑΤ Πάρου.

  • Ο Δήμαρχος Πάρου  με το υπ'αρ.πρωτ.11925/02-07-2021 έγγραφο προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητά να κηρυχθεί η Κοινότητα Αγκαιριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



Οι  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ το προηγούμενο διάστημα της Πυρκαγιάς, για το 2021 από τον ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ είναι οι εξής:


  1. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 17 ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΝΩΝ την τελευταία διετία και ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου (ΔΕΥΑΠ), σε συνεννόηση με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πάρου.


2. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΔΑΣΩΝ-ΑΛΣΥΛΛΙΩΝ


Κ. ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

1) Αλσύλλιο Εκατονταπυλιανής : 15,50 στρέμματα

2) Αλσύλλιο Αγ. Άννας             :  2,20 στρέμματα

3) Αλσύλλιο Αγ. Ισιδώρου             :  9,10 στρέμματα

4) Αλσύλλιο Αγ. Αναργύρων :  6,20 στρέμματα

5) Αλσύλλιο Φραγκομονάστηρο :  2,00 στρέμματα

                                    ΣΥΝΟΛΟ : 35,00 στρέμματα 


Κ. ΝΑΟΥΣΑΣ

1) Αλσύλλια Αγ. Αποστόλων                 : 16,30 στρέμματα

2) Αλσύλλια Καμαρών                    : 8,30  στρέμματα

3) Αλσύλλιο Παλιόμυλου                          : 6,80  στρέμματα

4) Αλσύλλιο Ανάληψης   : 5,50  στρέμματα

5) Αλσύλλιο πλησίον γηπέδου : 3,10 στρέμματα

                                    ΣΥΝΟΛΟ :40,00 στρέμματα 


Κ. ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ

1) Αλσύλλιο Αγ. Αντωνίου : 6,40 στρέμματα

2) Αλσύλλιο Χωματίστρας : 5,00 στρέμματα

3) Αλσύλλιο Προδρόμου : 3,60 στρέμματα

                                  ΣΥΝΟΛΟ :15,00 στρέμματα 


Κ. ΑΓΚΑΙΡΙΑΣ

1) Αλσύλλιο Αγ. Γεωργίου :   9,50 στρέμματα

2) Αλσύλλιο έναντι Ένωσης :   7,30 στρέμματα

3) Αλσύλλιο Καμπί :   3,20 στρέμματα

                                  ΣΥΝΟΛΟ :20,00 στρέμματα 


Κ. ΛΕΥΚΩΝ

1) Μεγάλο Αλσύλλιο : 32,00 στρέμματα

2) Μικρά Αλσύλλια :   5,50 στρέμματα

                                  ΣΥΝΟΛΟ : 37,50 στρέμματα 


Κ. ΚΩΣΤΟΥ

1) Μικρά Αλσύλλια : 2,50 στρέμματα

                                  ΣΥΝΟΛΟ : 2,50 στρέμματα 


Κ. ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ

1) Αλσύλλιο Ξεχωριανής : 27,20 στρέμματα

2)  Αλσύλλιο Π. Λιβαδιού : 11,80 στρέμματα

3) Αλσύλλια Δρυού :   6,70 στρέμματα

4) Αλσύλλια στροφή Μάρπησσας :   4,30 στρέμματα

                                      ΣΥΝΟΛΟ : 50,00 στρέμματα 



                                  ΓΕΝΙΚΟ  ΣΥΝΟΛΟ :200,00 στρέμματα 



3.ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΦΥΟΥΣ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ (ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ)

  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ


Ο καθαρισμός αφορά : α)Τμήματα των οικισμών , β)Τμήματα του  δημοτικού οδικού δικτύου του νησιού τα οποία θεωρούνται ότι έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και γ) το οδικό δίκτυο στο οποίο παρατηρείται αυξημένη κίνηση οχημάτων  κατά τη θερινή περίοδο (πρόσβαση σε παραλίες ), του Δήμου Πάρου.


 Α) Κ. ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ: 1) Δρόμος προς Κακάπετρα 2) Δρόμος προ Άγιο Αρσένιο, 3) Δρόμος προς Κρυό-Μαρτσέλο, Καλάμι, 4) Δρόμος Πούντας–Κάμπου, 5) Δρόμος προς Πεταλούδες, 6) Δρόμος προς Μοναστήρι  Αγίων Αναργύρων, 7) Δρόμος Καμαρών, 8) Δρόμος από Παροικία έως Παρασπόρο , 9)τμήματα οικισμών 

ΣΥΝΟΛΟ : 57,00 στρέμματα


Β) Κ. ΝΑΟΥΣΑΣ: 1) Δρόμος προς Σάντα Μαρία, 2) Δρόμος προς Αμπελά,   3) Δρόμος προς  Κολυμπήθρες, 4) Δρόμος Καμαρών, 5) Δρόμος από Νάουσα έως διασταύρωση Αμπελά, 6) Δρόμος από Νάουσα  έως διασταύρωση προς Κολυμπήθρες , 7) τμήματα οικισμών         ΣΥΝΟΛΟ : 71,00 στρέμματα


Γ) Κ. ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ: 1) Δρόμος προς Μώλο, 2) Δρόμος Γλυφάδες, 3) Κεντρικός δρόμος , 4) τμήματα οικισμών         ΣΥΝΟΛΟ : 22,00 στρέμματα


Δ) Κ. ΑΓΚΑΙΡΙΑΣ: 1) Δρόμος Αλυκή-Αγκαιριά, 2) Δρόμος προς Καμάρι , 3) Δρόμος Μακριά Μύτη, 4) Δρόμος Αλυκή–Βουτάκος, 5) Δρόμος από Αλυκή προς παλιό αεροδρόμιο, 6) τμήματα οικισμών           ΣΥΝΟΛΟ :35,00 στρέμματα


Ε) Κ. ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ: 1) Δρόμοι προς Λογαρά, 2) Δρόμος προς Πούντα Beach, 3) Δρόμος προς  Τσερδάκια, 4) Δρόμος προς  Χρυσή Ακτή, 5) Δρόμοι προς Πίσω Λιβάδι, 6) τμήματα οικισμών         ΣΥΝΟΛΟ : 50,00 στρέμματα


ΣΤ) Κ. ΚΩΣΤΟΥ: 1) Δρόμος προς Αγία Κυριακή, 2) Δρόμος προς Αγ. Νικόλαο, 3) Δρόμοι προς Επαρχιακό δίκτυο, 4) τμήματα οικισμών      ΣΥΝΟΛΟ : 25,00 στρέμματα


Ζ) Κ. ΛΕΥΚΩΝ: 1) Δρόμος προς Μύλους, 2) Δρόμος προς Αγ. Πάντες, 3) Δρόμοι πέριξ αλσυλλίων, 4) τμήματα οικισμών         ΣΥΝΟΛΟ : 25,00 στρέμματα



                        

3. Προμήθεια και τοποθέτηση νέων κρουνών και φωλιών, συντήρηση παλαιών από την ΔΕΥΑΠ, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

 

4.Ενημέρωση πολιτών για τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων εντός οικισμών.

 

5. Ενημέρωση πολιτών από τα ΜΜΕ του Δήμου Πάρου, όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, με βάση τα δελτία πρόγνωσης της Πολιτικής Προστασίας. 


6. Καθαρισμός σε μέρη του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου, που δεν έχει γίνει παρέμβαση από την Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: