slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μανόλης Κορρές για Ακρόπολη: «Το αποτέλεσμα με ικανοποιεί απολύτως»

«Σύντομα ο κόσμος θα έχει μια καλύτερη γνώμη όταν το δει ο καθένας με τα μάτια του», ανέφερε στη διάρκεια της διάλεξής του ο Μανόλης Κορρές.
Σάκης Ιωαννίδης09.04.2021 • 21:09
«Δεν βλέπω τον κ. Κορρέ». «Μα γιατί, μια χαρά φαίνεται». «Ελέγξτε τη σύνδεσή σας και ξαναμπείτε, παρακαλώ». Ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδικτυακή διάλεξη «Ανάβαση στην Ακρόπολη» του ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ ξεκίνησε διψήφιος αλλά γρήγορα έγινε τριψήφιος. Τελικά, περίπου 850 άτομα, δηλαδή ένα μικρό αμφιθέατρο, από αρχιτέκτονες και ιστορικούς τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό (κάποιοι συνδέθηκαν από Αμερική και Κολομβία) που εντέλει κατάφεραν να κλείσουν τις κάμερες και τα μικρόφωνά τους, παρακολούθησαν χθες μια δίωρη διάλεξη για την ανάβαση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η διάλεξη του κ. Κορρέ εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση εβδομαδιαίων συναντήσεων των επιστημόνων του ΕΜΠ που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, υπό την εποπτεία αρχικά του Χαράλαμπου Μπούρα, και διακόπηκαν, για λίγο, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Αυτές οι συζητήσεις είναι μια ευκαιρία να αναλυθούν θέματα στο ιστορικό τους βάθος και ο συνδυασμός Ακρόπολης και Κορρέ είναι από μόνος του αρκετός για να τραβήξει την προσοχή.Ο Μανόλης Κορρές μπορούσε να σχεδιάσει από μνήμης την Ακρόπολη στην αρχαιότητα όσο σπούδαζε (φωτ.) καθώς θυμόταν απέξω τις διαστάσεις των βασικών κτιρίων, όπως είπε στη χθεσινή διαδικτυακή διάλεξή του για την ιστορία της πρόσβασης στον Ιερό Βράχο, όπου αναφέρθηκε και στο έργο των νέων διαδρομών.
Οι διαστρώσεις

Βέβαια, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε στην αρχή ότι τα αναστηλωτικά ζητήματα θα εξεταστούν στο προσεχές διεθνές συνέδριο της ΕΣΜΑ τον Νοέμβριο, το επίκαιρο θέμα των διαστρώσεων της Ακρόπολης τέθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε και ο κ. Κορρές υπεραμύνθηκε των νέων διαδρομών που αποκαθιστούν, όπως είπε, την κανονική μορφή του μνημείου. «Με ικανοποιεί απολύτως διότι αυτό αντικαθιστά βράχο, δεν αντικαθιστά ένα οδόστρωμα», σημείωσε. Σε περιπτώσεις αρχαίου οδοστρώματος, συνέχισε, η λύση θα ήταν να βρεθούν τα ίδια υλικά και να επαναληφθεί το μοτίβο του οδοστρώματος (π.χ. λιθόστρωτος ή χωμάτινος δρόμος). Στην περίπτωση όμως που «ο δρόμος είναι ο ίδιος ο βράχος», ο οποίος έχει φθαρεί, οι επιλογές, είπε, είναι δύο: «Ο ιδανικός για εμένα τρόπος είναι η ανάπλαση επιφάνειας από παρόμοιο βράχο, αλλά αυτό κοστίζει πάρα πολύ και είναι πολύ δύσκολο. Αν ήμουν νέος ίσως το δοκίμαζα, αλλά ξέρω πόσο δύσκολα είναι να περνάμε από τη θεωρία στην πράξη. Κινηθήκαμε ρεαλιστικά με ένα υλικό που είναι στενός συγγενής του φυσικού βράχου. Το σκυρόδεμα είναι κοντά στη φύση», σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι σέβεται απολύτως τις αισθητικές διαφωνίες αλλά δεν αποδέχεται τις κατηγορίες περί αλλοίωσης του ίδιου του βράχου. «Αυτό που μας ενόχλησε είναι ότι, αντί να περιοριστούν ότι δεν τους αρέσει (σ.σ. όσοι διαφωνούν), γράφουν ότι δεν είναι αντιστρεπτό και ότι για να αφαιρεθεί πρέπει να γίνει πόλεμος με τον βράχο κ.λπ. Αυτά είναι ισχυρισμοί που για να διεκδικούν την προσοχή της κοινωνίας πρέπει να αποδειχθούν. Δεν ισχύουν, και πιστεύω ότι σύντομα ο κόσμος θα έχει μια καλύτερη γνώμη όταν το δει ο καθένας με τα μάτια του».

Με αφετηρία τη γεωλογική ιστορία της Ακρόπολης, ο κ. Κορρές παρουσίασε τις ιστορικές φάσεις, τις φυσικές και τεχνητές παρεμβάσεις που αφορούσαν την πρόσβαση στο μνημείο, φτάνοντας μέχρι τα έργα του Δημήτρη Πικιώνη.

Η διάλεξη του κ. Κορρέ μπορεί να ήταν αρκετά τεχνική για εμάς, αλλά ήταν επίσης γεμάτη από τις ιστορίες ενός ανθρώπου και επιστήμονα που δεν δίστασε να μπει «στα λαγούμια της Ακρόπολης», στις οπές και στις σπηλιές που έχει σε ορισμένα σημεία του ο βράχος, για να τις μελετήσει, ή που έκανε σχέδια για την κίνηση των υπόγειων υδάτων και λεπτομερείς αναπαραστάσεις της Ακρόπολης όπως ήταν στην αρχαιότητα, από μνήμης, γνωρίζοντας απέξω τις διαστάσεις των κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: