slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βρούτσης: «Φυλάκιση και πρόστιμο σε εργοδότες που υποχρεώνουν εργαζόμενους σε αναστολή να δουλεύουν»

Καλεσμένος στο BrainStorming (Action24) ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης απάντησε σε καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.
Μεταξύ άλλων, τόνισε τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που κάποιος εργοδότης που έχει βγάλει τον εργαζόμενό του σε αναστολή εργασίας τον βάζει και δουλεύει.
Ειδικότερα, κληθείς να απαντήσει το παραπάνω ερώτημα ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «με διάταξη νόμου που είναι σήμερα στη Βουλή το συγκεκριμένο αδίκημα μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα και προβλέπεται 6 μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε περίπτωση». Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «η διάταξη θα ψηφιστεί τη Δευτέρα και καλό θα είναι όλοι πλέον να συμμορφωθούν με την επιταγή του νόμου και να σέβονται τους εργαζόμενους, όπως η πολιτεία σέβεται τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ταυτόχρονα.»

Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα και στις καταχρηστικές συμπεριφορές που παρατηρούνται από την πλευρά των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «παρατηρούνται τέτοιες συμπεριφορές από εργαζομένους με υπέρογκους μισθούς των 80-85 χιλιάδων ευρώ το μήνα αξιοποιώντας το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «ευτυχώς ο αριθμός τέτοιων συμπεριφορών δεν είναι μεγάλος». Μάλιστα, είπε πως με διάταξη νόμου που είναι στη Βουλή μαζί με την προηγούμενη διάταξη, μπαίνει “οροφή” στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που είναι 6.500 ευρώ.»

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής της Jumbo κ. Βακάκη, με τις οποίες πρότεινε απελευθέρωση ωραρίου και 7ήμερη λειτουργία, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι: «Η θέση του υπουργείου και της κυβέρνησής μας είναι ότι θεμελιώδεις λίθοι του εργατικού δικαίου, όπως είναι το 8ωρο και το 40ωρο, παραμένουν ακλόνητα. Κανείς δεν πρόκειται να τα θίξει» και συμπλήρωσε ότι «από τον νέο έτος έρχεται μια μεγάλη αλλαγή μέσα από τη μεταρρύθμιση του εργασιακού. Θα εκσυγχρονίσουμε και θα πάμε μπροστά πολλές απαρχαιωμένες διατάξεις που κρατούσαν τη χώρα πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: