slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημοσκόπηση Pulse: Παρα το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας οι ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΑΡΑΝΕ από τους πολίτες-ΚΑΡΤΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ


Η δημοσκόπηση της Pulse δεν είναι για πανηγυρισμού καθώς σε βάθος επταμήνου  η Ν.Δ.
υποχωρεί  κατά 4.5 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει αμελητέα τις δυνάμεις του κατά μία μονάδα.
Και  η ψαλίδα μεταξύ των δύο από τις 17.5 μονάδες διαφορά πέφτει στις 12 συνολικά  -Σεπτέμβριος 2020 ΝΔ, 41,4% --ΣΥΡΙΖΑ 24,0% Διαφορά 17,5% . Μάρτιος 2021 - ΝΔ 37% ΣΥΡΙΖΑ 25% Διαφορά 12%. Φυσικά αποτυπώνεται  η κούραση και ο περιορισμός των αντοχών από την πανδημία αλλά υπάρχουν και επικοινωνιακές αστοχίες. Καλα λοιπόν θα κανουν οι κύριοι υπουργοί και βουλευτές και διάφοροι κομισάριοι να να ξεπεζέψουν και να αφήσουν τα πανηγύρια για τις  καταλληλότητες 
και τις διψήφιες  διαφορές και ας ξυπνήσουν όσο είναι καιρός να ασχοληθούν με τα προβλήματα του κόσμου διότι μπορεί να ξυπνήσουν απότομα και τότε θα ειναι κάπως αργα .
 


Τι δηλώνουν για το άνοιγμα της αγοράς και οι απαντήσεις για ελληνοτουρκικά και Μπάιντεν

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση της επιδημίας του κορoναϊού, σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη. Οι πολίτες είναι ανήσυχοι για τις νέες μεταλλάξεις του κοροναϊού και η προθυμία να εμβολιαστούν έχει εκτοξευθεί. Σχετικά με το lockdown το 35% επιθυμούν άμεση χαλάρωση και το 34% εκτιμά ότι χρειάζεται μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων.

Οι περισσότεροι πάντως εκτιμούν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.



Στο ερώτημα για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της πανδημίας, το 62% τους αποτιμά αρνητικά (24% μάλλον αρνητικά, 38% σίγουρα αρνητικά) και το 30% θετικά (12% σίγουρα θετικά, 18% μάλλον θετικά).



Το θέμα των μεταλλάξεων

Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες, το 59%, ανησυχούν για τις νέες μεταλλάξεις (30% πολύ, 29% αρκετά), το 20% μέτρια, ενώ μικρή είναι η ανησυχία του 15% των ερωτηθέντων (6% λίγο, 9% ελάχιστα έως καθόλου). Η ανησυχία για τις μεταλλάξεις είναι μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών ενώ λιγότερο ανήσυχη είναι η ηλικιακή ομάδα 17 έως 29 ετών.



Που αποδίδονται τα κρούσματα

Σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, το 42% εκτιμούν ότι οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, το 24% εκτιμά ότι ευθύνεται η χαλαρή τήρηση μέτρων και περιορισμών, το 18% οι ανεπαρκείς έλεγχοι εφαρμογής των μέτρων και των περιορισμών, το 20% απαντά ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλαν οι διαδηλώσεις, το 10% οι νέες μεταλλάξεις και το 6% οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.



Τεράστια η αποδοχή των εμβολίων

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΚΑΪ και της Pulse για την αποδοχή των εμβολίων κατά του κοροναϊού. Η συντριπτική πλειονότητα, το 82% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι).


Διχασμός για τα μέτρα

Σχετικά με την άρση lockdown οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.



Τι έχει προτεραιότητα για να ανοίξει

Το 42% εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, το 30% επιθυμούν να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.





Κυρίαρχος Μητσοτάκης - Κρατάει σταθερά ποσοστά η Νέα Δημοκρατία

Προβάδισμα 12 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse. Πιο αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7%, ΚΚΕ με 5,5%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» απάντησε το 7,5% ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ φτάνουν στο 10,5%.



Σταθερή στο διψήφιο η διαφορά

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 11 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ 25%. Ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, ΚΚΕ με 5%, Ελληνική Λύση με 4,5% ΜέΡΑ25 με 3%, «άλλο» απαντά το 7%, λευκό/άκυρο/αποχή 5% και ΔΑ/Αναποφάσιστοι είναι στο 10%.




Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι στο 76% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 69%.

Παραμένει «χιλιόμετρα μπροστά» ο Μητσοτάκης από Τσίπρα

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 16 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 43% των ερωτηθέντων έναντι 27% που επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησαν το 27%.




Η αξιολόγηση για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Στο ερώτημα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απάντησαν θετικά (πολύ 11%, αρκετά 21%) και το 32% αρνητικά (12% λίγο, 20% ελάχιστα έως καθόλου). Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (51%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (72%) και του ΣΥΡΙΖΑ (39%).



Η γνώμη των πολιτών για τις τηλεοπτικές άδειες

Με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, συμφωνεί το 33% των ερωτηθέντων, μάλλον συμφωνεί το 15%, μάλλον διαφωνεί το 11% και σίγουρα διαφωνεί το 19%.



Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις για σύσταση προανακριτικής δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (55%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές απαντήσεις από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (36%) και του ΣΥΡΙΖΑ 30%. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 12% σίγουρα συμφωνεί και 16% μάλλον συμφωνεί με τη σύσταση προανακριτικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: