slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αλλεργικός στην ευπρέπεια και τον πολιτικό πολιτισμό ο Περιφερειάρχης

C:\Users\Hp\Desktop\ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ\Summaxia-N-Aigaiou-600x290.jpgΡόδος 28.02.21

Ρεσιτάλ πολιτικής εμπάθειας, αυταρχισμού και αλαζονείας, έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε διαδικτυακά  ο κύριος Περιφερειάρχης, μόνο και μόνο για να πλήξει και να απαξιώσει τον επικεφαλή της παράταξης κ. Μανώλη Γλυνό γιατί  πήρε  πρωτοβουλία,  για τις ιαματικές πηγές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

Στη στιγμή που μέχρι τώρα η Περιφερειακή αρχή  ήταν άπραγη  για το θέμα, ενοχλήθηκε σφόδρα, φοβούμενη μη χάσει δόξα και πρωτεία,  όταν   ο κ. Γλυνός πήρε την  πρωτοβουλία και  ζήτησε  να γίνει συζήτηση για το επίμαχο σχέδιο νόμου,  που αφορά τις  Πηγές σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες  και αξίωσε,  την απόσυρση των επίμαχων άρθρων  για την σύσταση της ΑΕ, που θα διαχειρίζεται όλους τους ιαματικούς πόρους προκειμένου να μην  χάσουν οι Δήμοι σημαντικά περιουσιακά και αναπτυξιακά στοιχεία τους. 

Ο  Περιφερειάρχης, έφτασε στο  σημείο  να  κατηγορήσει τον κ. Γλυνό,   ότι φταίει επειδή όλη η ακίνητη περιουσία της Δωδεκανήσου και μαζί και οι πηγές πέρασαν  από την   KEΔ  στην  δικαιοδοσία της ΕΤΑ. 

Έχει και άλλη μια αιτία όμως αυτή η απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά του Περιφερειάρχη. Ήταν ο εμβολιασμός του εκτός σειράς στην Χάλκη για τον οποίο δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρότι βούιξε το πανελλήνιο.  Έστρεψε λοιπόν τη συζήτηση αλλού για να αποφύγει την ετυμηγορία των μελών του σώματος. 

Όταν ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός, του απάντησε στη δευτερολογία του, ότι οι Πηγές Καλλιθέας έχουν παραχωρηθεί  το 2012 με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το 2012 και επίσης όταν το μέλος της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Κανταρζής, έκανε αναφορά στο όνομα του κ. Γ Νικητιάδη ο οποίος  συνέβαλε ώστε να είναι στην κυριότητα του Δήμου Ρόδου  το μνημείο τότε   όντας στη γωνία  και στερούμενος σοβαρών επιχειρημάτων,  ο Περιφερειάρχης εξανέστη  και  κατεβάζοντας και  άλλο  το επίπεδο έστρεψε τη συζήτηση αλλού. 

Ακολούθως  όμως, ξεπέρασε τα  όρια της  ευπρέπειας, αφού έφθασε στο σημείο κατά τη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος, να αναφέρει  στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, ζητήματα που αφορούν δικαστικές του υποθέσεις που δεν ενδιαφέρουν το σώμα και κατ επέκταση και τους πολίτες. 

Η υποβάθμιση της συζήτησης ενός τόσο σοβαρού θέματος που αφορά τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες η απρέπεια , ο αυταρχισμός και  η αήθης επίθεση που δέχθηκε  οδήγησαν τον κ. Γλυνό και τα περισσότερα μέλη της παρατάξεως να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.  

Στην  πρωτολογία  του αναφορικά με το σχέδιο νόμου που αφορά τις Πηγές Καλλιθέας ο κ. Μανώλης Γλυνός τόνισε πιο αναλυτικά τα  ακόλουθα:

Με τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού, δρομολογούνται  διαδικασίες για τη σύσταση ΑΕ ( Ιαματικές Πηγές Ελλάδος) . Με έδρα την Αθήνα θα έχει σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, και του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα 1000 μέτρων. 

Στην Α.Ε. θα μεταβιβαστούν όλα τα δικαιώματα, χρήσης διαχείρισης και εκμετάλλευσης των φυσικών ιαματικών πόρων που σήμερα ανήκουν στους οικείους ΟΤΑ.  Και από ότι φαίνεται το μόνο που θα μπορούν να εισπράττουν οι ΟΤΑ, είναι ένα ποσοστό επί των κάθε είδους αποδόσεων. Είμαι 22 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω ζήσει διαχρονικά την σχέση του κράτους με την Τ.Α. Αυτή χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία. 

Το 1ο :το κράτος  δίνει στους ΟΤΑ αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους και 2ον το κράτος παίρνει από τους Δήμους ότι είναι επικερδές και με προοπτικές αναπτυξιακές.  

Με αυτό τον τρόπο καταλύεται η αυτοτέλεια των Δήμων και επέρχεται  η απώλεια σημαντικών περιουσιακών τους στοιχείων.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σύμφωνος με την υφαρπαγή  των Ιαματικών Πηγών. Η απόσυρση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το  υπουργείο Τουρισμού πρέπει να είναι απαίτηση των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου καθώς και της Περιφέρειας μας. Διαφορετικά η ψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσει την ευκαιρία στην κεντρική διοίκηση να δημιουργήσει ένα νέο υπερταμείο τύπου ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο δεν θα μετέχουν οι Δήμοι και θα διαχειρίζεται τους ιαματικούς πόρους, για να αποδίδει ψίχουλα στους ΟΤΑ .

Θα πρέπει  όλοι να  υπερασπιστούμε το δικαίωμα της Τ. Α. να διαχειρίζεται τις ιαματικές πηγές.  Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχουν οκτώ νησιά που έχουν  πηγές  ιαματικές και πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της Αυτοδιοίκησης, αφού αποτελούν για τα νησιά μας ένα σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο αλλά και ένα πολιτισμικό και ιστορικό αγαθό με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες .

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων  καθώς και με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου  Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος απέρριψε τα άρθρα 7 έως 14 του σχετικού νομοσχεδίου που αφορούν τη σύσταση της διαχειρίστριας Α. Ε.

Πιστεύουμε  ακράδαντα, ότι  η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των πηγών από τους Δήμους και η παροχή από την πολιτεία ουσιαστικών εργαλείων για την περαιτέρω αξιοποίηση τους, θα μπορούσε ουσιαστικά να βοηθήσει την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας. 

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να τοποθετηθεί και το Περιφερειακό  μας Συμβούλιο, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των Δήμων και να ζητήσει την απόσυρση των άρθρων για τη σύσταση της ΑΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: