slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ραγδαίες εξελίξεις: Στη Βουλή η δικογραφία με τις καταγγελίες Καλογρίτσα κατά Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες – Θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή; Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία για τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Στα χέρια του Κοινοβουλίου περνάει η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου αποστέλλει στη Βουλή τη δικογραφία για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.


https://www.dikastiko.gr/eidhsh/ragdaies-exelixeis-sti-voyli-i-dikografia-me-tis-kataggelies-kalogritsa-kata-pappa-gia-tis-tileoptikes-adeies-tha-systathei-exetastiki-epitropi/



Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μαρτύρων, ο εισαγγελέας έκρινε πως η υπόθεση προσκρούει σε τυχόν ευθύνες του Νίκου Παππά και βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, θα πρέπει να διερευνηθεί από τη Βουλή. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει και το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις καταγγελίες έναντι του πρώην υπουργού.




Κεντρικό ρόλο στην πορεία της υπόθεσης προς τη Βουλή διαδραμάτισε ο αποκαλούμενος τότε κόκκινος εργολάβος, Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος με πρόσφατο 18σελιδο υπόμνημα του απαντά συγκεκριμένα ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία θεωρεί πως πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.




Και αναφέρει έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Οι «ερευνητέες πράξεις»

Στο υπόμνημα περιλαμβάνει μάλιστα ολόκληρο κεφάλαιο με τίτλο «ερευνητέες πράξεις πολιτικών προσώπων» αναφερόμενος στον ρόλο του Νίκου Παππά. «Ο τότε υπουργός Επικράτειας, Νίκος Παππάς, είχε σημαντική και καθοριστική ανάμειξη στο εν λόγω εγκληματικό σχέδιο των εγκαλουμένων, καθώς ήταν αυτός που έφερε σε επαφή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και οργάνωσε τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, δέον όπως ερευνηθεί η ευθύνη του ανωτέρου προσώπου αναφορικά με τα εκτιθέμενα αδικήματα, προκειμένου να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη» αναφέρει.


Το «σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς», κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε ως στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τού αποδίδει ότι «επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε».




Και επικαλούμενος τη νομοθεσία προσθέτει ότι ο Νίκος Παππάς «με τις ενέργειές του αυτές έθεσε εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έπληξε βαθύτατα τη διαφάνεια και την ακεραιότητα του δημόσιου διαγωνισμού, μολονότι η θέση που κατείχε τη δεδομένη χρονική στιγμή καθιστούσε επιτακτική την προάσπιση των συμφερόντων των διαγωνιζομένων και τη διαφύλαξη των αρχών που διέπουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς».

Σύμφωνα με τον Καλογρίτσα, το ίδιο πολιτικό πρόσωπο ήταν εκείνο που «οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως “μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Οταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: ο πρώην υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες».




Στο διά ταύτα του υπομνήματός του ο επιχειρηματίας προσθέτει πως ο τότε υπουργός «κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, δεδομένου ότι αυτός ήταν ο ανώτερος υπεύθυνος της διενέργειας της διαδικασίας του διαγωνισμού, παραβίασε ο ίδιος πρώτα από όλους τους όρους που τέθηκαν στην προκήρυξη. Απώτερος σκοπός του ήταν να αποκτήσει μία τηλεοπτική άδεια, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κανάλι “του χεριού τους” το οποίο θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα».

Η μηνυτήρια αναφορά

Με μηνυτήρια αναφορά του ο Καλογρίτσας από τον περασμένο Ιούλιο έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων λιβανέζικης εταιρείας CCC, υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους σύμβαση ήταν εικονική και επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.



Παράλληλα αναφέρεται στην επίμαχη συναλλαγή μεταξύ της εταιρείας του και του λιβανέζικου Ομίλου CCC, για να καταδείξει ότι ανάθεση υπεργολαβίας την εταιρεία «Τοξότης» για έργο της CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν εικονική και πως η χρηματοδότηση στην πραγματικότητα αφορούσε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες προκειμένου να εξυπηρετήσει την επιθυμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει «δικό της κανάλι».

Η δικογραφία θα παραμείνει στην τακτική δικαιοσύνη που θα συνεχίσει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρίας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κληθεί να καταθέσει ένας ακόμα μάρτυρας που έχει προτείνει η πλευρά Καλογρίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: