slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Kαι στο βάθος εκλογές;




Σάκης  Μουμτζής

Φαίνεται πως η κυβέρνηση περνά, μέχρι στιγμής, αβρόχοις ποσί το πιο κρίσιμο διάστημα της πανδημίας. Αυτό δείχνουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, κάτι που δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο για δύο λόγους: πρώτον, γιατί το υπό όρους άνοιγμα της χριστουγεννιάτικης αγοράς ήταν λογικό να προκαλέσει σημαντική δυσαρέσκεια στους πολίτες, γεγονός που θα έπρεπε να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις και δεύτερον, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει μιαν άνευ προηγουμένου επίθεση με σκοπό την φθορά της κυβέρνησης, όπως βέβαια θα έπραττε και κάθε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν κάποιος είναι στριμωγμένος στα σχοινιά, τον κτυπάς αλύπητα. 

Τελικά αποδεικνύεται πως ή η κυβέρνηση δεν στριμώχτηκε στα σκοινιά ή τα κτυπήματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεπαρκή και κυρίως άστοχα. Μάλλον συμβαίνει το δεύτερο. 

Με τον καινούργιο χρόνο η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειρισθεί με επιτυχία την οργάνωση του εμβολιασμού και κυρίως την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την παρατεταμένη πανδημία. Όπως είπε προχθές στην βουλή ο Γ.Α. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πού θα πάνε». Ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. 

Προφανώς όλο αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, καθώς υπάρχουν υπουργοί που υστερούν εκκωφαντικά και αυτό φαίνεται εδώ και αρκετό καιρό. Σχεδόν πάντα σε μια νέα πολιτική φάση εμφανίζονται και νέα πολιτικά πρόσωπα στις κυβερνήσεις που, με την φρεσκάδα τους, θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στο κυβερνητικό έργο.

 Ο πρωθυπουργός ευθύς ως λήξει ο υγειονομικός εφιάλτης θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της διενέργειας εκλογών. Κανένας πολιτικός ηγέτης δεν καίει όλα τα χαρτιά που διαθέτει. Όσοι εγκλωβίστηκαν είτε από κακή συγκυρία είτε από λανθασμένες επιλογές τους σε μονοδρόμους, ηττήθηκαν, γιατί έγιναν έρμαιο των γεγονότων. Αντί αυτοί να τα διαμορφώσουν, αφέθηκαν ανήμποροι στην φορά τους. Και οι πρόωρες εκλογές είναι από τα χαρτιά που διαθέτει ο πρωθυπουργός, εφ΄ όσον βέβαια οι πιθανότητες να τις κερδίσει είναι αυξημένες.

Ας σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστεί πιέσεις για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών από διάφορες πλευρές που δεν διακρίνονται για την αλληλεγγύη τους προς την πατρίδα μας. Πιθανόν δε αυτές οι πιέσεις να αφορούν και τις διαδικασίες και τους όρους εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Είναι γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση μέσα στο 2020 δεν είχε ούτε έναν μήνα ανέφελο. Και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2021, με συνέπεια να υπάρξει μια φυσιολογική κόπωση που θα καταστήσει απαραίτητο τον ανασχηματισμό και, γιατί όχι, την φυγή προς τα εμπρός με την διενέργεια διπλών εκλογών. Αυτός ακριβώς είναι και ο φόβος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διπλές εκλογές με τις οποίες εξουδετερώνεται και η ωρολογιακή βόμβα της απλής αναλογικής. 

Ένα εξάμηνο, με την υπάρχουσα πυκνότητα των γεγονότων, είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλά μπορούν να συμβούν και να ανατραπούν σχεδιασμοί και να καούν εναλλακτικές. Πάντως το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βγάζει κατά παράδοξο τρόπο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σχεδόν αλώβητους από την πανδημία, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι βυθισμένοι στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Προφανώς αυτοί εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του είναι πιο ικανοί από τους αντιπάλους τους στην διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων τους. 

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: