Σήμερα το πρωί, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του ανελκυστήρα που επιτρέπει την πρόσβαση στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα στον Ιερό Βράχο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ, αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ».
Α. Κορονοϊός
Τις τελευταίες ημέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Με σεβασμό στους πολίτες και στους εκατοντάδες επιστήμονες που μετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν από την Κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές μέλη της Επιτροπής των Ειδικών καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας.
Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά αμφιβολία ότι οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση επέλεξε να έχει και να παρέχει πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Καθιέρωσε στην αρχή καθημερινή ενημέρωση από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, συνέχισε να δημοσιοποιεί καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, επανέφερε τακτικές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και συγκρότησε Παρατηρητήριο Covid-19 το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιήσει 25 περιοδικές εκθέσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τις συνέπειές της.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει τη στιγμή αυτή μία σταθεροποίηση ή και μείωση κρουσμάτων, που έρχεται ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς από όσο αναμενόταν. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώνονται επίσης περισσότερα εξιτήρια από τα εισιτήρια ασθενών στα νοσοκομεία. Ωστόσο πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρή πίεση.
Με αυτά τα δεδομένα γίνεται προφανές ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά. Για αυτό, προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί. Κατ’ εξαίρεση από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Η παράταση των γενικών υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, πάνω από τη δυσφορία που προκαλεί σε όλους μας ο πόλεμος που δεχόμαστε από τον ιό, αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη. Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βεβαίως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.
Β. Ο Πρωθυπουργός στο 31ο Greek Economic Summit του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος την Τετάρτη σε ψηφιακή συζήτηση με διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων πολυεθνικών επιχειρήσεων, την οποία διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit. Τόνισε ότι, παρά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, η Κυβέρνηση επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με στόχο η Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, την Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα. Υποχρέωσή μου δεν είναι μόνο η ενασχόληση με το επείγον καθήκον μου, που έγκειται στη διασφάλιση ότι θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα “επιθετικό” μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική».
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συνολική ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν την Ελλάδα στην πολυετή κρίση που μας πέρασε. Και με σημαντικές προτεραιότητες τη μείωση των ανισοτήτων στο εισόδημα, τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, τη διασφάλιση της δίκαιης ανταμοιβής και της εργασιακής αξιοπρέπειας ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης και των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε μέσα στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο είναι ένα τεράστιο βήμα στην κατεύθυνση που θέλει την Ευρώπη να είναι σε θέση να δανείζεται ως υπερεθνική οντότητα και μετά να διοχετεύει επιχορηγήσεις και δάνεια στις χώρες που χρειάζονται την χρηματοδότηση περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που ανοίγεται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αξιοπιστία που έχει κερδίσει η Ελλάδα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς αφενός η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και αφετέρου το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, κάνει τους επενδυτές να νιώθουν πραγματικά ασφαλείς.
Γ. Η Ελλάδα προσελκύει μεγάλες επενδύσεις και στοχεύει στην αναστροφή του brain-drain
Την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που οδηγεί μεταξύ άλλων στην επέκταση των επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αρχικά σε 600 συνολικά θέσεις και με προοπτική διπλασιασμού, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα εργάζονται στον ψηφιακό κόμβο της μεγάλης αυτής φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη 200 άτομα. Η επιτυχία αυτή οδήγησε την Pfizer στην απόφαση να ανοίξει κι έναν δεύτερο κόμβο στην Ελλάδα, πάλι στη Θεσσαλονίκη, που αυτή τη φορά θα χρησιμοποιεί κοινές υπηρεσίες (shared services), που θα είναι επαγγελματικές υπηρεσίες, και ο οποίος θα εξυπηρετεί εσωτερικά την εταιρεία.
Η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει στο πρώτο στάδιο άλλες 350 θέσεις εργασίας. Έτσι, παρά την κρίση της πανδημίας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη πολυεθνική δημιουργεί δουλειές για συνολικά 600 ανθρώπους με δυνατότητα διπλασιασμού του αριθμού αυτού. Σημειώνεται ότι 15% έως 20% των αιτήσεων που δέχθηκε η εταιρεία για τις θέσεις εργασίας, προέρχεται από Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό, μετανάστευσαν λόγω της πολυετούς κρίσης και ήταν πρόθυμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στην οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους.
Η νέα πρωτοβουλία της Pfizer συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ενώ σηματοδοτεί και την αναστροφή του brain-drain η οποία αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του συνεκτικού σχεδίου που υλοποιεί η Κυβέρνηση.
Δ. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό
Είναι πλέον προφανές ότι η εικόνα στη χώρα μας αλλάζει δραστικά και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία. Το διάστημα Μαρτίου-Νοεμβρίου οι μεταναστευτικές ροές στα πέντε νησιά του Αιγαίου ήταν μειωμένες κατά 92% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (από 54.306 σε 4.344). Τον Οκτώβριο υπήρξε μείωση κατά 99% σε σχέση με πέρυσι (από 9.568 σε 112) και τον Νοέμβριο κατά 97% (από 9.112 σε 267). Στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των αφίξεων από τον Έβρο, για το διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος η μείωση των ροών από το 2019 στο 2020 καταγράφεται στο 79% (από 70.684 σε 14.904), ενώ για το διάστημα Μάρτιος-Νοέμβριος καταγράφηκε μείωση κατά 88% (από 65.264 σε 8.151).
Η κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών, στο ίδιο διάστημα που άλλες χώρες καταγράφουν σημαντική αύξηση, αποδεικνύει ότι στη χώρα μας συστηματική προσπάθεια και συγκροτημένη στρατηγική. Προστατεύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας από το Λιμενικό Σώμα και τα χερσαία από τον Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Αντιμετωπίζονται συστηματικά τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Ξεκαθαρίζει η ήρα από στάρι σε ό,τι αφορά τις εμπλεκόμενες Μ.Κ.Ο.. Έχει ανακτηθεί ο έλεγχος και η Κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα την επόμενη φάση της Εθνικής Στρατηγικής 2020-2021 για την ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και της ηπειρωτικής χώρας.
Σημειώνεται ότι η πραγματικότητα αυτή καταγράφεται και σε πρόσφατη έκθεσή της Frontex που επισημαίνει τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, ενώ υπάρχει σημαντική αύξηση από την δίοδο της Κεντρικής Μεσογείου μέσω Ιταλίας και επίσης μεγάλη αύξηση ροών στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ε. Σε διαβούλευση τα Σχέδια Νόμου για τα την Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και τα Οπτικοακουστικά Μέσα
Η Κυβέρνηση παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Έτσι τίθενται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση δύο ακόμη νομοσχέδια που καλύπτουν σημαντικούς τομείς της οικονομικής, ψηφιακής, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πρώτον, για να λειτουργεί ως ένα, το Κράτος χρειάζεται ενιαίο σχεδιασμό. Αυτό φιλοδοξούμε να πετύχουμε με την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Το κείμενο αυτό αποτυπώνει αρχές, στόχους και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας την επόμενη πενταετία. Η Βίβλος τίθεται σήμερα σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση. Καλούμε κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση του περιεχομένου της, που θα αποτελέσει πολύτιμη συνεισφορά στο κοινό μας όραμα για την Ψηφιακή Ελλάδα.
Δεύτερον, το Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2018/1808 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Στο σύγχρονο οπτικοακουστικό τοπίο, αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες σήμερα επικοινωνούν και ενημερώνονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν, και λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που συντελούνται σε επίπεδο αγοράς, κατανάλωσης και τεχνολογίας, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αντικατοπτρίζει την ψηφιακή πρόοδο και επικαιροποιεί τη νομοθεσία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.
Στο πλαίσιο αυτό, στο Α’ Μέρος του Σχεδίου Νόμου, ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, σύμφωνα με την οποία: α) απαγορεύεται η υποκίνηση, μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων και σε τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, β) αυξάνεται η προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων με την ενίσχυση των εργαλείων (νοηματική, υποτιτλισμός κ.α.) και τη θέσπιση διαδικασιών λογοδοσίας των παρόχων, γ) ενισχύεται η προστασία της σωματικής, ψυχικής και ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο (όροι και προϋποθέσεις στη σήμανση και παρουσίαση προγραμμάτων κ.α.), δ) ενισχύεται η εθνική και ευρωπαϊκή παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, ε) θεσπίζονται κανόνες για τους παρόχους πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Νομοθετείται για πρώτη φορά η υποχρέωση τους για προστασία των ανηλίκων και για αποτροπή μέσω των υπηρεσιών αυτών υποκίνηση σε βία, ή μίσος, ή τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, παιδικής πορνογραφίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού, στ) ενθαρρύνεται η θέσπιση εθνικών κωδίκων δεοντολογίας με στόχο την περαιτέρω προστασία των καταναλωτών και ιδίως των ανηλίκων, αλλά και της δημόσιας υγείας.
Στο Β’ Μέρος του Σχεδίου Νόμου, ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όπως ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, για παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, για παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών, για τη διαφήμιση στα Μ.Μ.Ε. και για το Ε.Σ.Ρ. και την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.
ΣΤ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 11:00 το πρωί. Υπουργικό Συμβούλιο που χρειάζεται να συγκληθεί, για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, προκειμένου να επεξεργαστεί τον πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό της Κυβέρνησης.
Κλείνω με μια αναφορά σε έναν μεγάλο φιλέλληνα που έφυγε από τη ζωή. Τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση τον μεγάλο της φίλο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας. Και με τη στήριξή του εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ:Ο Πρωθυπουργός, πότε προγραμματίζεται να ανακοινώσει στους πολίτες τις αποφάσεις του για τα όποια επόμενα βήματα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως φάνηκε από την εισαγωγική μου τοποθέτηση, το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό. Υψηλότερο απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς, μετά από αρκετές εβδομάδες σε κατάσταση lockdown, ενώ και η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι υψηλή. Επομένως, θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα, όλα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες μας, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και μετά θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 7 Δεκεμβρίου; Και ποιο είναι το σχέδιο για το λιανεμπόριο; Τι θα γίνει με τα σχολεία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα έχουμε λίγο υπομονή για τις επιμέρους κατηγορίες οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας που επισημαίνετε. Αυτό που ανοίγει στις 7 του μηνός είναι τα αμιγώς εποχικά καταστήματα και οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο από τον κ. Σταμπουλίδη.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχεδιάζετε επιπλέον μέτρα στήριξης για κλάδους όπως η εστίαση; Το μειωμένο ενοίκιο θα ισχύσει και για το Δεκέμβριο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει ότι όταν επεκτείνουμε τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, το Κράτος, η Κυβέρνηση έρχεται και συμπληρώνει το οικονομικό πακέτο στήριξης προκειμένου να μπορέσουν όλοι μαζί να σταθούν και να είναι στα πόδια τους όταν θα έρθει η ώρα για τη δυναμική επανεκκίνηση, μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης. Θα συνεχίζουμε, λοιπόν, να στηρίζουμε τους κλάδους της οικονομίας. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχετε από το οικονομικό επιτελείο όταν ανακοινώσουμε το πλήρες σχέδιο μας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ:Ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι τα μπαρ θα ανοίξουν όταν θα έχουμε εμβόλιο. Δηλαδή, θα μείνει κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι τον Ιούλιο, που θα έχει ολοκληρωθεί -καλώς εχόντων- ο εμβολιασμός; Και ποια μέτρα στήριξης θα λάβει η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στον κλάδο και ιδιαίτερα τους μικρούς επιχειρηματίες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους κλάδους, που πλήττονται από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Και, φυσικά, αυτό θα συνεχίσει για όσο διάστημα χρειαστεί. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, καθώς απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών. Αυτό έχει φανεί και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και επομένως, μπορεί να διατηρεί υψηλά ταμειακά αποθέματα. Από εκεί και πέρα, το πότε ακριβώς θα ανοίξουν τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, θα έχετε λίγο υπομονή να δείτε ολόκληρο το σχέδιο, όπως θα το ανακοινώσει η Κυβέρνηση.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Στη Σύνοδο Κορυφής -στις 10 και 11 Δεκεμβρίου- τι σκοπεύει να ζητήσει η χώρα μας, σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Θα ζητήσουμε εμπάργκο πώλησης όπλων; Σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών -αν η Τουρκία είναι σύμφωνη- πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Όπως ξέρετε, μετά και από μεγάλη προσπάθεια και της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλων κρατών-μελών, έχουμε τα Συμπεράσματα της 1ης και 2ας Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία είναι σαφέστατα όσον αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν. Έχουμε, επίσης, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου στο οποίο είχαμε την αναφορά του Πρωθυπουργού για εμπάργκο όπλων. Και τα δύο θέματα αναμένεται να συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα σας ενημερώσουμε, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που θα έχουν γίνει γι’ αυτό το πλαίσιο. Και φυσικά θα δούμε μετά τα Συμπεράσματα, που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τους διεθνείς παράγοντες προκειμένου να μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας ευθέως κυρώσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πως εξελίσσονται οι επαφές αυτές; Υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα; Και το δεύτερο σκέλος: Πως αντιμετωπίζετε τη νέα θέση της τουρκικής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία εγκαταλείπει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων Κρατών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Η θέση και της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρώπης συνολικά με τα Συμπεράσματα που έχει υιοθετήσει στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ξεκάθαρη. Όσον αφορά το πρώτο -την ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Τουρκίας- περιμένουμε αυτή να έχει συνέπεια και συνέχεια. Δεν θέλουμε να είναι προσχηματική. Δεν θέλουμε να ακούμε για συζήτηση ειρηνικής επίλυσης της μιας και μοναδικής διαφοράς την οποία έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την ίδια στιγμή να βλέπουμε παράνομες Navtex ή και προκλητικές ενέργειες όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα. Αυτό που θέλουμε είναι συνέπεια και συνέχεια. Και δεν το ζητάμε μόνο εμείς. Το ζητούν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, γιατί είδαν μια προσχηματική συμπεριφορά το προηγούμενο διάστημα από τον Τουρκία.
Και για να επανέλθω και σ’ ένα προηγούμενο ερώτημα - που άφησε ένα σκέλος αναπάντητο- οι διερευνητικές επαφές είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρχει η συνέπεια και η συνέχεια από πλευράς της Τουρκίας.
Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Θα υπάρξει κοινό προσκλητήριο του Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς Αρχηγούς για δημόσιο εμβολιασμό όταν οι πρώτες παρτίδες θα έρθουν στην Ελλάδα; Μέχρι στιγμής βλέπετε ανταπόκριση στα αιτήματά σας για σύμπλευση όλων στο συγκεκριμένο θέμα;
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πότε σκοπεύετε να ξεκινήσει η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού; Σας προβληματίζει ότι στις δημοσκοπήσεις περίπου το 1/3 αυτών δηλώνει επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι προτίθεται να προχωρήσει στον εμβολιασμό δημόσια και θα καλέσει και τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν και εκείνες, έτσι ώστε δια του παραδείγματος, να παρακινηθούν ακόμη και αυτοί που εμφανίζονται δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί. Τα ποσοστά, τα οποία δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τον εμβολιασμό, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δει διάφορες συντονισμένες προσπάθειες ενός αντιεμβολιαστικού κινήματος στην αντιμετώπιση διαφόρων ιώσεων που απαιτούσαν εμβολιασμό. Άρα, ένα σπέρμα αμφισβήτησης υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό. Πρέπει να το διαλύσουμε. Πώς θα το διαλύσουμε; Προφανώς, μέσω του παραδείγματος, του Πρωθυπουργού και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, αλλά και του γεγονότος ότι ο γενικός πληθυσμός θα βλέπει ότι ομάδες πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί ή οι ευάλωτοι, έχουν προχωρήσει με απόλυτη ασφάλεια και διαπιστώνουν αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο αυτό. Για να βοηθήσουμε αυτό να γίνει γρηγορότερα, παρά αργότερα -γιατί έχει σημασία η ταχύτητα που θα αποκτήσει η κοινωνία μας στην πολυπόθητη ανοσία- θα προχωρήσουμε και σε καμπάνια εμβολιασμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Σχετικές πρωτοβουλίες φαίνεται να είναι έτοιμη να αναλάβει και η Ε.Ε., μετά από σχετική παρέμβαση, που είχε η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Γιούροβα, στο προχθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων. Επομένως, θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης, για να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες, γιατί όταν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, τότε αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχέδιο διακομματικού παραδείγματος από όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, προσωπικότητες, καλλιτέχνες και λοιπά και αν έχουν γίνει σχετικές επαφές; Επίσης, αναμένουμε παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την αργοπορία αδειοδότησης των εμβολίων από την Ε.Ε.;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το θέμα των εγκρίσεων από τους αρμόδιους Οργανισμούς προχωρά, όπως είχε ανακοινώσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιερ. Επομένως, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η έγκριση, προκειμένου να έχουμε το σχέδιο να υλοποιείται, όπως έχει αρχικά ανακοινωθεί. Δηλαδή, τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου να έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να δείχνει ότι υπάρχει μια καθυστέρηση σε αυτό. Μακάρι να υπάρξει και επιτάχυνση.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο το εμβόλιο να είναι απαιτούμενο για ταξίδια στην Ελλάδα; Δηλαδή, για είσοδο στη χώρα να είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε διάφορα fora και εσωτερικά στην Ελλάδα και διεθνώς και είναι κάτι, το οποίο θα το συζητήσουμε στην πορεία. Αυτή τη στιγμή, είμαστε προσανατολισμένοι στην πειθώ. Γι΄ αυτό αναφέρθηκα στην πειθώ μέσω παραδείγματος και στην πειθώ, μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης, που είναι απαραίτητη για να έχουμε ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού που θα επιθυμεί να εμβολιαστεί. Μένουμε σε αυτό σε αυτή τη φάση. Όλες αυτές τις συζητήσεις τις ακούμε και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν στο μέλλον.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη διαγραφή παιδιών από νηπιαγωγείο, αν είναι ανεμβολίαστα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορονοϊό για τους μαθητές;
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα ζητηθεί εθελοντική συνδρομή νοσοκομειακών ή άλλων εκπαιδευομένων ιδιωτών για τον εμβολιασμό; Θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των μαθητών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ακόμη και αυτή η απόφαση του ΣτΕ είναι επιβοηθητική, ώστε όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη την επιστήμη και να υποκύψουμε σε θεωρίες συνομωσίας. Άρα, είναι ένα θετικό εργαλείο και αυτό, ώστε οι περισσότεροι πολίτες να πειστούν ότι είναι προς το συμφέρον των δικών τους αγαπημένων προσώπων και γενικά της κοινωνίας, ο εμβολιασμός με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Εμείς, αυτή τη στιγμή, δεν εξετάζουμε θέμα υποχρεωτικότητας. Αλλά, επαναλαμβάνω, ακούμε τις συζητήσεις που έχουν διατυπωθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θα συνεχιστούν και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κατά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη ο Πρωθυπουργός, είδε και τους διαδρόμους από τσιμέντο που, όπως καταγγέλθηκε από την Αντιπολίτευση, κατασκευάστηκαν αλλοιώνοντας το μνημείο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η καλύτερη απάντηση σε τέτοιου είδους αφορισμούς, όπως αυτούς που είδαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, είναι να επισκεφτεί κανείς αυτή την πιο φωτεινή και πιο προσβάσιμη Ακρόπολη. Καλούμε όλους εκείνους που έβγαιναν με πρωτοσέλιδα περί τσιμέντων ή που έκαναν πύρινες αναρτήσεις ότι κάποιοι αλλοίωσαν τον χαρακτήρα της Ακρόπολης, να πάρουν μαζί τους κάποια άτομα με κινητικά προβλήματα, να επισκεφτούν μαζί τον χώρο της Ακρόπολης και μετά να αναρτήσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο, για να δείξουν πραγματικά την αλλαγή που έχει γίνει και κάνει την Ακρόπολη πιο προσβάσιμη και πιο φωτεινή από ποτέ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τους ισχυρισμούς αυτοδιοικητικών στελεχών της Θεσσαλονίκης, που είχαν ζητήσει εγκαίρως τη λήψη περιοριστικών μέτρων για την πόλη και δεν εισακούστηκαν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε απαντήσει και στο παρελθόν. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους τοπικούς φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ήδη από τις 19 Οκτωβρίου. Επομένως, οι καμπάνες κινδύνου για την Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, είχαν χτυπήσει από πολύ καιρό. Απόδειξη ότι τα περιοριστικά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη και για άλλες πόλεις ελήφθησαν πολύ γρηγορότερα από το γενικό lockdown. Αυτό είναι κάτι, το οποίο αποδεικνύεται από τις ημερομηνίες των συσκέψεων και από τον λόγο της εποχής. Δεν υπήρξε κανείς, όμως, εκείνη τη στιγμή, που να είχε τοποθετηθεί δημόσια ζητώντας να γίνει πιο γρήγορα η λήψη περιοριστικών μέτρων, παρά αργότερα.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Έχετε κάποια εικόνα για το άνοιγμα των σχολείων; Πόσο πιθανό είναι αυτό να γίνει από το νέο έτος;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω κάποιες ειδικότερες κατηγορίες, αυτή τη στιγμή. Σας είπα ότι θα περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα. Το μόνο που ανοίγει από τις 7 Δεκεμβρίου είναι τα αμιγώς εποχικά καταστήματα.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί χρειάστηκε να δημιουργηθεί υποσύστημα στην καταγραφή των κρουσμάτων; Μπορούσαν οι Κινητές Μονάδες να συνδεθούν απευθείας στο σύστημα; Και γιατί αυτό κόστισε τέσσερις φορές πάνω από το σύστημα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλη η διαδικασία που έχει να κάνει με την καταγραφή των στοιχείων, που καταλήγουν τελικά σε ένα ενιαίο Εθνικό Μητρώο για τον covid-19, έχει αναλυθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Αρκουμανέα, αλλά και από σχετικές ανακοινώσεις. Επίσης, έχει δοθεί σαφής απάντηση για τα στοιχεία από τους ίδιους τους ειδικούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Παραπέμπω στις σχετικές δηλώσεις του κ. Βατόπουλου, του κ. Σύψα και άλλων. Από εκεί και πέρα, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, όλες οι διαφορετικές ροές καταλήγουν στο ίδιο ενιαίο Εθνικό Μητρώο. Και καλό θα ήταν να σταματήσουμε να δημιουργούμε σύγχυση γύρω από την αξιοπιστία αυτών των στοιχείων.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από την ανάλυση που γίνεται, έχει εξηγηθεί επαρκώς στην Κυβέρνηση πού οφείλεται η ανακοπή της τάσης αποκλιμάκωσης στον αριθμό των νέων μολύνσεων και η άνοδός τους στα επίπεδα άνω των 2.000 κρουσμάτων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ελπίζουμε αυτό να είναι κάτι, το οποίο να είναι προσωρινό. Είχαμε δει μια αποκλιμάκωση τις προηγούμενες ημέρες, κάποιες ημέρες σε σημαντικό ποσοστό, κάποιες άλλες ημέρες σε πολύ λιγότερο ποσοστό. Ελπίζουμε ότι αυτή η εβδομάδα να είναι η τελευταία που βλέπουμε υψηλά κρούσματα και να αρχίσει μια πιο απότομη αποκλιμάκωσή τους. Ευτυχώς, τα κρούσματα αυτά, τα πολύ υψηλά, συνδυάζονται αυτές τις ημέρες με μια κάποια βελτίωση στην πίεση του δέχεται το Σύστημα Υγείας και μακάρι αυτή να συνεχιστεί. Είναι πολύ πρόωρο να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα αυτή τη στιγμή. Και γι΄ αυτό παρατείνεται και η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη ορατότητα από τα στοιχεία, αν δηλαδή πράγματι πρόκειται να δούμε μια γρήγορη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα ή όχι. Αυτό θα το κρίνουμε τις επόμενες ημέρες, πάντα βλέποντας τις εισηγήσεις των ειδικών.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, οι διασωληνωμένοι επίσης. Ο κ. Κικίλιας είπε χθες ότι είμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι το lockdown είναι ο μόνος μας σύμμαχος μέχρι το εμβόλιο. Η Μέρκελ ανακοίνωσε παράταση μερικού lockdown. Το Ισραήλ σκέφτεται επαναφορά του. Γιατί η Κυβέρνηση σπεύδει να άρει κάποια περιοριστικά μέτρα, κίνηση που ίσως πληρώσουμε ακριβά στο εγγύς μέλλον;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι όλα όσα είπατε και από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά και από άλλες περιοχές του κόσμου, όπως το Ισραήλ, δείχνουν πόσο πραγματικά πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση που ζούμε. Όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εφαρμόσουν μια στρατηγική, την οποία προσαρμόζουν ανάλογα με την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου σε κατά τόπους περιοχές, είτε στην Ευρώπη, είτε αλλού, για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον πολύ μεγάλο κίνδυνο, που λέγεται κορονοϊός. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας όπου χρειάζεται. Δεν νομίζω να ακούσατε κάποιο ιδιαίτερο άνοιγμα τομέων της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Πάμε πάρα-πάρα πολύ προσεκτικά. Θα ανοίξουμε, 7 του μηνός, μόνο τα ελάχιστα εποχικά καταστήματα για αμιγώς εποχικά είδη. Θα περιμένουμε να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα σαφή σημεία αποκλιμάκωσης τόσο όσον αφορά τα κρούσματα, όσον και αναφορικά με την πίεση στο Σύστημα Υγείας, πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη κίνηση.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Χθες, σημειώθηκε ένα ακόμη ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου. Διασώθηκαν από το Λιμενικό και τη FRONTEX 32 άτομα, άλλα δύο έχασαν τη ζωή τους. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό το περιστατικό και πού πρέπει να καταλογιστούν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, που με την επέμβασή τους έσωσαν 32 ζωές συνανθρώπων μας. Το θέμα είναι ότι έχουμε παραβίαση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Έχουμε διελεύσεις στο Αιγαίο και δίκτυα λαθροδιακινητών, τα οποία λειτουργούν υπό την ανοχή πολλές φορές της Τουρκίας. Στο περιστατικό της Τετάρτης είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ακταιωρός παρά το αίτημα βοήθειας δεν βοήθησε. Δεν διέσωσε τους επιβαίνοντες στη μοιραία βάρκα, ενώ ήταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Αντίθετα, τους προέτρεψε να προχωρήσουν. Διενήργησε ελιγμούς κατά της λέμβου, προκειμένου να συνεχίσει την πορεία της στις ελληνικές ακτές. Πρέπει να τονιστεί ότι οι λαθροδιακινητές εν γνώσει τους θέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο, καθώς διασχίζουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανθρώπους που δεν έχουν κίνδυνο στη στεριά η Τουρκία τους στέλνει στον κίνδυνο στη θάλασσα, με βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των Κανόνων της θάλασσας. Δεν πρόκειται, δυστυχώς, για μεμονωμένο περιστατικό. Πρόκειται για συνήθη πρακτική της γείτονος. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες, όπως μεγάλες είναι και οι ευθύνες όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτές τις επικερδείς επιχειρήσεις. Σε μία περίοδο που η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί ζητούμενο, κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας και των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επουλώνοντας, ταυτόχρονα, τις πληγές της μεταναστευτικής κρίσης για τους Έλληνες πολίτες. Θα συνεχίσουμε, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες, την πολιτική που μειώνει τις ροές και μας επιτρέπει να υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για μείωση των επιπτώσεων του Μεταναστευτικού, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Και καλούμε πραγματικά όλες τις πλευρές, τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην άλλη πλευρά της θάλασσας στην Τουρκία τους λαθροδιακινητές, ακόμα και την ίδια την τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της, προκειμένου να σταματήσει αυτή η παράνομη διακίνηση, που, δυστυχώς, αρκετές φορές στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:Η Κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο του βέτο, σε περίπτωση που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες, μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο δύο σαφή ζητήματα: Από τη μία πλευρά την υλοποίηση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου και από την άλλη το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι απαντά η Κυβέρνηση στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης για έλλειψη ενσυναίσθησης του Πρωθυπουργού που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του από την Πάρνηθα; Μπορεί τελικά ο μέσος πολίτης να κάνει το ίδιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πρώτον: Είναι σαφές, όσον αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ότι δεν επιτρέπονται. Απ’ όσο γνωρίζω η Πάρνηθα είναι στην Αττική. Δεύτερον: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν είχε ανακοινώσει το δεύτερο lockdown, είχε αναφερθεί στην ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας ιδίως για ανθρώπους που αθλούνται. Χαρακτηριστικά είχε αναφερθεί εκείνη την ημέρα και στις δραστηριότητες, όπως αυτές που έχουν να κάνουν με το ποδήλατο. Δεν καταλαβαίνουμε ποιος ανακαλύπτει την Αμερική, όταν θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Όσο και αν προσπαθεί η Αντιπολίτευση να δημιουργήσει θέμα με μια πολιτική πάνω σε τσουρέκια και σε ποδήλατα αυτό δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες κάποιων που ήταν πάνω σε κότερα με πούρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου