slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Του ‘πεσε βαρύς ο… βράχος της Ακρόπολης

Πρίν από λίγο καιρό η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού προσκαλεί από το βήμα της Βουλής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί την Ακρόπολη και να ξεναγηθεί από το Μανώλη Κορρέ και από την ίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μια ανακοίνωση που βρίζει την υπουργό Πολιτισμού ως… ξεναγό.

Την Παρασκευή, ημέρα του Παγκόσμιου Πολιτισμού, που ενώ καίγεται η Κορινθία, το γραφείο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει mail, στις 8.30 το πρωί και ενημερώνει τη καρασυριζαία γενική διευθύντρια Βελένη- ας όψεται το επιτελικό κράτος –ότι πάει στην Ακρόπολη ιδιωτικά. Αυτή δεν ενημερώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά δίνει εντολη να μην τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα! (Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Μενδώνη επ αυτού).

Η υπουργός πληροφορείται την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα από τους φύλακες της Ακρόπολης και πηγαίνει να τον υποδεχθεί. Η Σια-και αράξαμε- είναι εκεί και της λέει "τί δουλειά έχει στην Ακρόπολη, και ο πρόεδρος δεν την θέλει εκεί", όποτε οι φύλακες που την ακούν, πέφτουν κάτω από τα γέλια. Η Μενδώνη, ψύχραιμη, τη ρωτά αν της απαγορεύει να  βρίσκεται στην Ακρόπολη και απαντά ότι "ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτειακός παράγων και το πρωτόκολλο απαιτεί την παρουσία της» και εν τω μεταξύ ανεβαίνει στην Ακρόπολη να επιθεωρήσει τα αντιπλημμυρικά που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.  Την πληροφορούν ότι έρχεται ο Τσίπρας και κατεβαίνοντας, πέφτει επάνω του. Και ακολουθεί ο διάλογος που δημοσιεύτηκε  και θα περάσει στην Ιστορία.

(Aντιγραφή από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ):

Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κυρία Μενδώνη έγινε ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Ήρθα να επιθεωρήσω τα έργα που κάνετε

Μενδώνη: Με χαρά κ. Πρόεδρε. Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Τσίπρας: Διαφωνούμε σε πολλά μαζί σας και όχι μόνον ιδεολογικά

Μενδώνη: Ασφαλώς, κ. Πρόεδρε, διαφωνούμε σε πολλά. Όμως μέσα από την διαφωνία και τον διάλογο προάγεται η Δημοκρατία

Τσίπρας: Μιας και σας βρίσκω εδώ, θα ήθελα να σας πω για τα γλυπτά στο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη…

Μενδώνη: Δεν υπάρχουν γλυπτά στον σταθμό Βενιζέλου…

Τσίπρας: Τα αρχαία… Έστειλαν επιστολή πολλοί επιστήμονες… ο καθ. Μαζάουερ αναφέρουν ότι γίνεται καταστροφή όπως του Μοροζίνι…

Μενδώνη: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την επιστημονική άποψη. Όμως οι επιστήμονες πρέπει να έχουν συνολική ενημέρωση για να εκφράζουν σωστή άποψη. Εμείς, μετά την επιστολή τους, τους ενημερώσαμε για την δική μας άποψη… Εμείς περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω. Κ. Πρόεδρε, ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ανεξαρτήτως κυβερνήσεων –γιατί εκτός από τους πολιτικούς υπάρχουν και οι υπηρεσίες- εφαρμόζουν πάντα τον αρχαιολογικό νόμο. Να είστε σίγουρος…

Τσίπρας: Είναι οριακή η απόφαση. Η Μέση Οδός, ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική… Εχω πάει δύο φορές. Τα έχω δεί….

Μενδώνη: Βεβαίως, κ. Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ σημαντική η Μέση Οδός. Όμως η προέκταση της ίδιας Μέσης Οδού ήταν και στην Αγίας Σοφίας….

Τσίπρας: Ποια Αγία Σοφία;

Μενδώνη: Ο σταθμός Αγίας Σοφίας. Ο διπλανός σταθμός από τον σταθμό Βενιζέλου. Αποκαλύφθηκε η συνέχεια της Μέσης Οδού…

Τσίπρας: Δεν έχω πάει, δεν έχω δει…

Μενδώνη: Η ίδια μέση οδός αποσπάστηκε το 2017 και το 2018, η ίδια σημαντική Μέση Οδός…

Τι αποδικνύεται από τον διάλογο;

  1. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να ξεχωρίσει τί είναι γλυπτά και τι αρχαία. Θεωρεί γλυπτό τη βυζαντινή ..Μέση οδό που τι… λένε και Πομπηία!
  2. Ο Τσίπρας ζητά από την υπουργό να μη σηκωθεί η Μέση Οδός από το σταθμό Βανιζέλου και δεν ξέρει ότι η δική του κυβέρνηση  (Κονιόρδου- Ζορμπά) σήκωσε την συνέχεια της Μέσης Οδού.
  3. Ο Τσίπρας δεν ξέρει ότι η Μέση Οδός, που λέει στη Μενδώνη "πόσο σημαντική είναι», συνεχίζει και στην επόμενη στάση του μετρό, ακριβώς όπως και στη Βενιζέλου, την οποία σήκωσαν οι Κονιόρδου και Ζορμπά για να περάσει η γραμμή και ακόμη δεν έχει επανατοποθετηθεί.
  4. Γιατί ο Τσίπρας ακούγοντας τη Μενδώνη να του λέει ότι "η Μέση Οδός συνεχίζει και ως την Αγία Σοφία» νομίζει ως του λέει για την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη! Ούτε αυτό δεν του είχαν πει τα "ξουράφια» που κουβαλούσε μαζί του ως ειδικούς.
  5. Τα περί ιδεολογικής διαφοράς, προαγωγής της Δημοκρατίας και επιστημονικού διαλόγου και όλο το μάθημα Μενδώνη προς αδαή Τσίπρα  το αφήνουμε εκτός.

Συμπέρασμα: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι "αγράμματος"; Αυτό όμως που αποκαλύπτεται από τον διάλογο με τη Μενδώνη είναι ότι:

Α. Οι παρατρεχάμενοί του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενημερώνουν.

Β. Δεν του είπε κανείς  ότι τα ευρήματα στο σταθμό του μετρό, στην Αγία Σοφία, είναι ό,τι και στον σταθμό της Βενιζέλου. Δεν του είπαν ότι υπάρχει και…επόμενη στάση,  μετά την Βενιζέλου!

Γ. Δεν του είπαν ότι τα ευρήματα στον σταθμό της Αγίας Σοφίας τα έχουν σηκώσει  οι Κονιόρδου- Ζορμπά, για  να περάσει η γραμμή του μετρό  και μετά θα επανατοποθετούν.

Δ. Και για τους   γέροντες που τον συνόδευαν ως ειδικοί: Ο μεν Τανούλας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ την ιδιοφυία Κορρέ, η δε Τριάντη είναι αυτή που επί δέκα χρόνια έσκαβε στο χώρο Μακρυγιάννη για να μη γίνει το Μουσείο της Ακρόπολης. Τον τρίτο δεν τον ξέρει η μάνα του.

Ε. Κρίμα! Ο Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να ακούσει από τον Κορρέ την ιστορία της ανασκαφής και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης και από τη Μενδώνη  να μάθει τον αρχαιολογικό νόμο, πώς εξελίσσιονται τα έργα  και πώς προάγεται η επιστήμη.

Όμως τώρα ξέρει ότι "οι δικοί του" θέλουν να τον εκθέτουν. Τον περιφέρουν μαθαίνοντας του απ' έξω ένα κειμενάκι που εκφώνησε στο βιντεάκι. Γελάνε και οι… διαδρομές στο βράχο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: