slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φίλιππος Φόρτωμας: «Νησιωτική πολιτική για πρώτη φορά στην πράξη»

Για την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης που στοχεύει στη στήριξη και ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας εμπράκτως, με σχέδιο και στρατηγική, μίλησε σήμερα ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο την εφαρμογή ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στο νησιωτικό χώρο.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φόρτωμας, ο πυρήνας του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελείται από: τη Γαλάζια Ανάπτυξη και τη Γαλάζια Οικονομία, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη των υποδομών των νησιωτικών περιοχών, με στόχο να αντιμετωπιστεί η νησιωτικότητα με ένα συνεκτικό και οργανωμένο σχέδιο, εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Ο κ. Φόρτωμας επεσήμανε τα τρία σημαντικά εργαλεία που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, το Πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ», το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας» και το «Ταμείο Θαλάσσιας και Γαλάζιας Οικονομίας», τα οποία θα χρηματοδοτήσουν λιμενικές υποδομές, θαλάσσιες ενδομεταφορές, έργα υποδομών και δικτύων διαχείρισης, έργα διαχείρισης ενέργειας, ενώ θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, θέτοντας στέρεες βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο της θαλάσσιας οικονομίας.

Όσον αφορά τα επιμέρους άρθρα του νομοσχέδιου, ο Βουλευτής Κυκλάδων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των Ανώτατων Εμπορικών Σχολών και της ΑΕΝ Σύρου, αλλά και την ενίσχυση των επιχειρήσεων δραστηριοποίησης ξύλινων σκαφών (καρνάγια και ταρσανάδες) οι οποίες λειτουργούν στη Σύρο, την Πάρο, την Φολέγανδρο και τις Μικρές Κυκλάδες.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει έμπρακτα την σημασία του νησιωτικού χώρου. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία φέρνει μεταρρυθμιστικές τομές για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των νησιωτικών περιοχών.

Τόσα χρόνια η νησιωτικότητα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά σαν μια γεωγραφική έννοια. Σήμερα, αναδεικνύεται για πρώτη φορά η πραγματική της διάσταση, η οποία έπρεπε να είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο. Τα νησιά στηρίζουν την εθνική μας οικονομία, τα νησιά ορίζουν τα σύνορά μας. Σε αυτά τα νησιά και σε αυτούς τους νησιώτες η Πολιτεία σήμερα ανταποδίδει αυτό που τους αξίζει», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φόρτωμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: