slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνελήφθη στο Βέλγιο ο Γιάννης Λαγός

Συνελήφθη στο Βέλγιο ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, έπειτα από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Λαγός εντοπίστηκε στο σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Το ένταλμα σε βάρος του είχε εκδοθεί μετά την καταδικαστική απόφαση από τον Εισαγγελέα Εφετών και μετά την άρση της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοινοποιήθηκε στη Europol και στην Ελληνική Αστυνομία.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Γιάννη Λαγού.

Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν το πρωί, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά, ενώ 10 απείχαν.

Ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ακόμα, ο ευρωβουλευτής έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Ακόμα, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή.

Με την άρση της ασυλίας δίνεται η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, όπως τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης.

Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: