slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βαγγέλης Κατσαράς: Προωθούμε το νησί μας έτσι ώστε να έχει δυνατότητα να δουλεύει 365 μέρες το χρόνο


Θα συνομιλήσουμε με τον αντιδήμαρχο της Νάξου κ Μικρών Κυκλάδων κ. Βαγγέλη Κατσαρά, έναν άνθρωπο που ξέρει τον τουρισμό πάρα πολύ καλά, εκτός του ότι ασχολείται επαγγελματικά με αυτό το κομμάτι είναι και είναι και στη διαδικασία προώθησης του τουρισμού στη Νάξο διότι φέτος έχω την αίσθηση ότι όλα τα νησιά προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για το 2021. Ελπίζω να είστε καλά και να ευχηθώ να έχουμε καλές γιορτές.
Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα με υγεία και ελπίζω ο νέος χρόνος να είναι εντελώς διαφορετικός από το 2020, να έχουμε ξεπεράσει όλοι αυτά τα εμπόδια που έχουμε με τον κορονοϊό και να φτάσουμε πλέον ξανά στην καθημερινότητα, στις καλές εποχές που λέγαμε όπως το 2019 που ήταν από τις καλύτερες χρονιές πάνω στον τουρισμό.



Συνέντευξη με τον Λάμπρο Δεμερτζή για λογαριασμό της εφημερίδας Κυκλαδικής και του Cyclades24.gr


Δε ξέρω αν συμφωνείτε αλλά φέτος ειδικά τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων για να μη πω όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, όχι μόνο για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος του 2020 αλλά διότι το 2021 τουλάχιστον έτσι όπως δείχνουν τα στοιχεία θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης από τη μια για τον τουρισμό, αλλά από την άλλη και τις ευκαιρίες που πρέπει να αρπάξουμε για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο Έλληνες και ξένους γιατί όλοι θέλουν να κάνουν διακοπές.

Έτσι είναι, σαφώς πιστεύουμε ότι το 2021 θα είναι πολύ πολύ καλύτερο από το 2020. Το θετικό για όλους μας είναι ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολίου και είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς όλους μας, και ειδικότερα που ξεκίνησε από την Ευρώπη και τις χώρες της Αμερικής να εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να αλλάξει η ψυχολογία γενικότερα. Εμείς σαν Ελλάδα προσπαθήσαμε και πέρυσι και κρατήσαμε ψηλά τη σημαία, εννοώντας ότι είμαστε ασφαλή χώρα και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ήταν σημαντικό διότι επέλεγαν οι ξένοι να έρθουν εδώ για τις διακοπές τους, και η ασφάλεια ήταν αυτό που βοήθησε εμάς σαν χώρα ήταν να πάμε λίγο καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες. Στις Κυκλάδες και στη Νάξο ειδικότερα εμείς προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όσο καλύτερα την ασφάλεια, το περάσαμε το μήνυμα στον κόσμο, είχαμε κάνει και τα αντίστοιχα σποτ δείχνοντας ασφάλεια και εγώ είχα έρθει πολλές φορές σε συναντήσεις με τους επαγγελματίες του χώρου και προσπαθούσαμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι όχι μόνο το λέμε αλλά το εννοούμε αυτό που κάνουμε και όντως είχε ένα καλό αποτέλεσμα, βλέποντας άλλα νησιά στα οποία επικράτησε ένα σχετικό long down, εμάς μας βοήθησε να δουλέψουμε καλύτερα. Εμείς σαν Νάξος, καταρχήν να ξέρετε ότι είμαστε από τους λίγους προορισμούς οι οποίοι βρεθήκαμε σε διαδικτυακές εκθέσεις και ξεκινώντας από τη world travel market, βρεθήκαμε σε άλλες δυο εκθέσεις, στην Πολωνία και σε άλλη μια international tourist οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές γιατί προσπαθήσαμε να έχουμε επαφές με tour operator με bloggers γενικότερα προωθούμε το νησί μας έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να δουλεύει, γιατί η Νάξος έχει τη δυνατότητα να δουλεύει 365 μέρες το χρόνο και αυτός είναι ο στόχος μας. Εντείνουμε στον εναλλακτικό τουρισμό και οι εκθέσεις αφορούσαν σε κάποια σημεία και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, περιπατητές, γαστρονομία, γιατί η Νάξος ενδείκνυται σαν ένας γαστρονομικός προορισμός, οπότε ήταν πολύ σημαντική η παρουσία μας και καλέσαμε πολλούς οι οποίοι θα βρεθούν αν όλα ανοίξουν με το νέο χρόνο να τους φιλοξενήσουμε και να τους δείξουμε από κοντά τι προσφέρουν τα νησιά μας γιατί ας μη ξεχνάμε ότι έχουμε και τις Μικρές Κυκλάδες, τα διαμάντια της Νάξου τα οποία προσφέρουν και αυτά τις φυσικές ομορφιές τους, την ποιότητα, γιατί επενδύουν και σαν τουριστικέ επιχειρήσεις και σαν εστιατόρια όλοι γενικά συνδράμουν ώστε να βγάζουν ένα καλό αποτέλεσμα οπότε είδαμε ότι δείχνοντάς μας μια σημαντική παρουσίαση αυτής της έκθεσης έχουμε ένα καλό και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ένα πλάνο για το 2021 αρκετά αισιόδοξο αλλά και συγκεκριμένο και στοχοποιημένο για το που βαδίζει η Νάξος. Το θέμα είναι πως θα φτάσουμε εκεί και θέλω να μου πείτε λίγο πως θα βγούμε από αυτή την πανδημία και δεν μιλάω για τους τρόπους γιατί αυτό είναι για τους λημοξιολόγους αλλά θέλω να πω, ο κλάδος ο δικός σας και γενικότερα επειδή πιάσατε και την εστίαση και τα εμπορικά καταστήματα και βεβαίως και τα ξενοδοχεία και τις μονάδες διαμονής γενικότερα, ποια είναι τα μηνύματα που έχετε λάβει; Θα είμαστε δυνατοί; Θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε; Γιατί ξέρω ότι είναι πολλά τα έξοδα, είναι πολλές οι υποχρεώσεις, πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν..

Ναι δυστυχώς πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν, ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις υγειονομικές υποδείξεις και καταλαβαίνεται ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία ήταν και πολύ δύσκολο να σταθούν, αυτοί ήταν και οι λόγοι που δεν άνοιξαν. Βέβαια εμείς είμασταν λίγο τυχεροί ας το πούμε μέσα στην ατυχία μας εδώ στα νησιά γιατί αποτελούμαστε από μικρά καταλύματα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα, βέβαια του προηγούμενου τζίρου ήταν γύρω στο 30%, αυτός ήταν ο τζίρος ο οποίος οι επιχειρήσεις έκαναν για το 2020..

Ήταν δηλαδή στο 70% κάτω;

Βέβαια έτσι είναι, ωστόσο αυτή τη στιγμή για να μπούμε στην αγορά πρέπει η Ελλάδα σαν πακέτο να βγει δυναμικά, δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι αν ανοίξει η αγορά θα πρέπει να στοχεύσουμε και να ρίξουμε πολλά πράγματα, δηλαδή φόρο διαμονής, ο ΦΠΑ θα πρέπει να πέσουν. Συζητάγαμε για πέρυσι, εντάξει ήταν μια χρονιά χαμένη, αλλά θα πρέπει να βγούμε γιατί καταλαβαίνετε ότι όλες οι χώρες πλέον ζουν με τον τουρισμό και προσπαθούν να πάρουν από την πίτα των ταξιδιωτών. Η Ελλάδα θα πρέπει μαζικά να βγει προς τα έξω η οικονομία και να δείξει ότι κάνουμε κινήσεις μειώνοντας τον ΦΠΑ για παράδειγμα στα νησιά και όχι μόνο, δηλαδή και στην εστίαση και στα καταλύματα, αναστέλλοντας το φόρο διαμονής για κάποιο διάστημα. Δημοσιονομικά καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολη κατάσταση, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις για να βγούμε πρώτοι στην αγορά και από κει και έπειτα να πάρουμε τη μερίδα του κόσμου η οποία είναι το να έχει εδώ στα νησιά μας και γενικότερα στην Ελλάδα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουμε πάντα το καλό πρόσωπο γιατί έτσι είμαστε, έτσι έχουμε συνηθίσει. Η Νάξος ας μη ξεχνάμε ότι προερχόταν από τον πρωτογενή τομέα, εξελιχτήκαμε στον τουρισμό και επειδή τυγχάνει και είμαστε εδώ και ζούμε εδώ στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες καταλαβαίνετε ότι αυτή τη φιλοξενία τη μεταδίδουμε προς τα έξω, προς τον κόσμο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε ότι η Νάξος βρίσκεται πάντα πολύ ψηλά στις λίστες του trip antiwarrior. Δεν αρκεί όμως η προσπάθεια από εμάς, όσο καλοί και να είμαστε αν και σαν χώρα δε δείξουμε ότι όντως κάνουμε μεγάλες και πεισματικές κινήσεις, στο να κάνουμε τις ανάλογες προσφορές, να δώσουμε καλύτερες και εμείς οι ξενοδόχοι, οπότε και οι τιμές μας θα πέσουν όσο χαμηλότερα γίνεται και θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα άλλα κράτη και θα δουλέψουμε ακόμη καλύτερα. Αυτός είναι ο στόχος και αυτό πρέπει να γίνει.

Μπροστά μας βέβαια έχουμε αυτή την εβδομάδα είναι οι γιορτές και το 15ήμερο, η Νάξος όπως και πολλοί άλλοι Δήμοι και πολλά άλλα νησιά και γενικότερα στη χώρα μας προσπαθούν να περάσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αυτό λίγο με τους στολισμούς και τη διακόσμηση, φέτος η Νάξος έχει κάνει καλή δουλειά, δια χειρός και δια ιδέας Βαγγέλη Κατσαρά, έτσι δεν είναι;

Επειδή τυγχάνει και είμαι και στον πολιτισμό, καθίσαμε μια ομάδα ατόμων και κάναμε ένα σχεδιασμό το πως να μπορέσουμε να στολίσουμε την πόλη μας, τα νησάκια μας, τα χωριά μας. Κοιτάξαμε να δώσουμε περισσότερη χαρά μέσω περισσότερων φώτων, με λαμπιόνια, κατασκευές κτλ. Δώσαμε λοιπόν έτσι λίγο περισσότερη χαρά, ολοκληρώσαμε τον φωτισμό της πόλης και των νησιών και των χωριών μας φυσικά και προχωρήσαμε και σε μια δεύτερη δράση η οποία πλέον παίζουμε διαδικτυακά, ο χρήσης αν μπει στο naxos.gr το επίσημο σάιτ του Δήμου Νάξου, υπάρχουν τέσσερις δράσεις, η μια είναι το διαδικτυακό χωριό το οποίο ο χρήσης έχει τη δυνατότητα εντελώς δωρεάν όλες τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όλες οι δράσεις είναι μέχρι τις 6 Ιανουρίου, επίσης θα παίξουν κάποιες παραστάσεις καραγκιόζη, έχουμε και μια άλλη δράση το sanda kids στο οποίο μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν και εμείς επιβραβεύουμε την προσπάθεια όλων και σαν αποτέλεσμα περίπου στις 6 Ιανουαρίου θα κάνουμε και την κλήρωση για δύο τάμπλετ και καταλήγουμε με την προσπάθεια που έκαναν οι δύο παιδικοί σταθμοί ο 1ος και ο 2ος, δημιουργώντας κάποιες δράσεις, κατασκευές, μαγειρέματα που ξεκίνησαν το Σάββατο και φτιάχνουν τα παιδιά μελομακάρονα μαζί με τους γονείς, όλοι γινόμαστε παιδιά αυτή την περίοδο όπως έχω πει πολλές φορές και πολλές άλλες δράσεις τις οποίες μπορούν να δουν στο www.naxos.gr Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα δια ζώσης, δυστυχώς όμως οι καταστάσεις είναι έτσι ώστε προσπαθήσαμε και δώσαμε αυτή τη δυνατότητα στους συνδημότες μας να έχουν τη δυνατότητα έστω διαδικτυακά να διασκεδάσουν και να περάσουν όμορφες στιγμές τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μπράβο και συγχαρητήρια γιατί το χρειαζόμαστε νομίζω όλοι αυτό, να αλλάξει λίγο η διάθεσή μας, να μπει λίγο χρώμα, λίγο φως έτσι όπως προσπαθείτε και εσείς έστω και διαδικτυακά γιατί δε γίνεται αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: