Παρέμβαση της Τομεάρχη Εργασίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του υπ. Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και το ΑΣΕΠ.
H ζωή και η πολιτική επιφυλάσσει εκπλήξεις που πολλές φορές είναι αποκαλυπτικές και εκθέτουν, γιατί τα λόγια και τα έργα μας καταγράφονται. Το Γενάρη του 2019 σε αυτήν εδώ την αίθουσα, έχοντας βγει από τα μνημόνια. συζητούσαμε το νόμο 4590/19 για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ. Τότε που είχαμε κατοχυρώσει με πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις το 1:1 στις προσλήψεις μετά από 10 χρόνια μνημονίων και απαξίωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Ήρθαμε να ενισχύσουμε το ΑΣΕΠ, να το αναβαθμίσουμε, να βάλουμε έναν ετήσιο και πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων, με επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών, με δυνατότητα διετούς προκήρυξης, να θεσπίσουμε την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών, και να ενισχύσουμε την όλη λειτουργία του ΑΣΕΠ προς όφελος του έλληνα πολίτη και του ελληνικού δημοσίου
Κύριε Βορίδη εσείς τότε ήσασταν απέναντί μας, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κάνατε μία λυσσαλέα μάχη εναντίον εκείνου του νομοσχεδίου. Εξ ου και λέω ότι η ζωή και η πολιτική επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Ήταν μία μάχη ισοπεδωτική ενάντια σε κάθε λογική προγραμματισμού των προσλήψεων με βάση τις ανάγκες και σε όλες τις άλλες διατάξεις που θεσπίσαμε. Σήμερα εσείς έρχεστε να υποστηρίζετε ένα νομοσχέδιο που είχε προετοιμαστεί από τον προκάτοχό σας, που στην πραγματικότητα θεσμοθετεί εκ νέου όλες αυτές τις διατάξεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει, βάζοντας όμως τη δική σας ιδιαίτερη πινελιά που δεν είναι υπέρ της δημόσιας διοίκησης και των αναγκαίων προσλήψεων. Η γραμμή που εσείς υπηρετούσατε τότε της καταγγελτικής και ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης σε κάθε προσπάθεια διοικητικής, πραγματικής μεταρρύθμισης δεν ήταν μόνο προσωπική σας θέση. Ήταν η θέση της Νέας Δημοκρατίας και της δεξιάς αντίληψης απέναντι στο δημόσιο και στο κράτος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση το 2015 βρήκε μία διαλυμένη δημόσια διοίκηση με την υπογραφή του τότε υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης, του κ. Μητσοτάκη. Από τι χαρακτηριζόταν η πολιτεία του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Σαμαρά; από τη διαθεσιμότητα, από τις απολύσεις τριών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, από την τιμωρητική αξιολόγηση του 15% που οδηγούσε σε διαθεσιμότητα και σε απολύσεις και βέβαια από την κατάργηση κάθε έννοιας κρίσεων προϊσταμένων, καθώς ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν τις εκλογές με διοικητική πράξη αντικατέστησε όλους τους προϊσταμένους των υπουργείων. Ήτανε πολύ σοβαρή προσπάθεια και το έργο που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση, και από το Χριστόφορο το Βερναρδάκη και την Όλγα Γεροβασίλη, και όλοι οι υπουργοί που περάσαμε από το υπουργείο διοικητικής ανασυγκρότησης προσπαθήσαμε μέσα στις δύσκολες μνημονιακές εποχές. Και, όντως αποκαταστάθηκαν οι απολυμένοι και καταργήθηκε η ντροπιαστική διαθεσιμότητα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στα μνημονιακά χρόνια είχε σημασία τι πολιτική υπηρετούσε και τι διεκδίκηση έκανε η κάθε κυβέρνηση. Διαμορφώθηκαν συνθήκες πραγματικής αξιοκρατίας με την κινητικότητα, η οποία επιτέλους σταμάτησε τις πελατειακές μετατάξεις, θεσπίστηκαν τα ψηφιακά οργανογράματα και όλα τα άλλα που ειπώθηκαν προηγουμένως.
Και τώρα, μετά από ενάμιση χρόνο «επιτελικού κράτους» της Νέας Δημοκρατίας το οποίο χαρακτηρίζεται όχι από αριστεία αλλά αλλά από πελατειακές σχέσεις και παράκαμψη του ΑΣΕΠ, δυστυχώς και στο δικό σας προηγούμενο υπουργείο, από αδιαφανείς διαδικασίες και απευθείας αναθέσεις με αφορμή την πανδημία, από συνεχείς προσλήψεις μετακλητών που έχουν φτάσει στις 3000 με ένα κόστος 65 εκ για τον κρατικό προϋπολογισμό, από αυτό το υδροκέφαλο σύστημα της προεδρίας γύρω από τον πρωθυπουργό το οποίο έχει τριπλασιάσει τα έξοδα του, χιλιάδες μετακλητοί με λιγότερα προσόντα.
Αυτό το νομοσχέδιο που είχε ξεκινήσει ο κύριος Θεοδωρικάκος και συνεχίζει σήμερα ο κύριος Βορίδης, στην πραγματικότητα όπως είπε και εισηγητής μας ο κύριος Ζαχαριάδης είναι ένα επικοινωνιακό νομοσχέδιο, δήθεν για μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Προβλέπει για το 2022 αυτόν τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό, και στην ουσία αναβάλει τις αναγκαίες προσλήψεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμυς χώρους όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας εν μέσω πανδημίας, καθώς και στην παιδεία, έχοντας μπλοκάρει όλο τον προγραμματισμό των προσλήψεων των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα αφήνει χώρο να συνεχίσουν οι προσλήψεις των συμβασιούχων και των μετακλητών. Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ, να το αναγνωρίσουμε, ότι δεχτήκατε τις προτάσεις του εισηγητή μας και του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά από θέματα, αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεστε να θεσπίσετε εκ νέου όλες αυτές τις διατάξεις που προϋπήρχαν, αλλά να τις βάλετε κάτω από τη δική σας λογική του επιτελικού - κομματικού κράτος..
Κλείνοντας, επειδή το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ένα μείζον θέμα και αυτήν τη στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 400.000, αντί να γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ που θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης προκειμένου να επιταχυνθεί επιτέλους η απονομή των συντάξεων για τους χιλιάδες αυτούς συνταξιούχους που ζουν στην ανέχεια μέσω κρίσης, είδαμε να αλλάζουν οι υπουργοί εργασίας αλλά δυστυχώς ο εμπαιγμός των συνταξιούχων να συνεχίζεται. Ο κ. Χατζηδάκης ως νέος υπουργός εξέδωσε την ίδια εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο κ. Βρουτσης συνεχίζοντας τον ίδιο αποτυχημένο δρόμο που επιτείνει και δεν επιλύει αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=rz-QJz2ig6k
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου