slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αύξηση προϋπολογισμού για την επαναδημοπράτηση της αντικατάστασης του κεντρικού δικτύου ύδρευσης Παροικιάς Πάρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  • Αυξάνεται κατά ένα εκατομμύριο ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου της αντικατάστασης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστος – Παροικιά στην Πάρο, με σκοπό την επαναδημοπράτηση της συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου, που αφορά στην ομαλή υδροδότηση του νησιού, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

  • Το έργο είναι ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση της Πράξης «Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Κώστος – Παροικιά Δ. Πάρου», που υπέγραψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα στα νέα δεδομένα υλοποίησης του έργου, με την ημερομηνία ολοκλήρωσής του να μετατίθεται στις 31/03/2023. Παράλληλα, προστίθεται ως συνδικαιούχος η ΔΕΥΑ Πάρου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η διαδικασία της νέας ηλεκτρονικής δημοπρασίας του. 

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος, δήλωσε σχετικά: «Οι συντονισμένες ενέργειες Δήμου και ΔΕΥΑΠ και ιδιαίτερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια, οδήγησαν σε μια εξαρχής καινούργια μελέτη που δημιουργήθηκε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και απολύτως ορθές και τεκμηριωμένες τροποποιήσεις. Εξάλλου, η αγορά του οικοπέδου στο Μαράθι από τη ΔΕΥΑΠ με ίδια κεφάλαια, έδειξε ότι δεν ζητάμε απλώς χρήματα αλλά επενδύουμε και εμείς στο μέτρο που μπορούμε με δικά μας μέσα. Όλα τα παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της πίστωσης κατά περίπου 1.000.000€, ώστε το έργο να συνεχιστεί κανονικά.»

Όσον αφορά την αρχική μελέτη, υπήρξαν αρκετές και ουσιαστικές τροποποιήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν σωλήνες πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς HDPE, αντί των PVC που είχε η αρχική μελέτη, ενώ θα μπει ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός για τον έλεγχο και την αυτόματη ρύθμιση πίεσης και παροχής. Επίσης, αλλάζει η όδευση στο κύριο δίκτυο της εισόδου στην Παροικιά, με κατεύθυνση τη δεξαμενή, και σχεδιάζονται αρκετά νέα δίκτυα διανομής στον Έλητα. Ταυτόχρονα, θα τοποθετηθεί μια νέα προκατασκευασμένη δεξαμενή στο νέο οικόπεδο στο Μαράθι, χωρητικότητας 500 κυβικών. Ακόμη, προστέθηκαν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, σε σωστή διαγράμμιση, ολοκληρώνοντας το ρεύμα ανόδου από τη διασταύρωση των Λευκών μέχρι την στροφή μετά τον Συνεταιρισμό Υδραυλικών.  Τέλος, μετά την τοποθέτηση σωληνώσεων, θα ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος σε όλο το πλάτος από τη διασταύρωση Παροικιάς-Νάουσας έως τη διασταύρωση για Πυργάκι,  όπου είχε σταματήσει η Περιφέρεια το αντίστοιχο έργο πέρυσι.

Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει την ομαλή υδροδότηση της Παροικιάς ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που η ζήτηση αυξάνεται λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης, ενώ με την αντικατάσταση του δικτύου, θα βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των κατοίκων της Πάρου και θα εξοικονομηθεί μεγάλη ποσότητα ύδατος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: