slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κόλαφος για τους συκοφάντες της Περιφερειακής Αρχής, η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα σχολεία «Ξεγελάστηκα», δήλωσε ο Μανώλης Γλυνός, που έφερε το θέμα προς συζήτηση

Κόλαφος για τους συκοφάντες της Περιφερειακής Αρχής ήταν η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο των ζητημάτων που το προηγούμενο διάστημα έθεσε με τρόπο καταγγελτικό, η Ένωση Συλλόγων Γονέων των μαθητών Νηπιαγωγείων – Δημοτικών – Γυμνασίων – Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ του Δήμου Ρόδου, για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία  και για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων  στο νησί της Ρόδου.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Παρασκευή, μετά από αίτημα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Γλυνού, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση και  λήψη απόφασης επί των ζητημάτων αυτών, μετά από τους δημόσιους, ψευδείς ισχυρισμούς της Ένωσης, ότι δεν έλαβε απαντήσεις επί των αιτημάτων της.

Η εκτενής συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για όσα πραγματικά συνέβησαν κατά την παρουσία εκπροσώπων της Ένωσης στην Περιφέρεια, στις 23 Οκτωβρίου, όπου με ανοίκειο τρόπο στράφηκαν κατά της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη, παρότι έλαβαν τις απαντήσεις που ζήτησαν επί όλων των ζητημάτων που έθεσαν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Γλυνός, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, δήλωσε από την πλευρά του ότι  ξεγελάστηκε.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, κατά τη συζήτηση του θέματος, παρόντες ήταν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας που χειρίζονται τα ζητήματα της μεταφοράς μαθητών και της σχολικής στέγης και απάντησαν σε κάθε ερώτημα που ετέθη από τα μέλη των παρατάξεων.

Σημειωτέον ότι οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες  είχαν παραβρεθεί και στη συνάντηση που ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων με την Περιφερειακή Αρχή και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. 

Από την αναλυτική συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου,  έγινε απολύτως σαφές ότι καμία από τις επικρίσεις που δέχθηκε η Περιφέρεια το τελευταίο διάστημα από την Ένωση Συλλόγων Γονέων, δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί και εξακολουθεί να χειρίζεται τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ως εκ τούτου, η κριτική που ασκείται είναι αβάσιμη, κακοπροαίρετη και εξυπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες. 

Επί της ουσίας των δύο ζητημάτων, της μεταφοράς μαθητών και της σχολικής στέγης, οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες  της Περιφέρειας που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στη χθεσινή συνεδρίαση, αποτυπώθηκαν σε κείμενο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει να κάνει το χρέος της  απέναντι στη σχολική κοινότητα, σεβόμενη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στους αγώνες που δίνουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.


 

Το κείμενο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής: 


ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 30ης Οκτωβρίου 2020


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου 2020, συζήτησε τα θέματα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία  και της συντήρησης των σχολικών μονάδων  στο νησί της Ρόδου, όπως ετέθησαν με τα υπομνήματα της 'Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών Νηπιαγωγείων – Δημοτικών – Γυμνασίων – Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ του Δήμου Ρόδου.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, καταδικάζει κατ' αρχήν κάθε προσπάθεια κομματικοποίησης κοινωνικών ζητημάτων, πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν τα παιδιά και όταν η στόχευση είναι μια στείρα αντιπαράθεση με τον μοναδικό σύμμαχό τους, στα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μαθητών ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ρόδου και των όλων εν γένει των νησιών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο του πεδίου που της επιτρέπει ο νόμος, έχει κατορθώσει να υπερδιπλασιάσει τους διαθέσιμους πόρους για τη μεταφορά των μαθητών, ενώ επανειλημμένως έχει ζητήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα της δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης αφού σήμερα, οι Περιφέρειες της χώρας εκτελούν το κομμάτι της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών, πάντα στο πλαίσιο που ο νόμος ορίζει,  μετά την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από τους Δήμους της χώρας που την είχαν ενώ το κομμάτι της χρηματοδότησης παραμένει ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης. 

 

Όσον αφορά το αίτημα αύξησης των κονδυλίων για την  συντήρηση των σχολικών μονάδων, το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει ότι αυτό τίθεται και μάλιστα εν είδει καταγγελίας για την κατάσταση πολλών σχολικών μονάδων,  στη  μοναδική Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και έλαβε πιστώσεις εκατομμυρίων ευρώ, δημιούργησε ειδικό πρόγραμμα για τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων των Δήμων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων ενώ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Και αυτό έγινε εφικτό στην πιο δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο της χώρας.    

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει στους Δήμους μια επιπλέον σημαντική πηγή χρηματοδότησης, από πιστώσεις που εξασφάλισε, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων, για την βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο παράγεται το εκπαιδευτικό έργο.

 

Από τα κονδύλια αυτά, ένα σημαντικό μέρος έχει ήδη αξιοποιηθεί από τους κατά τόπους Δήμους για την βελτίωση των σχολικών υποδομών. Μόνο για το νησί της Ρόδου έχουν διατεθεί 1.145.000 ευρώ.

 

Σε  όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών της Περιφέρειας έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης τα οποία είτε εκτελούν οι Δήμοι, που έχουν και την σχετική αρμοδιότητα, είτε εκτελεί η Περιφέρεια,  στις περιπτώσεις που οι Δήμου αδυνατούν, λόγω έλλειψης στελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο επισημαίνει ότι παράλληλα με αυτό το ειδικό πρόγραμμα για την σχολική στέγη, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» έχει διατεθεί στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου καθώς και στον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό των  μονάδων αυτών, για την διαμόρφωση συνθηκών ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο νησί.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου καταδικάζει συμπεριφορές ατόμων και στάσεις εκπροσώπων συλλογικών φορέων όπως αυτές των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες το τελευταίο διάστημα, όπως και όλων εκείνων που είτε τις υποκινούν είτε τις εκμεταλλεύονται με αλλότρια κίνητρα.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει να κάνει το χρέος της  απέναντι στη σχολική κοινότητα, σεβόμενη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στους αγώνες που δίνουν σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία, τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των γονέων, κηδεμόνων και μαθητών, αναγνωρίζει τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και κάθε είδους κίνητρα που επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας στον ευαίσθητο χώρο του Νοτίου Αιγαίου.


 

Το Γραφείο Τύπου

 









Δεν υπάρχουν σχόλια: