slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κατάσταση... τρομοαισιοδοξίας!

Η εξάπλωση της πανδημίας κατά το τελευταίο διάστημα, έχει μειώσει θεαματικά τον αριθμό των... ξεμάσκωτων και ακόμη περισσότερο αυτών που θεωρούν ακόμη ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός. Και κορωνοϊός υπάρχει κια οι μάσκες μπορούν να σώσουν από τη μόλυνση, τη νοσηλεία, τη διασωλήνωση και τον θάνατο.
του Λουκά Γεωργιάδη
Η προ μηνών υποεκτίμηση του κινδύνου έφερε μεγάλη ανατροπή στο μέτωπο κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων. Και στη χώρα πρότυπο του πλανήτη να ζούσαμε, παλι στις ώρες αιχμής θα είχαμε ασφυκτικά γεμάτους συρμούς στο Μετρό ή επιβάτες-"κονσέρβες" στα λεωφορεία. Όσοι εργάζονται και είχαν... ξεχάσει το αυτοκίνητο, είναι αναγκασμένοι να το ξαναθυμηθούν. Γι αυτό και υπάρχει τόση κίνηση στους δρόμους ακόμη και εν μέσω ημι-απαγορευτικού.

Ο φόβος και σε πολλές περιπτώσεις ο τρόμος, καθημερινά ενισχύονται στα μέλη της μέσης ελληνικής οικογένειας. Κι αυτό γιατί πλέον ο ιός κυκλοφορεί μέσα στα σπίτια. Όλοι κόλλησαν από κάπου και τον έφεραν στο σπίτι. Έρχονται Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και πραγματικά είμαστε περίεργοι να δούμε ποιοι είναι αυτοί που θα σκεφτουν τραπεζώματα και συνάξεις με διάφορες παρέες σε σπίτια. Αυτές τις γιορτές κάθε οικογένεια πρέπει να τις περάσει μόνη της. Μόνο τα μέλη του νοικοκυριού και κανένας άλλος.

Οι γιορτές αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ προκειμένου να μην δούμε μια νέα μεγάλη επιβάρυνση του ιικού φορτίου μετά. Η οικονομία θα είναι σχεδόν... ημίκλειστη και δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν υπάρχουν σαφέστατα δείγματα βελτίωσης του κλίματος. Ο στόχος είναι να φτάσουμε στην άνοιξη και μέσα από τον σταδιακό εμβολιασμό του πληθυσμού, να αρχίσουμε να... ονειρευόμαστε την επιστροφή στην κανονικότητα. Το εμβόλιο θα θωρακίσει όσους το κάνουν, αλλά το πρόβλημα, ίσως να το έχουν όσοι δεν το κάνουν. Όσοι εμβολιαστούν δεν

σημαίνει ότι θα είναι άτρωτοι και όσοι δεν θέλουν να... δηλητηριαστούν, να κάνουν τον σταυρό τους. Γιατί ο ιός θα είναι εδώ μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα είναι το διάστημα όπου οι περισσότεροι θα ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον φόβου με την προσδοκία ότι η πορεία έως τον εμβολιασμό δεν θα κρύβει δυσάρεστες καταστάσεις.

Η... τρομοαισιοδοξία θα τραβήξει αρκετό χρονικό διάστημα. Έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 15 πολύ δύσκολες εβδομάδες και μετά άλλες τόσες για να εμπεδώσουμε ότι πάμε καλύτερα. Αν όντως αποδειχθεί ότι πάμε καλύτερα. Μέχρι να φτάσουμε σε μια κανονική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, θα συμβούν πολλά και θα δούμε πολλά. Απλά είναι στο χέρι μας να κάνουμε το καλύτερο δυνατό γιατί θα τα βρούμε όλα μπροστά μας. Και όσοι διαθέτουν λιγο μυαλό, καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Για τους υπολοίπους ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: