slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το «ψεκασμένο» αφήγημα για την επιτροπή λοιμωξιολόγων

 Της Κατερίνας  Γαλανού  Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μέλος της επιτροπής των ειδικών που συνεπικουρεί από την αρχή της πανδημίας την κυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων είναι και ένας από τους καθηγητές που βρίσκεται κοντά και συμβουλεύει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προ ολίγων ημερών σε μια διαδικτυακή εκδήλωση και αντικείμενο την πανδημία ο κ. Βατόπουλος έκανε μια πολύ καθαρή τοποθέτηση για τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και επιτροπή των ειδικών «συνομιλούν» και στο τέλος λαμβάνονται οι αποφάσεις. Σύμφωνα με την περιγραφή του κ. Βατόπουλου, πηγαίνουν οι υπουργοί στη σύσκεψη κάνουν μια εισήγηση πχ ότι πρέπει να ανοίξουν τα μπαρ και τα σχολεία φεύγουν οι υπουργοί και μένουν οι ειδικοί. Και;

«Συνήθως δεν συμφωνούμε με αυτά που λένε οι υπουργοί» ανέφερε επί λέξει ο κ. Βατόπουλος απορρίπτοντας και σε προσωπικό επίπεδο ότι του έχει ασκηθεί κάποιου είδους πίεση. Δεν ισχύει όπως είπε, ούτε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι της λένε οι ειδικοί αλλά δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση μας λέει τι πρέπει να αποφασίσουμε. Με την υποσημείωση πως είναι λογικό η κυβέρνηση να κρίνει και να αποφασίζει τι πρέπει να γίνει. Παρατήρησε βεβαίως ότι μερικές φορές η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αποφάσεις της επιτροπής!

Σας ακούγεται κάτι περίεργο; Μάλλον όχι.

Έχει αξία βεβαίως ότι όλα αυτά ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής τα είπε σε εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία αρκετών ευρωβουλευτών. Και αφού τα είπε δημόσια τόσο καθαρά θα πρέπει να τα έχει πει κατ' ιδίαν και στον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, η Κουμουνδούρου επιμένει να δημιουργεί και να συντηρεί ένα θολό περίγραμμα για το ρόλο της επιτροπής, των υπουργών και της κυβέρνησης. Προφανώς, γιατί πιστεύει ότι επωφελείται «γκριζάροντας» την εμπιστοσύνη των πολιτών για όσα αποφασίστηκαν.

Αφήνοντας και μια υπόνοια απειλής για τα μελλούμενα. Σαν αυτή που διατύπωσε ο Γιάννης Ραγκούσης στη Βουλή κάνοντας λόγο για «κρυπτοαμνήστευση» σχετικά με τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση και ορίζει ότι τα μέλη της επιτροπής των ειδικών δεν διώκονται για γνώμη που εξέφρασαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Σχεδιάζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση να σύρουν και τους επιστήμονες στην πολιτική αρένα και πιθανόν στα δικαστήρια ή να ανεχθούν μια τέτοια διαδικασία; Ψελλίζουν κάτι μισόλογα.

Αλλά δεν είναι μακριά ο καιρός που στρατιές κομματικών, και τρολς και ψεκασμένων αποκαθήλωναν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που οδηγήθηκε στα μετόπισθεν προκειμένου να προφυλάξει την επιστημοσύνη και την ψυχική του υγεία από τον βόρβορο. Από ποιόν προσπαθούν να προστατεύσουν τα μέλη της επιτροπής το περιέγραψε ο Θανάσης Πλεύρης στην Βουλή: «Προστατεύουμε τους επιστήμονες από ψεκασμένους και αρνητές…Τους προστατεύουμε από αυτούς που πιστεύουν ότι με το self test και τη λήψη σάλιου μας βάζουν τσιπάκι στον εγκέφαλο. Ενώ όμως ξέρουν ότι θα αθωωθούν τους προστατεύουμε από το να τρέχουν σε 50 προκαταρκτικές και να δίνουν εξηγήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: